Foto: Twitter / Bildbyrån / USA TODAY Network

När World Cup spelades för två år sedan föll en hel hockeyvärld pladask för det nordamerikanska U23-laget. Dessvärre åkte de ut i gruppspelet och det mindre sexiga Europalaget gick till final.

Superstjärnor som Nathan MacKinnon, Connor McDavid, Jack Eichel och Auston Matthews fanns i laget. De var förstås bra spelare redan då. Men sedan dess har Nathan MacKinnon nominerats till ligans bästa spelare, McDavid har vunnit priset. McDavid har också vunnit två poängligatitlar. Jack Eichel håller på att bli en av ligans bästa centrar och Auston Matthews gör KAOS i NHL och har gjort nio mål på fem matcher. Och vill ni veta något kusligt? De hade fått spela i U23-laget om World Cup hade spelats 2018, också. Faktum är att Matthews, Eichel och McDavid till och med hade fått göra det 2020.

Hur som helst. Craig Custance på The Athletic roade sig med att ta ut ett nordamerikanskt U23-lag, som om World Cup hade spelats i år. Och det är skrämmande läsning. Skrämmande bra läsning.

Som centrar skulle de ha Connor McDavid, Jack Eichel, Matthew Barzal och Sean Monahan. Som forwards: Auston Matthews, Nathan MacKinnon, Matt Tkachuk, Mitch Marner, Dylan Larkin, Brock Boeser, Clayton Keller, Dylan Larkin och Brayden Point. Idel stora stjärnor. De enda som gjorde färre än 60 poäng av dem i NHL förra säsongen var Brock Boeser och Matt Tkachuk. Och det berodde till stor del på att de var skadade under delar av året. Spelare som Pierre-Luc Dubois och Kyle Connor får inte ens plats i laget.

GRYM BACKSIDA

Det där är en forwardssida som är alldeles magiskt, och som förmodligen inte skulle gå att stoppa. I Custace tankeexperiment består förstakedjan av Nathan MacKinnon, Auston Matthews och Connor McDavid. Läs det igen: Nathan MacKinnon, Auston Matthews och Connor McDavid.  Det är tre av de absolut bästa spelarna i världen just nu.

Backsidan var en liten svaghet förra turneringen, men den skulle vara knivskarp nu. Även om poängligaledaren Morgan Rielly blivit för gammal är backsidan bättre. Jag menar, Seth Jones och Zach Werenski bildar i Columbus ett av NHL:s bästa backpar. De skulle kunna spela ihop nu också. Seth Jones slutade så bra som fyra i omröstningen om NHL:s bästa back förra säsongen.

I andra backpar finns Shea Theodore och Aaron Ekblad, och i tredje finns Darnell Nurse och Charlie McAvoy.  Det är alldeles sanslöst, vilken nivå också backsidan skulle ha. Balansen i laget skulle vara bättre nu än 2016.

SVAG MÅLVAKTSSIDA

Det enda problemet är målvaktssidan. Även om den var tunn senast också var det ändå Matt Murray, Connor Hellebuyck och John Gibson som togs ut. Av dem var Hellebuyck klar tredjemålvakt, vilket är ironiskt eftersom han förra säsongen slutade tvåa i Vezina Trophy-omröstningen. Den här säsongen ser John Gibson ut som en tidig favorit till priset. Och Matt Murray har vunnit två Stanley Cup, som bekant.

Hur som helst. Målvaktssidan i år skulle bestå av AHL-målvakterna Carter Hart och Thatcher Demko, med universitetsmålvakten Cayden Primeau som tredjealternativ. Hart är världens kanske största målvaktstalang och kommer var en NHL-målvakt snart, men han är inte där än. Så det är här det skulle kunna fallera för U23-laget. Å andra sidan lär de göra fem, sex mål per match också.

Jag vill med bestämdhet hävda att det här är ett lag som hade vunnit World Cup idag. Dels för att skickligheten är så hög, men framför allt för att de superstjärnor de har är så pass mogna att de inte kan klassas som ”supertalanger” (som det var senast) utan ”superstjärnor.” Jag menar, ingen sitter ju och tittar på Matthews, McDavid eller MacKinnon och tänker ”Mja, de har inte riktigt alla bitar på plats än”, som fallet var för två år sedan.

HAR TAGIT ÖVER LIGAN

Och om de spelade med hög fart 2016, TÄNK då hur det skulle se ut 2018. Vi kan ju titta tillbaka på matchen mot Tre Kronor (med fasa och glädje) och påminna oss om att de där killarna som tonåringarna åker åttor runt heter Victor Hedman, Erik Karlsson, Oliver Ekman-Larsson, Nicklas Bäckström och Henrik Lundqvist. Bland annat.

Skillnaden är som sagt att de för två år sedan var talanger som skulle ta över. Nu är det McDavid och Matthews som är ligans två stora affischnamn. Det är hockeyvärldens största superstjärnor. De skulle vara ostoppbara om de fick spela ihop.

Vad tror ni? Hade Craig Custance’s förslag på U23-truppen vunnit World Cup? Jag vill tro det.

@manskarlssonyao

Nordamerikas U23-lag om World Cup hade spelats i år.