Foto: Bildbyrån

I morgon ska Tomas Montén ta ut sin JVM-trupp. Det är en trupp som är svagare än den han haft tidigare – men den är långt ifrån chanslös. Det finns styrkor i den här truppen som ändå gör Sverige till en het medaljkandidat.

Notera att jag i min trupp tar ut tre målvakter, sju backar och 13 forwards. Det vill säga: en slutgiltig JVM-trupp. Tomas Montén kommer av allt att döma ta ut åtta backar och 15 forwards, och sen kapa truppen dagarna före premiären.

MÅLVAKTER

Samuel Ersson, Västerås
Adam Åhman, Oskarshamn
Olle Eriksson Ek, Karlskoga

Det här är tre givna namn. Men till skillnad från de senaste tio, femton åren har vi inte en eller två målvakter som slåss om förstaspaden. Vi har tre. Inför säsongen var Olle Eriksson Ek en ganska klar etta, men under den hockeyallsvenska säsongen var både Åhman och framför allt Ersson blåst förbi.

I nuläget borde nog Samuel Ersson anses vara det hetaste alternativet som förstemålvakt. Men det blir en senare fråga. De här tre målvakterna är mer eller mindre givna och utmanas väl egentligen bara av Jesper Wallstedt. Men han kommer få sina JVM-turneringar i framtiden, var så säkra.

BACKAR:

Timothy Liljegren, Toronto Marlies
Rasmus Sandin, Toronto Marlies
Erik Brännström, Chicago Wolves
Adam Boqvist, London Knights
Adam Ginning, Linköping
Nils Lundkvist, Luleå
Filip Westerlund, Frölunda

Rasmus Dahlin är inte med, men efter nattens besked att Toronto släpper både Liljegren och Sandin står det klart att Sverige ändå kommer ha turneringens kanske bästa backsida. Erik Brännström är inte klar för spel ännu, vad vi vet, men i och med att han huserar i AHL kan vi utgå från att han kommer komma med. Brännström borde kunna vara hela turneringens bästa back om ingen av de andra nationerna får loss något namn från NHL.

De fyra översta backarna i listan kommer kunna bära ett offensivt lass och spela mycket i powerplay. Det är välbehövligt med tanke på att vi inte riktigt har någon spets på forwardssidan. Ginning och Lundkvist känns som ett klockrent tredjebackpar, likt Jesper Sellgren och Gustav Lindström förra säsongen.

Filip Westerlund är en personlig favorit. Han har haft en ganska jobbig säsong i Frölunda med en axelskada och begränsat med speltid. Han har dock kvalitéer som gör att han borde tas ut i truppen. Jag väljer honom före allsvenska trion Simon Johansson, Filip Johansson och Victor Berglund.

Victor Söderström då? Ja, han är förstås ett ruskigt spännande alternativ och kanske kan komma med på samma premiss som Rasmus Dahlin för två år seda, det vill säga att försiktigt matchas in för att se och lära för att kunna bli en stjärna året efter. Men jag har inte med honom i min trupp. Konkurrensen är helt enkelt för hård.

Brännström – Liljegren
Sandin – Boqvist
Lundkvist – Ginning
Westerlund

FORWARDS:

Emil Bemström, Djurgården
Filip Hållander, Timrå
Jacob Olofsson, Timrå
Rickard Hugg, Kitchener Rangers
Johan Södergran, Linköping
Lucas Elvenes, Rögle
Marcus Sylvegård, Malmö
Samuel Fagemo, Frölunda
Olle Lycksell, Linköping
Pontus Holmberg, Växjö
Hugo Leufvenius, Sarnia Sting
Fabian Zetterlund, Färjestad
David Gustafsson, HV71

Ingen spets, säger vi alla. Men bredden finns onekligen. Det snackas om att Sverige har en svag forwardssida, men när jag plockar ut mina 13 namn saknas ändå spelare som Albin Eriksson, Filip Svenningsson, Oskar Bäck, Marcus Westfält, Lukas Wernblom och framför allt: Nils Höglander. Och då ska man komma ihåg att jag inte heller har Isac Lundeström i min trupp eftersom det finns en stor osäkerhet kring honom. Han har ju de facto spelat en hel del i NHL under säsongen, vilket gör att jag inte vågar ta med honom men exempelvis tar med Erik Brännström på backsidan.

Bredden på forwardssidan är imponerande stark. Spelare som Johan Södergran, Hugo Leufvenius och Samuel Fagemo sågs nog inte som speciellt troliga inför säsongen men har alla fått rejäla genombrott i SHL respektive OHL. De spelar sig i alla fall in i min JVM-trupp. Leufvenius har exempelvis en målsvit på tio matcher, och det här laget kommer behöva all produktion det kan få.

Det är lite tunt med centrar i truppen, måste jag erkänna. Med Lundeström i laget som en potentiell center ser det betydligt ljusare ut. Men det går att spela Lucas Elvenes som center, och såväl Olofsson som Hugg och Gustafsson är naturliga där. Fyra bra centrar går det med andra ord att få ut.

Jag ser gärna Elvenes i en förstakedja med Bemström och Holmberg. Hållander, Olofsson och Zetterlund kan bilda en spännande andraenhet. Hugg får centra en tredjekedja med Södergran och Leufvenius och i fjärdekedjan får Gustafsson sällskap av Sylvegård och Lycksell. Samuel Fagemo får gå som 13:e till en början men kan kastas in i stort sett var som helst. Fagemo är den spelare som kommer in som sistagubbe i mitt lag, precis före Albin Eriksson som stod närmast på tur för mig. Men om jag får gissa tror jag att en sådan som Nils Höglander kommer tas med i Monténs trupp. Jag tror också att Oskar Bäck ligger bra till för en bruttotrupp för att få in en till naturlig center, om det skulle vara så att Lundeström (om han nu ens är tänkt att spela center) inte kan komma loss.

Bemström – Elvenes – Holmberg
Hållander – Olofsson – Zetterlund
Leufvenius – Hugg – Södergran
Lycksell – Gustafsson – Sylvegård
Fagemo

@manskarlssonyao