Foto: Bildbyrån

Hej på dig som läser den här texten. Ni lär inte vara speciellt många eftersom folk bara tycks vilja läsa när man kritiserar SHL och inte när man berömmer dem. Och det här är en blogg i den senare kategorin.

Det känns som att (hockey)världen har blivit en lite bättre plats det senaste dygnet. I alla fall svensk ishockey. I synnerhet SHL. Det hela inleddes igår, när Sportbladet gjorde en granskning av SHL:s spelschema och hur lagen lägger sina matcher. Mer än 70 procent av alla matcher ligger på de starka publikdagarna torsdag och lördag. Brynäs sticker ut mest och har lagt 24 av 26 hemmamatcher på en torsdag, fredag eller lördag. 32 gånger under säsongen är det full omgång samma dag, vid 14 ytterligare tillfällen spelas sex matcher samma dag. Det är 46 av de 52 omgångarna. Det är ett sätt för att få upp intresset för ligan och framför allt fylla läktarna. Även om det är tråkigt att vi inte kommer få se den klassiska tisdag, torsdag, lördag-veckan speciellt ofta är det förstås ändå rätt väg att gå.

I samma veva släppte det svenska ishockeyförbundet en video där de förklarar regelförändringar som görs inför kommande säsong. Här ska SHL inte ha all credd, utan de är bara en av aktörerna som bestämt reglerna. Men även där fanns det mycket bra. Att straffarna ska slås i fem omgångar i stället för tre är ju en usel idé, men i övrigt gillade jag det mesta. Det allra bästa: Att skador nu inte kommer spela lika stor roll när en domare tilldelar ett straff. Nu är det inte längre givet med en femminutare om en spelare skadas. Och förhoppningsvis slutar domare en gång för alla med tramset att döma ut 2+2 för hög klubba om en spelare blöder.

VILL SE MER KRAFTTAG MOT FILMNINGAR

På det här sättet motverkas filmningar och förstärkningar. Det är i alla fall både förbundets och min förhoppning. Det enda jag kan klaga på är varför de inte på samma gång höjde straffet just för filmningar. Jag vet inte om jag tycker att avstängningar är rätt väg att gå för att motverka filmningar. I stället tycker jag domare ska vara hårdare på att ge utvisning för filmning under match, och inte visa ut motståndaren för en hakning eller tripping i samma veva. Det är att fega ur. Jag tycker också att bötesstraffet ska höjas så att det faktiskt känns. 5000 spänn är ju ingenting för de flesta spelare i SHL.

Men överlag är det sunda förändringar som görs i regelboken, även om det alltid går att kräva mer och större justeringar.

Men idag kom förstås den styra nyheten, att Sportlogiq kliver in som en sorts dataanalytisk hjälp för SHL. För klubbarna, tränarna, C More och spelbolagen. Här har många klubbar legat efter. Flera SHL-klubbar har jobbat extremt bra med teknikens hjälp och översatt det till hur ett lag ska vara på isen, men flera klubbar har varit närmast pinsamt usla. Jag har både hört tränare säga: ”Statistik och sånt är bra, men man måste ju titta vad som händer på isen och inte bara bry sig om massa siffror”, samt ”Jag är inte så förtjust i att titta på video utan går mer på känsla”. Det är ganska sjuka saker att säga i den moderna eran vi lever i, om du är tränare på elitnivå. BEJAKA TEKNIKEN!

VILKA HANTERAR DET BÄST?

Sen får vi se vilka klubbar som är bäst på att hantera hjälpen de kommer få av Sportlogiq. Och det är ju svårt att redan nu säga hur mycket inverkan det kommer få, och hur aktörerna kommer använda sig av den insamlade datan. Avtalet är skrivet på tre år och känslan är att det kanske är först det tredje året vi verkligen får se vilken inverkan det har. Men det är onekligen spännande. Förhoppningsvis kan det här också innebära att vi som ser ishockey utifrån kommer få en än större inblick i hur spelare presterar och hur klubbar jobbar. Och varför spelare presterar som dom gör. Vi får se vad C More kan bidra med där.

Men SHL tog ett skutt på sisådär fem år bara genom att skriva avtalet med Sportlogiq. Nu ska de bara lyckas förvalta det här partnerskapet på bästa sätt. Jag är otroligt spänd på hur det kan bli. Vilka kommer bli bäst på att hantera det här? Vilka vågar vara mest moderna och progressiva? Klubbarna har nu en ny utmaning att bemästra och jag blir inte förvånad om Sportlogiqs intåg ritar om den svenska hockeykartan på ett eller annat sätt. Thomas Johansson summerade det hela mycket bra med en tweet:

Hur som helst gör SHL rätt som ingår det här samarbetet. Helt plötsligt känns det som att den utskällda ligan med den utskällda ledningen har lite medvind. När hade de egentligen det senast? Och hur kan ligan förvalta detta? Det blir onekligen också intressant att följa.

@manskarlssonyao