• Publicerat 30 november, 2018
  • Skrivet av Måns Karlsson
  • 0 Kommentarer
William NylanderFoto: Bildbyrån

Senast i morgon kväll vet vi vad som händer med William Nylander. Trejdas han? Avstår han spel hela säsongen? Skriver han på ett korttidskontrakt? Eller stillar han alla spekulationer och skriver ett kontrakt för långt tid framöver?

Det har blivit ett av NHL:s mest fascinerande kontraktsfall någonsin. Det är utan tvekan det mest intressanta fallet sedan lönetakseran, som startade för närmare 15 år sedan. William Nylander kan löpa hela linan ut och vänta till absolut deadline innan han skriver på sitt kontrakt med Toronto. Om han nu gör det.

Det har skrivits spaltmeter efter spaltmeter om svenskens vara eller icke vara, om huruvida han är en girig snorunge eller en spelare som hamnat i kläm mellan ett spelarfack och en klubb. Och situationen är snårig. Det finns en massa regler att känna till, och vi är nog många som lärt oss mycket om lönestrukturer och rättigheter under den här processen. Och det går att tycka att han är girig som tackar nej till så mycket pengar som han gjort. Men situationen är svårare än så. Här försöker jag räta ut några frågetecken och skriva vad det egentligen är vi behöver veta.

Varför är situationen som den är?

För att göra det väldigt basic har Toronto ett lönetak som de behöver ta hänsyn till. De behöver också ta hänsyn till att John Tavares i somras sajnades på ett elvamiljonerdollarskontrakt och att Auston Matthews nog ska ha ännu mer när hans kontrakt går ut i sommar. Dessutom har Mitch Marner gjort en supersäsong och nu snackas det om att även han ska ha en lön på upp emot tio miljoner dollar nästa säsong. Med andra ord: De tre spelarna, som är före Nylander i hierarkin, kommer sluka upp en stor del av lönekakan.

William Nylander vill förstås inte krypa för klubbens skull när han vet att både Tavares och Marner kommer få precis det dom är värda. Med andra ord: varför ska han offra sig för deras skull? Det var inte han som bestämde att Toronto skulle sajna John Tavares som free agent i somras. Och lets face it: Utan det kontraktet hade William Nylander skrivit på för Toronto vid det här laget. Nu har han tappat ytterligare i hierarkin och faktum är att han hade varit en storstjärna i nästan alla andra lag i ligan.

Toronto visste att det skulle bli svårt att behålla Nylander, Matthews och Marner under alla deras bra år, men valde ändå att skriva på ett längre kontrakt med John Tavares. Runt 40 miljoner dollar ska alltså läggas på fyra spelare. Det är lika mycket som på övriga spelatruppen tillsammans. Det blir svårt att få ekvationen att gå ihop. Åtminstone om man vill bygga ett lag som ska kunna slåss om Stanley Cup-titeln även på sikt.

Dessutom har Nylander ett spelarfack på sig, som inte vill att han ska ta ett allt för billigt kontrakt. Williams situation kommer sätta standarden för många andra i framtiden och det talas redan nu om att det kan bli kaos nästa säsong, när många andra i samma situation som honom ska få ett nytt kontrakt. NHLPA stöttar svensken.

Vems sida ska vi stå på?

Det här är den mest svårbesvarade frågan. Många vill kalla William Nylander för en bortskämd skitunge som tackar nej till 60 miljoner kronor om året. Men återigen: Varför ska han offra sig för att Toronto ska få det dem vill? Det är inte han som satt klubben i det här läget. Det går att lika gärna säga att Toronto är den elaka parten som vill få ned Williams lön för att kunna skriva bättre kontrakt med andra spelare. Toronto har satt Nylander i en sits där han blir the bad guy, när Nylander själv dessutom vet att risken är stor att han på sikt han trejdas.

Det snackas också om att Nylander skämmer ut sig själv, men jag tror inte han går runt och njuter av situationen direkt. Han vet om att han är i en otroligt utsatt situation, med en hel klubb (och stora delar av hockeyvärlden) emot sig. Det finns två sidor av myntet.

Är William Nylander girig? Möjligt. Är han värd det kontraktet han vill ha? Möjligt. Gör Toronto fel som inte vill skriva på med honom? Möjligen inte. Som sagt, båda sidor har en historia på sin sida och en historia mot sig.

Men om William tar ett billigt kontrakt ökar chanserna att vinna Stanley Cup!

Det är sant. Toronto har sin bästa chans att vinna Stanley Cup på decennier och ett billigare kontrakt på #29 skulle öka chanserna att vinna. Men det skulle också öka risken för William att trejdas. Han vet som sagt om att risken är stor att han är nummer fyra i hierarkin och att han kan komma att offras om Toronto vill ha en back. Ju billigare kontrakt han har, desto mer lätt-trejdad blir han då också. Att skriva ett längre och dyrare kontrakt ökar också hans trygghet, och gör inte bara plånboken tjockare.

