Foto: USA TODAY Network / IBL Bildbyrå / imago sport

Igår kallades Anton Blidh och Lias Andersson upp till NHL. Idag Christoffer Ehn (igen). Men det finns fler svenskar som knackar på dörren. Här listas sju spelare som kan vara näst på tur att få chansen i NHL.

Det är inte bara i NHL vi har svenskar i toppen av de olika statistiska ligorna. Där är det Elias Pettersson, Gabriel Landeskog, Filip Forsberg och andra som utmärker sig. I AHL är det framför allt Victor Olofsson, Lawrence Pilut och Erik Brännström som varit bra. De har tillhört ligans absoluta elit.

Olofsson är trea i poängligan med 16 poäng på tolv matcher och Pilut är poängen bakom. Han är tvåa i backarnas poängliga, ska också sägas. De båda spelar i Buffalos farmarlag Rochester Americans och bör kunna få en chans i NHL redan den här säsongen. Och det är förstås ingen skräll i så fall. Olofsson vann ju skytteligan i SHL förra säsongen och Pilut var SHL:s bästa back, både sett till spelet och sett till antal poäng. Det är riktigt häftigt att se hur snabbt de kommit in i det nordamerikanska spelet, men som sagt: kanske inte helt överraskande.

Jag minns att jag tippade Victor Olofsson som skyttekung i SHL redan för två år sedan. Då gick det inte alls. Genombrottet kom i stället förra säsongen. Det har gått att se sedan flera år tillbaka att han har det här spelet i sig. Jag känner mig tämligen säker på att Victor Olofsson kommer vara en riktigt bra målskytt i NHL i framtiden. Vågar jag sticka ut hakan och säga att han gör 20 mål i ligan redan nästa säsong? Ja, vadfasen. Släng in honom i första-PP med Jack Eichel och Rasmus Dahlin så ska det nog gå.

De två är förstås enkla att tippa som nästa svenskar att få chansen i NHL, men jag väljer att lyfta två andra namn som ännu troligare. Dels tror jag Carl Grundström får chansen snart. Det baserar jag på flera saker:
* Torontos forwardslinje är lite tunnare nu, med Auston Matthews skadad och William Nylander osajnad.
* Andreas Johnsson, som dominerade fullständigt i AHL förra säsongen, har inte alls fått det att lossna i NHL den här säsongen. Han sågs inför säsongen som en outsider om Calder Trophy, men har varit en stor besvikelse.
* Mike Babcock, Torontos tränare, känns som en kille som älskar Carl Grundströms vinnarmentalitet och hårda jobb. Han är som gjord för att spela i ett Babcock-lag, vill jag påstå.
* Grundström har dessutom gjort en kanonstart på säsongen med nio poäng på åtta matcher.

Den andra jag vill lyfta fram är Carl Dahlström. Han är fortfarande en doldis i Sverige men den tidigare LHC-backen gjorde faktiskt elva NHL-matcher redan förra säsongen. En defensiv back som hunnit göra 149 AHL-framträdanden i Chicagos farmarlag Rockford IceHogs. Han är, som jag förstått det, en favorit hos Jeremy Colliton som ju tog över Chicago idag. Nu är Dahlström skadad, men när han kommer tillbaka tror jag han får en ny chans i NHL.

Jag nämnde Erik Brännström tidigare. Han är en otroligt stor favorit hos mig och gjorde dundersuccé för Vegas på försäsongen. Trots det skickades han ned till AHL, där han från sin backplats gjort nio poäng på nio matcher. (Magnus Haglund hade varit frågande, om ni fattar referensen).

Det som talar emot att Brännström skulle kallas upp snart är faktumet att han inte redan har fått chansen, nu när lagets stjärnback Nate Schmidt är dopingavstängd. Brännströms chanser lär knappast öka när Schmidt kommer tillbaka. Jag kan dock tänka mig att han får några matcher mot slutet av säsongen om Vegas skulle missa slutspel. Som det känns nu kan det dock vara som så att Vegas är okej med att släppa honom till JVM.

Calle Rosén är en annan back på gränsen till NHL. Om Toronto får någon skada kan jag tänka mig att de kikar på svensken. Han fick fyra matcher i NHL redan förra säsongen och var en viktig kugge i det Toronto Marlies som vann Calder Cup. Den här säsongen har tvåvägsbacken dessutom presterat offensivt, med åtta poäng på tio matcher.

Till sist: Ett namn som alltid ska nämnas är Jakob Forsbacka Karlsson. Hans utveckling har stagnerat lite och det är uppenbarligen så att landsmannen Anton Blidh går före ”JFK” nu. Men svensken är pålitlig och vill Bruins täcka upp för en skada med en stabil tvåvägsspelare kan Forsbacka Karlsson vara den de vänder sig emot. Men han står nog inte först i ledet. Spelare som Peter Cehlarik, Colby Cave och Ryan Donato går säkert före.

Det finns förstås en hel del fler svenskar som kan kallas upp – men dessa var de sju jag fann intressantast idag.

@manskarlssonyao