Christoffer Malm (nere) anställdes nyss av Rögle. Kanske kan fler scouter förhindra värvningar av Kael Mouillierat, Justin DiBenedetto och Drew Miller?Foto: Bildbyrån

Året är 2018 och SHL har precis införskaffat sig en officiell leverantör och partner av dataanalyser i form av Sportlogiq. Med andra ord gör i alla fall ligan sitt för att hänga med i utvecklingen. Men frågan är om klubbarna vill haka på.

Jag tittade idag på SvenskaFans 08Fotboll och lyssnade därefter på fotbollspodden 3-5-2 där Djurgården Fotbolls sportchef Bosse Andersson debatterades. Han har den senaste tiden fått en del kritik för att klubben inte haft en bredare trupp när laget skulle kvala till Europa League, och varför man inte värvat en ny anfallare. De senaste åren har Djurgården fått fram anfallare som Sam Johnson, Nyasha Mushekwi, Michael Olunga och Tino Kadewere, som värvats som okända men sen slagit igenom stort och skeppats iväg för stora pengar. Men man har ändå inte valt att satsa på att värva etablerade och välkända ersättare. Inför den här säsongen värvade Djurgården anfallaren Yura Movsisyan. Han plockades in efter ett tips och scoutades inte. För Djurgården Fotboll har ingen scoutingverksamhet. Resultatet blev därefter. Han floppade.

Vad har det här med hockey att göra, undrar då ni? Jo, scoutingverksamheten har nått ungefär lika långt här som inom den svenska fotbollen. Medan NHL-klubbarna lägger enorma resurser på sina scoutingavdelningar, skickar dem kors och tvärs över hela världen, har flera klubbar i SHL fortsatt bara en sportchef, en tränare och två assisterande tränare. Ingen general manager. Ingen assisterande sportchef. Och framför allt: Ingen som bara jobbar med att scouta nyförvärv.

I nuläget har bara tre klubbar i SHL scouter på sin personalsida på webben. Det är Frölunda (Björn Liljander), Växjö (Patrik Hall) och Rögle (Christoffer Malm). Dessutom jobbar Djurgården med Patrik Hansen, och Matthias Tjärnqvist hjälper Patrik Sylvegård med att scouta spelare i Malmö. HV tycks ha Lasse Lindgren som scout för allsvenskan. Niklas Persson hjälper till i Linköping också. (Om någon mer klubb jobbar med en scout men inte har det på hemsidan – hör av er!)

Flera andra klubbar jobbar med general managers och assisterande sådana, som såklart underlättar jobbet. Men att inte alla klubbar, år 2018, har en scout är helt otroligt. Att inte alla har en general manager som ansvarar på ett övergripande plan, och personer ”under” honom/henne som jobbar mer renodlat med att scouta potentiella nyförvärv är under all kritik. Inom svensk hockey värnar vi väldigt mycket om det ”egenbyggda”. Flera klubbar har både en ungdomsansvarig, en talangansvarig, en junioransvarig och en massa andra titlar som ser snygga ut. Och det är ju förstås rätt och riktigt. Men man får nästan intrycket att det läggs ett större fokus på juniorsidan än det gör på representationslaget. Och det är ju en smula märkligt.

Det finns säkert en ekonomisk faktor som ligger bakom att så många klubbar inte har en renodlad scout. Men det är inte en ursäkt längre. Det är precis den typen av saker som de nya TV-pengarna måste läggas på. Att det satsas på junior- och damverksamheten är förstås rätt – men SHL-lagen måste också satsa mer på sitt herrlag. Det är billigare att anställa en scout än att värva en nordamerikan som floppar, sparkas i november, och ändå får en ekonomisk kompensation av något slag. Visst, flopprisken kommer finnas oavsett hur mycket du scoutar en spelare. Jag vet att Brynäs exempelvis var nere i Tyskland och kollade på Louie Caporusso, och scoutade honom ambitiöst, men det sket sig ändå. Sådant händer. Men den risken blir i alla fall mindre om du har sett en spelare, pratat med den, sett spelaren igen, och kanske igen. Och framför allt: Att flera personer får se spelaren. Allt ska inte hänga på vad två ögon har sett vid ett tillfälle.

Nu känns det (nästan) som att vissa sportchefer snarare går in och kollar ”Free agents”-sidan på Eliteprospects, kollar på Youtube-klipp och lyssnar på vältaliga agenter. Och sen när en spelare visar sig vara dålig eller inte passa, ja, då får den spelaren mottaga den stora skiten. Sportchefen får ofta kritik – men klarar sig ändå hyfsad helskinnad genom kriser. Det är ytterst ovanligt att sportchefer/general managers sparkas på grund av svaga resultat.

Men frågan är också vilka krav man kan ställa på en ensam sportchef/GM. Den KAN inte jobba 24 timmar om dygnet. Den KAN inte hinna med att göra allting. Och det är trots allt det sportsliga som är det viktiga. Det är där lagen måste lyckas. Varför inte säkerställa klubbarnas kvalitet med att satsa mer på scouter?

Jag blev väldigt glad när Rögle, av alla klubbar, heltidsanställde Christoffer Malm i mars. Och jag blev lika glad när jag såg Cam Abbotts citat.
– Jag tycker det är extremt viktigt som förening att ha en egen scoutingverksamhet för att hitta rätt typ av spelare till vår verksamhet. Jag träffade Christoffer väldigt tidigt när jag kom in i Rögle i november och han har i vinter visat att han är rätt man för det här viktiga jobbet, säger Rögles sportchef Chris Abbott.
– Han hittade Olle Liss åt mig, fortsätter Chris och ler brett.

Ja, den där Olle Liss blev ju en helt okej värvning. Eller vad säger ni?

Men men. Jag antar att vi kommer få höra sportchefer tala om att spelare har ett ”stort hjärta” eller ”kommer till jobbet varje dag” i fem, tio år till. Helt enkelt eftersom att de har för dålig koll för att kunna beskriva hur de egentligen beter sig på isen. Vilken roll de ska ha. Hur länge de har följt spelarna.
– Jag fick ett tips om spelare X av en agent och kollade upp grabben på Youtube. Han gjorde några läckra mål nere i Schweiz och i AHL och sen såg jag att han hade 0,8 poäng per match förra säsongen. Så han kommer passa perfekt in i lag Y, skulle en sportchef ju aldrig säga.

Hur som helst. Lagen och klubbarna är otroligt proffsiga överlag. Men med tanke på hur mycket pengar man investerar i spelarna skulle det vara betydligt mer värt att anställa en scout. I längden skulle nog det snarare spara pengar.

För ärligt talat: Hur många spelare som värvas från exempelvis AHL tror ni SHL-klubbarnas företrädare sett med egna ögon? Det är en rätt låg procent, törs jag lova.

@manskarlssonyao