Roy Hodgson och Jeremy Colliton.Foto: Bildbyrån

Vi har sett det inom svensk fotboll. Nu kan det vara dags inom svensk hockey också. Jeremy Colliton har alla förutsättningar att bli en ikonisk NHL-coach.

Den äldre generationen pratar jämt och ständigt om hur Roy Hodgson och Bob Houghton kom till Sverige och gjorde om svensk fotboll, innan de fick stora tränarkarriärer på annat håll. Roy Hodgson, som fortfarande pratar svenska, har tränat världslag som Inter, Liverpool och förstås det engelska landslaget. Jag minns själv, som den Liverpoolsupporter jag är, hur häftigt det var att höra klubbens tränare prata svenska med Viasat efter matcherna. Att han fick sparken efter några månader på posten behöver vi inte nämna här. (okej, jag nämnde det precis.)

LÄS ÄVEN: Legendaren sparkas – tidigare Moratränaren tar över

Nu har vi fått se början på en liknande karriär inom ishockeyn. För mig finns det ingenting annat än att Jeremy Colliton kommer få en minst lika stor och lång karriär som Roy Hodgson fick i fotbollen. För bara fem år sedan lade Colliton av som spelare och redan nu basar han över ett av världens största lag. Ett lag som vann Stanley Cup tre gånger på sex år och som har några av världens bästa spelare kvar. Jeremy Colliton fick jobbet trots att han bara är 33 år.

Det är klart att Collitons avtryck inom svensk ishockey inte kan jämföras med de Roy och Bob satte i fotbollen. Jag menar, de var de båda engelsmännen som mångt och mycket lade grunden för den 4-4-2-fotboll som Sverige blivit så framgångsrika på. Utan Roy och Bob – ingen Svennis, Lagerbäck eller Janne Andersson. Men under den korta tid Jeremy Colliton var här gick det att se att han var något alldeles extra.

Bara det faktum att han tog över Mora direkt efter att han slutat som spelare säger allt. Och det året Mora gick upp spelade hans lag bland den bästa ishockeyn vi sett ett lag göra i HockeyAllsvenskan. Det var liksom knappt något snack om saken i serien mot SHL-laget Leksand heller, kändes det som.

Det fanns SHL-anbud, bland annat från Brynäs som i stället fick ta plan B (Roger Melin), men Moratränarens succé hade redan gett eko bort till Nordamerika. Han fick ta ett coachjobb i AHL och blev då den yngste tränaren i ligan. En dryg säsong senare blir han den yngsta tränaren också i NHL.

Att den 33-årige kanadensaren en dag skulle bli huvudtränare i ett NHL-lag var givet, men att det skulle ske redan nu är förstås sensationellt på alla sätt och vis. Och även om jag inte känner honom, eller har någon som helst koppling till Mora, känner jag stolthet. Stolthet på samma sätt som jag gjorde när Roy Hodgson tog över Liverpool och sedermera också det engelska landslaget. Jeremy Colliton känns som ”vår” på något sätt. Framför allt för Morafansen, förstås.

Nu hoppas jag bara att veteraner som Duncan Keith och Brent Seabrook, att superstjärnor som Patrick Kane, Jonathan Toews och Corey Crawford, och ungdomar som Alex DeBrincat tar till sig det 33-åringen har att säga. Då kommer den här dagen bli starten på en lång och framgångsrik NHL-karriär som kommer sträcka sig över flera decennier. Faktumet att han själv spelat i NHL talar förstås till Collitons fördel. Han har varit med i de här sammanhangen förut.

Jag fick gåshud när jag läste att han hade tagit över Chicago. Jag hoppas jag får gåshud av att se honom stå där i båset också och kanske få lyfta Stanley Cup-pokalen en dag. Vår Jeremy Colliton.

@manskarlssonyao