Dessutom går det ibland att känna att det nästan finns en förväntan på svenska spelare att de ska ta rabatter. Den enda som verkligen maximerat sin lön är Henrik Lundqvist, när han skrev på sitt senaste kontrakt med Rangers och då blev NHL:s bäst betalda målvakt under en tid. Annars lägger ”vi” oss gärna lite under vårt egentliga värde. Den förväntan finns sällan på kanadensiska spelare.

Varför kan Nylander inte bara skriva på någon annanstans?

William Nylander är en så kallad restricted free agent vilket gör att Toronto fortfarande äger rätten till honom, även om han står utan kontrakt. RFA är man tills dess att man fyller 27 år, eller har avverkat sju säsonger i Nordamerika. William Nylander har bara gjort tre. Däremot kan andra lag lägga bud på honom, men skulle Toronto besluta sig för att matcha det blir han ändå kvar i Toronto. Offer sheet, som det kallas, är dock helt utdöda. General managers har en tyst överenskommelse om att inte dela ut sådana.

Så det är Toronto eller inget?

Nej, William Nylanders rättigheter kan bli trejdade till en annan klubb. Där har Carolina uppgetts vara troligast, då de kan erbjuda det Toronto vill ha, det vill säga en back, i utbyte. Antingen kan Toronto då skriva på ett kontrakt med Nylander och sen byta bort honom, eller så kan de ge tillåtelse till en klubb att förhandla med honom för att säkerställa att han vill skriva på för laget som i så fall vill trejda honom. Men det måste alltså ske senast i morgon. Oavsett vilket lag han skriver kontrakt med behöver det ses innan deadline i morgon kväll, annars får han inte spela i Nordamerika under säsongen utan får leta kontrakt i Europa. I KHL har Avangard Omsk rättigheterna till honom.

Men William Karlssons lön bestämdes ju via en skiljedomstol, varför kan inte Nylanders göra det?


Han har inte rätt att dra det till en skiljedomstol. Han måste ha gjort fyra säsonger i NHL innan han får dra förhandlingen till en neutral domare. Så om Nylander inte skulle skriva på något kontrakt innan deadline i morgon är det alltså status quo. Då är situationen exakt densamma som nu, mellan honom och Toronto. Han får inte ta det till en skiljedomstol nästa säsong heller. Det enda som skulle hända om han beslutar sig för att inte skriva på för Toronto är alltså att de båda parterna får ett år till på sig att förhandla. Nylanders status förändras icke.

Vilka alternativ finns, då?

Ja, antingen skriver han helt enkelt på det där långtidskontraktet som båda parterna egentligen vill se. Men ju längre tiden går, desto mindre troligt blir det förstås. Ingen vill skriva ett kontrakt som i mångt och mycket kommer definiera en spelares karriär, i desperation för att hinna innan en deadline. Men vem vet, parterna kanske har närmat sig så mycket att det går att lösa.

Ett annat alternativ är att han skriver ett kortare och lite biligare kontrakt. Dels snabbar han på processen att få rätten att dra det till en skiljedomstol och dels får han då en chans att verkligen visa hur mycket han är värd. Det som gör situationen så lurig är att det är svårt att veta hur mycket en spelare som gjort två säsonger i NHL faktiskt är värd. Men skulle han skriva, säg, ett tvåårskontrakt värt fem miljoner dollar kommer han om han gör två bra år kunna casha in rejält om två år. Då hamnar William i den situation William Karlsson är. Han skrev ett ettårskontrakt i somras och har således den här säsongen på sig att visa vilket värde hans långa kontrakt ska ha. Ett brokontrakt gör också att situationer kan ha förändrats som gör det möjligt att skriva ett längre kontrakt när broavtalet väl går ut. Men det här är knappast något som William eller Toronto vill.

Men som sagt, William Nylander tycks vara en principfast man och får han inte det han vill ha kanske det slutar med att han inte skriver på något kontrakt och då blir det alltså spel i Europa, om han vill spela, den här säsongen. Han kan ju också framföra ett önskemål om att bli trejdad.

Vad kommer hända?

Det som hela tiden sagts är att parterna lär komma överens. Men det problematiska är att både Toronto och William Nylanders stab förmodligen redan anser att det vikt ned sig tillräckligt mycket från sitt ursprungliga bud. Det senaste som framkom var att det skiljde 300 000 dollar i förhandlingarna. Det kan låta lite, men det kan ändå bli svårt att enas just med tanke på det jag just skrev.

Men ursprungstipset är ändå att William Nylander blir kvar i Toronto. Det känns som att båda parterna skulle förlora för mycket på att låta det här rinna ut i sanden. Så stalltipset är alltjämt att han skriver på.

Men som Elliotte Friedman sa igår: Även om Nylander skriver på finns risken att han trejdas bort efter säsongen. Toronto har då maximerat sina chanser att vinna Stanley Cup den här säsongen, men kan också erbjuda fetare kontrakt till Matthews och Marner för att undvika att hamna i den här situationen igen. Dessutom vet vi inte om det går att reparera en förmodligen något sargad relation mellan klubben och spelaren.

Senast i morgon kväll får vi svaret.

@manskarlssonyao