Ginning, Sandin, Dahlin, Boqvist och Lundkvist är fem backar som satt avtryck i SHL.Foto: Bildbyrån

I kväll gör Helge Grans, född 2002, Victor Söderström, född 2001, och Noel Gunler, född 2001, sina SHL-debuter. Med andra ord får vi tre ytterligare bevis på att 2000-talisterna är på väg att slå sig in i SHL på allvar.

Redan för två år sedan fick vi se den första spelaren född 2000 få speltid i SHL. Den 22 oktober 2016 blev Rasmus Dahlin den första spelaren född i det nya årtusendet att få speltid. Dagen innan var Adam Ginning med i Linköpings trupp, men utan att få något byte. Därför blev Dahlin först. Och all respekt till Ginning, men nog fasen känns det väldigt rätt att Rasmus Dahlin blev den förste. Eller vad säger ni? Dahlin hann till sist göra 67 matcher i SHL innan han draftades först av Buffalo och hamnade i NHL. Adam Ginning har noterats för 49 men inte fått speltid i alla.

Den första spelaren född 2000 att få byta om till en SHL-match var dock målvakten Albin Enqvist som backade upp Joel Lassinantti redan som 15-åring. Han har dock inte fått någon speltid i SHL under karriären.

Hur som helst. Inför kvällens matcher är det 33 spelare födda på 2000-talet som fått speltid i SHL, och det ger ju ångest till oss andra. Till och med till mig, som ändå är född på 90-talet och inte hunnit bli lastgammal ännu. Förutsatt att de tre nya namnen får spela i kväll är siffran alltså uppe i 36. Kan vi nå 40-strecket innan säsongen är över? Inte omöjligt. Det finns ju spelare som Alexander Holtz som jagar en plats i ett SHL-lag, exempelvis.

Elva av dagens 14 lag i SHL har haft spelare födda på 2000-talet på isen i en SHL-match. Örebro har haft spelare i truppen som inte fått speltid, ska det också sägas. Malmö får sin första i kväll om Helge Grans får spela. Mora är det lag som inte ens haft någon i truppen, av de siffror jag kunnat hitta. Kanske kan backen Oskar Skymning bli först? Han har i alla fall gjort det riktigt bra i J20-laget.

Frölunda är laget som varit flitigast på att kasta in ungtuppar. De gick i bräsen med Rasmus Dahlin och därefter har ytterligare sju (!) spelare födda 2000 eller senare fått chansen. Det är imponerande, på något vänster.

Hur statistiskt säkerställt är mina siffror då? Ptja, jag har gått strikt efter Eliteprospects.com och shl.se. Jag kan förstås också ha missat någon spelare, men om det uppstår felaktigheter skyller jag främst på de båda sajterna.

@Manskarlssonyao

Här är samtliga 33 spelare födda på 2000-talet som fått speltid i SHL:

Brynäs:
Adam Boqvist
Marcus Westfält

Djurgården:
Christoffer Jona
Albin Grewe
Adam Falk

Frölunda:
Filip Hasa
Leon Lerebäck
Samuel Fagemo
Lucas Raymond
Rasmus Dahlin
Karl Henriksson
Jonatan Lundin Andersson
Linus Nässén 

Färjestad:
Oskar Bäck
Carl Jakobsson

HV71:
David Gustafsson
Anton Heikkinen 

Linköping:
Adam Ginning
WIlliam Worge Kreü
Simon Lundmark 
Nikola Pasic 

Luleå:
Nils Lundkvist 
Viktor Edström 

Rögle:
Rasmus Sandin
Nils Höglander
Jakob Bondesson
Kevin Wennström

Skellefteå:
Albin Eriksson
Jonatan Berggren

Timrå
Jacob Olofsson
Filip Hållander

Växjö
Dominik Bokk
Filip Cederqvist