• Publicerat 14 november, 2018
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Redan i maj 2015 gjorde jag den här rankingen första gången. Nu är det dags igen. Här är de tio största profilerna i SHL.

LÄS ÄVEN: Här är SHL:s tio största profiler år 2015

SHL anklagas ofta för att vara en profilfattig liga, och det är den i viss mån. Det finns dock gott om sköna filurer, som älskas av de egna men ”hatas” av motståndarfansen, som älskar att skapa rubriker…eller som bara råkar göra det. En profil kan också vara en person är riktigt bra och är omtyckt rakt över. Jag hade exempelvis med Sam Hallam på den här listan 2015, och han är kanske inte den som står mest i centrum. Han är dock en profil bara genom att vara den han är och coacha på det sätt han gör. Medan exempelvis Roger Rönnberg är oerhört tacksam att skriva om och prata om på ett annat sätt, eftersom han berör så otroligt.

För att göra en ranking av det här slaget vägs personernas känslosvall, deras självdistans, deras skicklighet och deras respekt in. Jacob Josefson, som ratades från listan, hade lika gärna kunnat komma med bara för att han är en riktigt bra spelare. Men det räckte alltså inte hela vägen. I stället kommer kanske spelare med en helt annan ”skill” med för att de sticker ut mer i sitt sätt att vara.

Notera också: Personerna behöver tillhöra en SHL-klubb. Niklas Wikegård eller någon ”skön domare med domakamera på huvudet” kan alltså inte komma med.

SHL:S TIO STÖRSTA PROFILER

10. Familjen Sylvegård

Sportchef Patrik Sylvegård och spelarna Marcus och Emil klumpas ihop till en och samma här. Här har vi tre personer som verkligen kan klassas som profiler. Patrik skapar ofta rubriker och hans söner har valt samma riktning. Såväl Marcus som Emil har stått i rampljuset det senaste året. Marcus för att han stängdes av efter att ha vrålat H-ordet mot en Djurgårdsspelare, och sen sagt att hans pappa Patrik ”inte är så smart” efter att Patrik valt några halvgenomtänkta ord i en intervju. Och Emil har gjort sig känd som en retsticka, inte minst i slutspelssammanhang. Han retade ju HV-spelarna till vansinne i våras.

9. Axel Jonsson Fjällby

Efter en kort utflykt till AHL är Axel Jonsson Fjällby tillbaka igen. Kanske blir det spel i Djurgården igen redan i morgon. Efter att ha blivit en publikfavorit på Hovet förra hösten blev han Axel Jonsson Fjällby med hela det svenska folket under JVM förra vintern. Med sitt långa hår och sin frenetiska skridskoåkning kändes han helt plötsligt igen av gemene man ”ute i stugorna”. Väl tillbaka i Djurgården efter JVM fortsatte succén, men då var han inte lika populär ute i landet… Är ingen person som sticker ut, men ändå lyckas han göra det. SHL har blivit en stor, stor profil rikare.

8. Mats Lusth

Det har blivit lite glesare mellan rubrikerna nuförtiden. Men bara det faktum att Mats Lusth kallas för ”Överstegrisen” säger allt. Med sin underbara dialekt och sin stora prilla är Mats Lusth en favorit runtom i hela SHL. Bjuder alltid på sig själv vid tillfälle – men kan också vara argare än alla andra i SHL tillsammans. En underbar karaktär.

7. Joakim Lindström

Okej, Joakim Lindström är inte den som står i rampljuset för att han drar sköna oneliners i TV eller bjuder på sig själv på något annat vis. Nej, Joakim Lindström är en profil för att han:
1) Är seriens största stjärna och en av de bästa spelarna i år efter år efter år.
2) Bjuder på några raseriutbrott och tycks bli mer och mer ”gubbgrinig” (positivt menat) för varje år.
3) Anses spela efter en egen regelbok, vilket upprör SHL-publiken. Inte minst hos Disiciplinnämnden finns det många som anser att Lindström kommit undan för lätt genom åren.

