• Publicerat 12 september, 2018
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Holm, Hersley, Videll, LanderFoto: Bildbyrån / Toni Hekkala / Alexander Vilf / IBL Bildbyrå

SHL drar som bekant inte igång förrän till helgen, men KHL har hunnit pågå i närmare två veckor. Redan den första september drog man igång, då Patrik Hersley blev ligans första målskytt för säsongen i St. Petersburgs storseger mot mästarna Ak Bars Kazan.

Det går att argumentera för att Hersleys jättekanon inledde det som hittills varit en enda lång framgångshistoria för ligans svenskar. St. Petersburgs stjärnback går som väntat starkt och har noterat sex poäng på fem matcher. Med det ligger han med i den absoluta backtoppen, som väntat. Han är tvåa där efter att idag ha noterat 1+1 i stormötet med Jokerit. Hersley avgjorde dessutom matchen i förlängning. Men faktum är att Hersley fram till förlängningsavgörandet inte ens var bästa svensk i backarnas poängliga.

KHL-säsongens stora sensation så här långt är nämligen Torpedos Philip Holm. Världsmästarbacken från 2017 är tillbaka i Europa efter ett år i Vancouver och har inlett säsongen urstarkt. Idag stod han för två passningspoäng när Torpedo föll med 4-3 mot Salavat Julajev, och med det har han 1+5 på fem matcher. Bara Barys Astanas Darren Dietz och tidigare nämnde Hersley är före honom i backarnas poängliga. Holm är inte känd för att vara en renodlat offensiv back utan gjorde som mest 21 poäng i SHL, som exempel. Han gjorde 38 poäng på 63 matcher i AHL förra säsongen. Som ni ser är det inte bara i Nordamerika Sverige har toppbackar.

VÄXJÖSTJÄRNORNA LEVERERAR

Noterbart är också att Holms lagakamrat, den tidigare Skellefteå- och Växjöstjärnan Andrew Calof, också inlett sin KHL-karriär piggt. Han har noterat 4+1 på fem matcher i sin nya klubb. Calofs tidigare lagkompis i Växjö, Robert Rosén, är en annan svensk som går starkt. Han har inlett med tre mål på sina fyra första matcher i KHL. Med det leder den svenske centern lagets interna poängliga på ett tidigt stadium.

Anton Lander går också starkt, som väntat. Han har fyra poäng (1+3) på sina tre första matcher med Ak Bars Kazan. Med det toppar även han den interna poängligan för sitt lag.

VIDELL BÄST AV ALLA

Bäst av alla svenskar går dock en stjärna som närmast är bortglömd: Linus Videll. Dinamo Rigas nye storstjärna har varit närmast ostoppbar under inledningen av säsongen och har på bara fem matcher gjort fyra mål och totalt sju poäng. Han är tvåa i poängligan, endast slagen av Salavats Anton Burdasov som också har sju poäng men leder i kraft av sina fem mål.

Linus Videll har de senaste fem säsongerna legat kring 30-poängsstrecket, men efter den flygande starten i nya klubben Dinamo Riga kanske det finns förhoppningar om att nå högre än så. Kanske kan Linus Omark få konkurrens i den svenska poängligatiteln i år? Omark har inlett i ett mänskligt poängtempo, med tre passningspoäng på fem matcher.

@manskarlssonyao