• Publicerat 14 september, 2018
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
William NylanderFoto: Bildbyrån

William Nylander är, utöver Erik Karlsson, Sveriges mest omskriva hockeyspelare. Han kallas egoistisk, girig och pojkspoling. Han uppges nobba Torontos träningsläger. Nu SANSAR VI OSS.

Att alla inte kan ha full koll på NHL:s löneregler, strukturer och politik är helt rimligt. Det har inte jag heller, och jag jobbar ändå med ishockey. NHL är den lika jag skriver mest om, läser mest om, lägger ned mest tid på och kollar mest på, tillsammans med SHL.

Men det jag blir förbannad på är folk som går ut och svingar utan att ha någonting på fötterna. Häromdagen skrevs en artikel på en nyhetssajt, där William Nylander ”enligt uppgift” nobbade Torontos träningsläger på grund av ”en lönekonflikt enligt uppgifter från Nordamerika”.

Ja, att Nylander ligger i en lönekonflikt är ju korrekt. Men det är inte hela sanningen. Och framför allt: Nej, han NOBBAR inget träningsläger. Han VÄGRAR inte dyka upp. Han FÅR HELT ENKELT INTE träna med Toronto. Varför? Ja, grabben har inget kontrakt. Det är det ena problemet. Toronto skulle knappast vilja ha en kille där som inte står under kontrakt och även om de mot all förmodan skulle vilja det så skulle ingen spelare av Nylanders kaliber bemöda sig med att åka dit. Han är med all sannolikhet stoppad av sin stab. Den här situationen har hänt massor med spelare av olika kvalitét genom NHL-historien. Det ser alltid ut så här.

Det andra är att folk till höger och vänster kastar skit på honom. Senast: Frölundaikonen Anders Broström. Han skrev så här på sin facebooksida:
”SER ATT WILLIAM NYLANDER KRÄVER 72MILJ OM ÅRET! HAR BLIVIT ERBJUDEN 63 MILJ! DÅ VÄGRAR HAN KOMMA PÅ TRÄNINGSLÄGRET I TORONTO! VAD ÄR DET MED POJKSPOLINGARNA NU FÖR TIDEN! HAR MAN INGEN SKAM I KROPPEN! BLIR SÅ JÄVLA IRRITERAD PÅ SÅNT! VEM TROR HAN ATT HAN ÄR? PINSAMT! KÄMPA! HA DE FOLKENS!”

1. Han kräver nog inte 72 miljoner om året. Men det är en förhandlingstaktik. Och även OM han kräver 72 miljoner om året är det inte speciellt mycket högre än det marknadsvärde han har.

2. Ja, 63 miljoner kronor är galet mycket pengar. Men hur skulle det se ut om spelarna hela tiden tog klubbens första, bästa, bud utan förhandling? Det skulle inte heller fungera. Sen kallas Nylander för pojkspoling, och det kan tyckas vara ganska raljant för en kille som gjort över 60 poäng under båda sina säsonger i klubben. Annat var det (kanske?) på Anders Broströms tid. Då var POJKSPOLINGARNA nöjda om de fick ett äpple i årslön.

3. Som sagt, han får inte träna med klubben.

4. Jo, Nylander har nog en skam i kroppen. Jo, han vill nog inget hellre än att spela. Men han har en hel stab runt sig, med agenter, som sköter förhandlingar med Toronto och just nu vill ingen av parterna ge sig. Varför ska han lägga sig under sitt eget marknadsvärde bara för att Toronto inte vill ge honom de pengarna? Det finns en jäkla massa andra klubbar i ligan som mer en gärna skulle ge honom de pengarna.

5. Vem han tror han är? Ptja, en kille på väg mot världstoppen i ett lag som förväntas vinna Stanley Cup inom kort.

6. Spelarfacket NHLPA vill inte att spelarna ska vika ned sig för enkelt i förhandlingar med klubben. Inte för att Nylanders fall skulle rita om hela lönekartan, men man ska helt enkelt inte ge med sig för enkelt.

7. Ja, det finns en massa andra saker att skriva om det här men jag stannar här. Angående Broström alltså. Han har uppenbarligen aldrig löneförhandlat i hela sitt liv. Men jag vill återigen påpeka att han är långt ifrån ensam om att ha den åsikten. Det kastas som sagt skit mot Nylander från höger och vänster.

Sen är jag inte dummare än att jag fattar att inte 63 eller 72 miljoner kronor om året gör en så himla stor skillnad. Men det är ändå NIO MILJONER KRONOR OM ÅRET som skiljer. Det är ganska mycket pengar. Men som sagt, pengar är inte allt. Nylander uppges också vilja ha ett långtidskontrakt, medan Toronto kanske bara vill ge honom ett brokontrakt så att han får ett par år till på sig att visa vilken nivå han håller.

Toronto är i ett mycket spännande läge och Nylander är en av tre unga storstjärnor som ska skriva kontrakt. Det kommer lösa sig för svensken. Han kommer finnas med när säsongen börjar. Och oavsett vilket kontrakt han skriver kommer det vara värt det för Toronto. Varför skulle han inte utnyttja den situationen?

Och framför allt: Varför ska VI ANDRA bry oss? Det är inte våra pengar. Det är inte vår hockeykarriär. Vi är inte general managers i Toronto.

@manskarlssonyao