• Publicerat 1 september, 2018
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Foto: Skärmdump / Bildbyrån

Det är skandalrubriker i Finland idag. Fisk/rysk hockey har skakats om ordentligt under lördagen, samma dag som KHL går till premiär. Som så ofta annars när det handlar om Ryssland är Vladimir Putin inblandad.

Det är den Helsingforsbaserade tidningen Helsingin Sanomat som genomfört en granskning av Jokerit och de affärer den finskbaserade KHL-klubben är inblandade i. Det verkar vara lite halvsuspekta saker inblandade, säger jag utan att ha lusläst det hela eftersom mina finskakunskaper dessvärre inte sträcker sig längre än att jag kan räkna till tio, kan ”Parasta ennen”, ”Ei sa Peitää” och de där klassikerna.

Hur som helst har ett storbråk brutit ut mellan Jokerit och Helsingin Sanomat. Men klubbens upprördhet grundar sig inte i själva granskningen. Klubben är i stället förbannad för att tidningen på sin framsida har ett stort Jokeritemblem, men i stället för den klassiska blinkande jokern har man i stället klipp in en bild på Vladimir Putin. Det har fått Jokerit att gå i taket.

De menar att tidningen inte har rätt att använda en manipulerad version av logotypen.
– Att använda logon i kommersiellt syfte på ett nedsättande vis kränker varumärkesägarens rättigheter. Helsingin Sanomats syfte har varit att sälja tidningen genom att förolämpa Jokerit, skriver de på sin hemsida.

”SOM OM PUTIN SKULLE VARA AKTIEÄGARE I JOKERIT?!”

Jokerits VD Jukka Kohonen är vansinnig och menar att logotypen leder till att folk nu tror att Vladimir Putin har direkta kopplingar till Jokerit.
– Skulle man få använda någon annan organisations logo utan lov och koppla ihop den med saker som inte hör ihop med den? Som om Putin skulle vara aktieägare i Jokerit och delta i verksamheten.
– Nu förmedlas en bild om att vår verksamhet skulle ha något att göra med rysk politik. Vi är inte en politisk aktör, säger han i finska medier enligt YLE.

Hur kopplas Putin då till Jokerit? Han har inga direkta kopplingar, men klubbens delägare Roman och Boris Rotenberg är däremot två av Putins närmaste män. De ingår i den innersta kretsen, som det heter. Rotenbergfamiljen är en av Rysslands mest inflytelserika och de är framför allt enormt mäktiga just inom hockeysfären. Det är en familj med täta band till Putin, som drog in stora pengar under OS i Sotji, som fått sanktioner av västvärlden efter Krimkrisen – och som haft stort inflytande över hur KHL skötts och hur de expanderat. Rotenbergfamiljen var dessutom den drivande parten när Jokerit skulle ta sig in i KHL och köpte bland annat upp Hartwall Arena innan de klev in i ägarstrukturen. De förser också det statliga bolaget Gazprom med tillgångar. Det är med andra ord ett efternamn som har sina fingrar i många syltburkar och som verkligen kan kopplas till Putin.

HAR VI UNDERSKATTAT POLITIKENS BETYDELSE?

En annan av Jokerits ägare, Harry Harkimo, är kritisk till hur tidningen agerade med den manipulerade logotypen och har sagt att man kommer inleda en rättslig process med anledning av detta.
– Jag tycker att det är helt otroligt att man kan ta en annans logo och ändra den hur man vill. Jag tror inte att Helsingin Sanomat heller skulle tycka om att man ändrade deras logo och stoppade Trumps eller Sipiläs huvud mitt i den. Jag kan inte förstå att de ens kan tänka så här, säger Harkimo, som inte har något att säga om själva artikeln om klubben och kopplingen till Ryssland.

Jag tror aldrig vi får ett svenskt lag i KHL och jag hoppas heller inte det. Kanske har vi också underskattat faktumet att man blir så mycket mer än ett lag i KHL. Man blir en bricka, en liten sådan men ändå en bricka, i ett enormt politiskt spel. Vill någon svensk klubb verkligen riskera att bli det?

HUR MYCKET FUFFENS PÅGÅR DET?

Visserligen lär ingen svensk klubb få något samröre med familjen Rotenberg, förstås. Men med tanke på det känsliga läget som ändå råder i Ryssland sätter en klubb enormt mycket på spel om man går med i KHL. Se bara på Jokerit, finsk hockeys stoltaste klubb. De har fortfarande ett gott anseende förstås, men hur mycket fläckas deras varumärke ned om de stannar i KHL för en lång tid framöver?

Och frågan är ju förstås: Exakt hur mycket fuffens pågår det egentligen i ligan?

@manskarlssonyao