• Publicerat 15 november, 2018
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Foto: C More / Bildbyrån

Igår skapade BIK Karlskogas debutant Joshua Karlsson rubriker via sin tackling på Tom Hedberg. Efter matchen gick Modos tränare Björn Hellkvist ut och sade att han inte ville se en avstängning. Men hans argument för det köper jag inte.

– Det är inget snack om att den initiala kraften träffar huvudet och det är rätt beslut av domaren, säger han till Hockeypuls.
– Men oavsett det så är jag av uppfattningen att det är en ung kille som kommer upp i allsvenskan och ska vi fostra bra spelare gör man inte det genom att stänga av dem och ge dem böter. De blir bra spelare genom att spela ishockey och inte genom att disciplinnämnden bestämmer att de ska sitta och titta på från läktaren.
– Det är ett korrekt matchstraff men låt det stanna där.

Det är tre citat av Modos tränare Björn Hellkvist efter att hans backtalang Tom Hedberg sänkts av tackling i huvudet av Joshua Karlsson i BIK Karlskoga. Karlsson, som fyller 18 år i morgon, är anmäld till Disciplinnämnden och kan säkert stängas av. Jag tycker också att han borde göra det, även om det finns de som argumenterar för att tacklingen blir ful för att han är större, och så vidare. Men det är inte min åsikt huruvida han ska stängas av eller inte som spelar roll här. Det kan vi lämna därhän.

Jag har en väldigt stor respekt för Björn Hellkvist och kan någonstans uppskatta att han säger som han gör. Det hade varit lätt för honom att gått ut och toksåga BIK Karlskoga för att de släpper fram en ”17-åring utan kontroll på sin kropp, som inte hänger med i tempot”, eller något sådant. Det hade varit mänskligt att göra det, i synnerhet eftersom Hedberg är skadad. I stället väljer han en mer human vinkel, och det är förstås svårt att såga en person som skyddar en motspelare som precis sänkt hans spelare med en huvudtackling. Så det är egentligen ingen kritik mot Hellkvist i sig. Men jag får ändå inte ihop logiken.

ÄR DET DERAS UPPGIFT?

Vill Björn Hellkvist se en rabatt på unga spelares straff, likt det är i verkligheten då unga brottslingar får lägre straff? Är det verkligen rätt väg att gå, för att ”fostra bra spelare”, som Hellkvists argument är. Och framför allt: Är det verkligen Disciplinnämndens uppgift att se till att Sverige fostrar bra spelare? Är inte deras uppgift att skydda spelare och framför allt: straffa spelare som gjort fel/fria spelare som inte gjort fel?

Däremot kanske det finns anledning att tycka att unga spelare borde behandlas lite annorlunda. De kanske borde tvingas gå en utbildning för spelares säkerhet om de åker på en avstängning när de fortfarande är juniorer, eller något sådant. Men att de ska undvika avstängning för att de råkar vara unga? Det är ett knepigt påstående.

Jag förstår att det Björn Hellkvist sa var efter en match, och att det kanske inte direkt är något han funderat på under sitt hela vuxna liv. Och jag förstår att han säkert inte ville slänga en ung kille under bussen, samtidigt som han ville svara på frågan. Men det sänder ändå lite märkliga signaler.

FINNS ETT ENKELT SÄTT

Disciplinnämnden ska inte ta hänsyn till en spelares ålder. Den ska ta hänsyn till hur ful tacklingen är, och om spelaren ska anses vara en återfallsförbrytare. För då ska den straffas hårdare. Huruvida Joshua Karlsson är 17, 27 eller 37 ska annars inte spela roll, annat än när det handlar om bötesbeloppet för där är ju juniorer fredade som det är. Tidigare i år dömdes Vita Hästens Arvid Dergestedt till en fem matcher lång avstängning för en huvudtackling, men klarade sig undan med 862 kronor i böter. Så, det finns redan en rabatt som är tämligen rimlig.

Hur som helst. Oavsett vilket beslut Disciplinnämnden fattar, det bryr jag mig egentligen inte om, hoppas jag inte de för en sekund väger in spelarens ålder. Och jag tror knappast svensk hockey kommer fostra färre bra spelare för att de råkar bli avstängda någon gång i sin ungdom. Tvärtom är väl bestraffningar det kanske effektivaste sättet, om vi inte vill ta bort tacklingar helt, att undvika huvudtacklingar. Så kanske kommer svensk hockey till och med fostra fler bra spelare om även unga spelare stängs av hårt när de gjort regelöverträdelser.
– De blir bra spelare genom att spela ishockey och inte genom att disciplinnämnden bestämmer att de ska sitta och titta på från läktaren.

Nej, men det finns ett enkelt sätt att få Disiciplinnämnden att inte behöva fatta sådana beslut. Tackla inte folk i huvudet, utsätt inte en motspelare för slewfoot eller en armbågstackling, kasta inte handskarna, tacka inte folk i ryggen. Fortsätt spela hockey.

@manskarlssonyao