Carl SöderbergFoto: Imago Sport

Ett tag såg det nästan ut som att ”petad” skulle bli ordet han skulle förknippas med. Men Carl Söderberg kom tillbaka – och går mot karriärens bästa säsong.

Ganska snabbt under säsongen 14/15 stod det klart att Boston inte skulle ha råd att behålla Carl Söderberg. Han presterade helt enkelt för bra ishockey. Därför kom det inte som någon chock när de trejdade bort rättigheterna för den storvuxne svensken, några dagar innan han skulle bli free agent. Colorado sajnade Söderberg till ett femårskontrakt med den ganska saftiga lönetaksträffen 4,75 miljoner dollar. Under hans första år i Avalanche såg kontraktet ut att bli bra. Han bidrog med gott om poäng (51) och tog plats i Sveriges World Cup-trupp. Men sen började en ett år lång mardröm.

Carl Södeberg gjorde sex mål och totalt 14 poäng på 80 matcher. Han harvade runt i en fjärdekedja och såg ut att ha hamnade i en snabb och brant utförsbacke. Han kallades, trots den tuffa säsongen, in i Tre Kronor-truppen i VM och var med och vann guld. Men när turneringen skulle avgöras var Coloradospelaren petad. Det är något som inte händer speciellt ofta med influgna NHL-spelare. Men i Rikard Grönborgs stjärntäta forwardsuppställning fick han helt enkelt inte plats på tolv forwards. Det blev en enda assistpoäng på tio matcher för Söderberg.

PETADES I PREMIÄREN

När nästa säsong i Colorado skulle inledas talades det om att det skulle vara ett ödesår för svensken. Skulle han kunna studsa tillbaka, eller skulle han bli ännu en av de där storvuxa och kraftfulla spelarna som inte lyckades stoppa raset i hans karriär? Skulle Carl Söderberg ens kunna rädda sin NHL-karriär, eller skulle han köpas ut från kontraktet och tvingas till en omstart i Europa?

Efter ett tungt träningsläger fick Malmöpågen inte ens plats i Jared Bednars premiärlag förra hösten. Han var petad, precis som i VM-turneringen fem månader tidigare. Det fanns farhågor om att vi sett det sista från Carl Söderberg i dennes sena men ändå lyckade NHL-karriär. Det fanns inget stopp på eländet.

GÅR MOT SIN BÄSTA SÄSONG

Men den nu 33-årige centern slog sig in i laget igen och spelade en nyttig roll i Avalanche, bakom lagets stora stjärnor. Med sina 37 poäng på 77 matcher slutade han sexa i den interna poängligan. Och framför allt räddade han sin NHL-karriär. Helt plötsligt såg inte det där femårskontraktet Colorado skrev på så dåligt ut längre.

Nu, ett drygt år efter att han petades i premiärlaget till säsongen 17/18, spelar Carl Söderberg helt plötsligt sitt livs bästa hockey. Han har gjort fyra mål på sina fem senaste matcher och är en av de allra viktigaste spelarna i Colorado. Med elva mål och totalt 21 poäng på 29 matcher är han Avalanche poängstarkaste spelare om vi räknar bort trion i superkedjan. Det behövs bara sex mål till på de avslutande 53 matcherna för att han ska slå sitt personliga målrekord. Det behövs 31 poäng för att han ska slå sitt poängrekord. Det är inte många NHL-spelare som spelar sitt livs hockey vid 33 års ålder, men det är precis vad Carl Söderberg gör. Det är inte många NHL-spelare som lyckas jobba sig tillbaka efter de motgångar han upplevt, men det är precis vad Carl Söderberg gjort.

FÖRLÄNGT KONTRAKT?

Det som bara för ett år sedan kändes som en NHL-karriär som mer eller mindre var över känns nu helt plötsligt som en NHL-karriär där vi ännu inte fått se det bästa. I ett Colorado som kan överraska även i ett slutspel kommer Carl Söderberg vara en av hörnstenarna. Fortsätter han på inslagen väg kommer Söderberg till och med kunna få ett förlängt kontrakt, när hans avtal går ut sommaren 2020.

Ni vet, det där avtalet han skulle köpas ut ifrån. Det där avtalet som mer och mer såg ut som ett av NHL:s sämsta kontrakt. Det ser helt plötsligt ut som rena rama fyndet.

@manskarlssonyao