• Publicerat 29 november, 2018
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
Foto: Bildbyrån

Idag kom beskedet vi alla visste skulle komma. Tomi Karhunen lämnar Brynäs. Det hela kan summeras med en mening: Det fanns aldrig en tanke att han skulle stanna hela säsongen.

Det finns några andra skribenter som gärna framhäver sig själva i sina texter men jag måste faktiskt också få göra det den här gången. Att Tomi Karhunen skulle lämna Brynäs redan innan årsskiftet gick att se för flera månader sedan.

Ska vi vara ärliga har det nog aldrig funnits någon som helst tanke på att Tomi Karhunen skulle stanna i Brynäs säsongen ut. Andreas Dackell sade häromdagen att Karhunen vetat om att den här dagen skulle komma, vilket förstås talar för att hans agent parallellt med adeptens spel i Brynäs letat efter en ny klubbadress på annat håll. Och trots att Tomi Karhunen varit en av Brynäs viktigaste spelare under säsongen, inte minst den senaste veckan, hittar jag flera goda skäl till att han lämnar laget.

1) Just det jag var inne på nyss. Tomi Karhunen har hela tiden varit beredd på att det här skulle hända. Oavsett vilken nivå han hade spelat på under hösten hade han behövt se sig om efter en ny klubb. Likt Danny Kristo, som blev klar för Rapperswil nästan omedelbart efter att han sparkats från Brynäs, kommer Karhunen vara klar för en ny klubb snart.

2) Det är lättare för en 28-årig trefaldig finsk mästare med succéår i Finland, med spel i Slovakien, med spel i Schweiz och i KHL än vad det hade varit för David Rautio att hitta en ny klubb. Marknaden är större för Karhunen, av flera skäl. Dels för för att han har större meriter och dels för att han förmodligen själv är mer ”mobil” i och med att han flyttat runt så mycket de senaste åren. Jag menar, förra året spelade han för tre klubbar. Dessutom är marknaden generellt lite större för finska målvakter. Medan svenska målvakter ofta hamnar i Sverige, Nordamerika eller KHL finns även schweiziska ligan och den inhemska finska för målvakter från Finland.

3) Ekonomiska skäl. Joacim Eriksson och Tomi Karhunen sitter förmodligen på ganska saftiga avtal båda två. Och David Rautio är knappast billig för att vara en andremålvakt (om vi ponerar att han är det) heller. Det kommer nu frigöras en stor lönekaka. Och som sagt: Om David Rautio skulle ha varit den som offrats hade gissningsvis marknaden varit något snävare vilket skulle göra att Brynäs under en längre tid skulle behövt gå runt på tre målvakter. Något som över tid hade varit ohållbart. Det är trots allt tre potentiella förstamålvakter.

4) Tanken från början var att Joacim Eriksson och David Rautio skulle bilda målvaktspar. Visserligen var det Stefan Bengtzén som var sportchef då och Andreas Dackell nu, men det ter sig ganska logiskt att de fortsätter på den linjen nu. Inte minst eftersom Brynäs är på värvningsjakt på andra positioner och kan stärka chansen att hitta bra spelare nu när målvaktssidan inte blir lika vansinnigt dyr som den varit under säsongen.

5) Tomi Karhunen har spelat som en förstemålvakt under hösten och frågan är om det hade varit försvarbart att behålla honom när lagets tänkte förstemålvakt på sikt nu är skadefri. Även om de säger att de hade haft råd att ha tre målvakter är det tveksamt om det hade varit ekonomiskt försvarsbart, om det nu fanns en chans för en av dem att lämna laget. Och ja, jag är medveten om att det går att använda argumentet: ”Är det mer försvarsbart att skeppa iväg sina bästa spelare då?”. Som sagt, situationen är komplicerad.

6) Det hade nog inte tagits emot lika bra i spelagruppen heller, om David Rautio tvingats gå. Han har varit i klubben under 2,5 säsonger. Men det är nu en mer ”abstrakt” faktor och ingenting jag kan slå fast.

7) Så jäkla dålig är inte David Rautio heller. Han har haft en riktigt tuff säsong men vi ska komma ihåg att han ofta är riktigt bra när han får konkurrera om en förstaspade. Och faktum är att han hade börjat hitta formen när han blev skadad, och då hittade Tomi Karhunen storformen också. Under delar av säsongerna 16/17 och 17/18 har David Rautio varit lysande. Han är betydligt bättre än han varit den här säsongen. Jag hade förstått irritationen mer om det hade varit en oprövad SHL-målvakt som fanns bakom Karhunen. Tidigare har David Rautio också haft en förmåga att spela som bäst när han varit som mest kritiserad.

Så, gör Brynäs rätt till 100 procent? Det återstår att se. Det ÄR en komplicerad situation och det är klart att det är speciellt att de gör sig av med SHL:s kanske formstarkaste målvakt. Men lägger vi ihop alla faktorer gör Andreas Dackell mer rätt än mer fel. I den komplicerade situation som uppkommit hade det blivit fel oavsett hur de hade gjort. Det här var kanske det som blev minst fel. Det var åtminstone den lättaste vägen ut, och ibland är den lättaste vägen den bästa.

Nu får vi se om Brynäs strukturerade försvarsspel, som kommit under Magnus Sundquists ledning, kan få tillbaka David Rautio i gammalt gott slag också. Då kommer Brynäs kunna fortsätta sin fina form. Och om Joacim Eriksson hittar tillbaka till sin fina form, då har man ett målvaktspar av klass ändå. Men jag förstår att det finns många Brynäsfans som är upprörda över att lagets kanske bästa spelare den senaste tiden lämnar laget. Men ibland behövs en starkare helhetsbild av en situation, som inte bara handlar om att den bästa spelaren alltid ska prioriteras. Framtiden får utvisa exakt hur viktig Tomi Karhunen var för Brynäs.

Men ett minus går det att hitta: Tajmingen. Det hade känts rimligare att vänta med att släppa Karhunen en vecka eller två.

Ett sista plus till Brynäs: Den öppenhet de ändå visat genom den här processen ska berömmas.

@Manskarlssonyao