Foto: Bildbyrån

”Djurgården har inte bara SHL:s kanske bästa lag. Just nu är de också en av de bästa klubbarna, om inte den allra bästa, på att fostra bra hockeyspelare”, skriver Måns Karlsson.

För ett år sedan vid det här laget sågs Djurgården som ett halvgrått lag som skulle få kämpa för slutspel. Joakim Eriksson var lite ifrågasatt med tanke på hans extrema besatthet av att ha en spelartrupp som i princip bara skulle bestå av Stockholmsbaserade spelare.

Nu är man i stället den kanske hetaste guldkandidaten, inte minst sedan Jonathan Davidsson nu anslutit. Skulle man dessutom få hem Axel Jonsson-Fjällby skulle Djurgården bli den stora guldfavoriten.

LÄS MER: Succéspelaren återvänder till Djurgården

Djurgården har inte bara SHL:s kanske bästa lag. Just nu är de också en av de bästa klubbarna, om inte den allra bästa, på att fostra bra hockeyspelare. Det syns inte minst på det faktum att hela fem (!) djurgårdare skrev NHL-kontrakt under sommaren. Det är extremt bra.

Men, inget gott som inte för något ont med sig. En spelare som Axel Andersson, som är en jättetalang som dessutom imponerade under Bostons försäsongsläger och fick spela med Zdeno Chára, får inte plats. Han skickas ned till Södertälje i HockeyAllsvenskan för att få matchning mot seniorer. Mycket talar för att han redan gjort sin både första och sista A-lagsmatch för Djurgården. Det blev nämligen en CHL-match.

Samma sak kan sägas om Simon Johansson som i sin jakt på en JVM-plats valt spel i Almtuna för att han inte får plats i Djurgårdens A-lag. Hade Djurgården hetat Växjö tror jag det hade kommit kritik mot att man är ett ”köpelag” som inte ger sina egna chansen utan plockar in spelare utifrån i stället. Men så är inte fallet när det gäller Djurgården. Känslan är att de ligger på rätt sida och att de fattar otroligt många rätt beslut och väldigt få felbeslut.

Det som däremot är lite tråkigt på ett sätt är att J20-serien är så urvattnad nu. Simon Johanssons far, Djurgården tidigare sportchef Thomas, pratade i podcasten Sporthuset om just det. Att det på sikt kan bli en fara för svensk talangutveckling om J20-serien blir för svag. Att talangerna inte får någon utveckling där utan hela tiden söker sig till A-lagsspel på lägre nivå i så fall, för att maximera chanserna till såväl JVM-spel som ett framtida kontrakt i NHL. Simon Johansson är ett bra exempel på det. Han skulle hålla okej klass i SHL, men där finns det ingen plats. J20-serien är för svag och stoppar upp hans utveckling. Då tvingas Djurgården låna ut honom.

Det enda man på förhand skulle kunna ifrågasätta Djurgården för är värvningen av Leksands junior Emil Bemström. Han var ingenting mer än en okej hockeyallsvensk spelare förra säsongen, och det kan tyckas konstigt att ett topplag som Djurgården satsar på en Leksandsjunior i stället för en av sina egna. Men inte ens det går att kritisera, eftersom Emil Bemström leder SHL:s skytteliga med fem mål på fem matcher. Han har blivit en stjärna direkt. Som sagt, Djurgården fattar nästan bara kloka beslut.

Så länge de fortsätter flytta upp spelare, som dessutom gör det riktigt bra i SHL (Davidsson, Jonsson-Fjällby med flera) kommer klubbens juniorer ändå känna att det finns chanser att ta sig upp i A-laget. Men skulle man frångå den filosofin något, och fortsätta låna ut sina egna spelare till HockeyAllsvenskan, kan det förstås bli en fara på sikt. Då kanske unga killar väljer bort Djurgården för att hitta en snabbare väg till SHL-spel.

Det är dock en bit bort nu.

@manskarlssonyao