6. Robin Figren

Har på ett skickligt sätt byggt sig själv genom sitt twitterkonto, där han skriver om allt från politik till roliga anekdoter från vardagen och karriären. Här har vi också en kille som bjuder på sig själv, vem minns inte hans Let’s Dance-audition? – och inte sällan skickas kängor till höger och till vänster. Framför allt till vänster, när det handlar om politik… Har blivit ”Figge” med hela SHL-publiken.

5. Roger Rönnberg

Roger Rönnberg är en riktig vattendelare. Eller okej då, jag ska uttrycka mig klart. Han är populär bland Frölundafansen men impopulär hos nästan alla andra. Med sitt, minst sagt, tydliga minspel och sina, minst sagt, tydliga åsikter hos domarna går det alltid att hitta saker att skriva och prata om kring Roger Rönnberg. Känslan är att han vet om det själv också, och förstärker sin personlighet ytterligare bara av den anledningen. Roger är hur som helst en karaktär som behövs i SHL. Det skulle vara mycket, mycket tråkigare utan honom.

4. Bert Robertsson

När jag gjorde den här rankingen för drygt tre år sedan var Bert Robertsson etta på listan. Sedan dess har dock rubrikerna kring Skellefteåtränaren kommit mer och mer sällan. Synd! I synnerhet det senaste året har Robertsson tagit ett steg tillbaka på den fronten. Och om vi kallar Roger Rönnberg vattendelare, vad ska vi då säga om Bert?! Ärligt talat går det dock inte att innerst inne tycka illa om Robertsson, även om man inte alltid håller med i det han säger och tycker. Och även om man fortfarande inte kan titta på hans gamla presskonferenser utan en imaginär skämskudde framför ansiktet. Bert Robertsson behövs inom svensk hockey! SHL skulle vara mycket tråkigare utan honom. Och på min lista slår du Roger på fingrarna!

3. Joel Lundqvist

Är en av få svenskar som vunnit tre VM-guld. Dessutom har han tre SM-guld. Meritmässigt är Joel Lundqvist något riktigt extra. Har växt ut till att bli en av Frölundas största spelare någonsin och en av svensk hockeys riktigt stora profiler. Det måste vi faktiskt vara ärliga att säga. Joel går dessutom in i de flesta profilkategorierna:
* Han är en av de mest välkända spelarna.
* Han är en riktigt bra spelare i en storklubb.
* Han skapar ofta rubriker.
* Han är ett föredöme och ett utmärkt ansikte utåt för SHL.
* Han är inte speciellt populär hos motståndarfansen. Eller motståndarspelarna.

2. Jimmie Ericsson

Ja, vem skulle egentligen komma tvåa. Joel eller Jimmie? Jag valde till sist Jimmie. Känslan är att han retar upp och väcker mest känslor hos motståndarfansen. Det behövs. Anses, precis som lagkompis Jocke Lindström, spela efter en egen regelbok och sådant piggar alltid upp. Precis som Joel går han dessutom in i de flesta kategorier som behövs för att man ska vara en riktigt stor profil. De ständiga duellerna mot just Joel Lundqvist skapar dessutom ännu mer intresse.

1. Dick Axelsson

Det är inget snack om saken. Dick Axelsson hade kunnat komma etta, tvåa, trea och fyra på en sådan här lista. Han har varit en av våra mest omskrivna spelare i ett decennium, trots att han aldrig spelat i NHL. Ingen spelare i SHL skapar så mycket rubriker som Dick Axelsson. Ingen skapar ett lika stort intresse. Ingen ger så många ”klick”. Ingen skapar så många reaktioner. Oavsett om det är något han gör på isen, något han säger i C More eller något han skriver på twitter. Vad Dick Axelssn än gör får det uppmärksamhet. Både på gott och ont, förstås.

Att han är SHL:s största profil är dock självklart. Dick Axelsson är en sådan spelare som höjer intresset för ligan.

Bubblare: Jacob Josefson, Aaron Palushaj, ”Bulan”, Johan Alcén, Brendan Shinnimin, Olle Liss, Mathias Tedenby

@manskarlssonyao