• Publicerat 19 september, 2018
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Mitch Wahl, Kevin Goumas, David Vallorani och Taylor Matson tog steget från ECHL till allsvenskan.Foto: Bildbyrån

Det blir allt vanligare att de hockeyallsvenska klubbarna söker efter spets i ECHL. Frågan är: Får de spets?

Svenska klubbar som söker utländsk spets hittar den oftast i schweiziska ligan eller i AHL. Därför är det ganska naturligt att HockeyAllsvenska klubbar söker efter sina poängproducenter i ligan under AHL, ECHL, samt i de sämre nordiska ligorna.

Samtidigt är det svårt att få grepp om vilken klass ECHL håller. Redan på AHL-nivå är det en enooooorm klasskillnad på de bästa och de sämsta lagen, samt de bästa och de sämsta spelarna. Rimligtvis blir den skillnaden än större när kvalitén vattnas ut än mer, det vill säga i ECHL.

Men faktum är att de spelarna som byter Nordamerikas ”tredjedivision” mot HockeyAllsvenskan brukar kunna lyckas ganska bra.

Jag snubblade över en sammanställning som Björklövensupportern Jonas Gradin (@Jonas_Gradin på twitter. Följ!) och även om den inte innefattar alla spelare som värvats mellan ligorna genom åren så finns det ändå bevis för att vägen till att bli en hockeyallsvensk stjärna går via ECHL.

Anledningen till Gradins sammanställning är förstås att Lindsay Sparks ryktas vara klar för Björklöven. Han gjorde förra säsongen 57 poäng på 56 matcher i ECHL. Det är ingen garanti på något sätt – men det borde kunna innebära att han kan leverera bra även i HockeyAllsvenskan.

Som ni ser i listan nedan har hockeyallsvenska klubbar värvat sju nordamerikanska spelare från ECHL till den här säsongen. Det är egentligen bara Kellen Jones som inte har ett speciellt starkt poängsnitt. Resterande sex ligger åtminstone kring 0,8 poäng per match och uppåt. Det gör generellt också de spelarna som sedan lyckas i HockeyAllsvenskan.

Undantagen är Almtunas dubbelvärvning av Luke Pither och David Vallorani. De båda hade enorma poängsnitt i Brampton Beast men misslyckades i Uppsalaklubben. Så, precis som att poänggaranti i AHL inte är en garanti för succé i SHL är succé i ECHL ingen garanti för framgång i HockeyAllsvenskan.

Och ser vi åt andra hållet var Jacob Lagacé ingen succé i ECHL – men när han kom till Asplöven vann han poängligan i HockeyAllsvenskan. Radarpartnern John Henrion (inte med på listan ovan) gjorde bara fem mål på 33 matcher i ECHL innan han kom till Haparanda och sköt 33 allsvenska mål för Asplöven och fick SHL-kontrakt per omgående.

På de senaste fyra säsongerna har vi fått se en poängligavinnare, två skyttekungar, en poängligatvåa och en poängligasjua i HockeyAllsvenskan värvas just därifrån. Förra säsongen var egentligen den första på de fyra åren som ingen spelare från ECHL lyckades.

Så vad kan man utläsa? Ptja, precis som med alla andra värvningar som görs finns det inga som helst garantier. Men i min värld går det ändå att göra en viss koppling. De som är riktigt bra i ECHL håller bra även i HockeyAllsvenskan. Skulle de här sju värvningarna (plus Daniel Muzito Bagenda som inte finns med i sammanställningen men som snittade en poäng per match i ligan) som kommit därifrån i år göra succé kan vi räkna med att den redan växande trenden kommer växa sig än snabbare. Då kommer ännu fler värvningar göras från East Coast-ligan. Det går också att se att ECHL-värvningarna sällan blir speciellt lyckade i SHL. Om de ens får chansen där. Nu har ju Taylor Matson varit het på försäsongen – så kanske kan han ta steget och bli en riktigt fin SHL-spelare den här säsongen?

Den här sommaren fick vi till och med se två SHL-lag värva därifrån. Färjestad tog in Robin Press och Växjö tog in Austin Ortega. Ortega gjorde 45 poäng på 28 matcher i ECHL och har också sett stekhet ut på försäsongen.

Vägen till Sverige kanske kommer fortsätta gå via ECHL för nordamerikanerna?

Och ska vi kanske slänga in en tjuga på att Gabriel Desjardins vinner HockeyAllsvenskans poängliga?

@manskarlssonyao