Rhett RakhshaniFoto: Bildbyrån

Tio lags supportrar sitter nog och känner att ”de nog kan bli guld”. Många Frölundasupportrar lär känna samma sak. Men jag ställer mig frågan om det verkligen är troligt.

Frölunda ledde inför omgången SHL och hade dessutom ledningen långt inpå densamma. Ändå känner jag mig långt ifrån övertygad om deras förträfflighet. Jag är tveksam till om de verkligen är tillräckligt bra. Nej, jag kommer aldrig bli en skribent som skriver en skjuta från höften-krönika baserat på en match, det finns andra som gör det bättre, utan det här är en samlad analys från hela säsongen.

Jag är absolut ingen hockeyexpert och kommer aldrig att bli det heller. Men mitt otränade öga säger att det finns åtminstone fem andra lag jag ser som troliga mästare. Växjö är min förstahandsfavorit, följt av HV71, Färjestad, Luleå och sen är det jämnt skägg mellan Frölunda och Djurgården. Mer än så tror jag inte på dem. Nu är ju SHL så jämn i år att Frölunda förstås också kan vinna när det nalkas slutspel, men tillåt mig tvivla.

MÅSTE VÄRVA EN BACK

Målvaktssidan är habil, backsidan likaså, och framåt finns SHL:s bästa offensiva spelare i Ryan Lasch. Men spelet har hittiills under säsongen inte gett mig något hopp ur Frölundas synvinkel. Trots att de ledde SHL så sent som för någon timme sedan. Jag satt i SHL-podden häromdagen och trodde de skulle ramla ur topp-sex, och det står jag fast vid.

Till att börja med måste Frölunda värva en back. Den backsida de har är som sagt habil, men inte tillräckligt bra. Med Mathias Nörstebö på skadelistan ser det lite för ihåligt ut. Det räcker ofta till att vinna tajta matcher, men den räcker knappast i en lång slutspelsserie. Och har burväktarna Gustafsson/Mattsson kvalité nog att bära den här upplagan av Frölunda långt? Kan bröderna Westerholm bidra med secondary scoring i ett slutspel? Kliver Rhett Rakhshani fram? Är rookien Samuel Fagemo någon att lita på i det här läget?

Det som ändå talar för Frölunda är att de hittat en producerande kedja i Rakhshani, Lundqvist och Friberg och att de därmed kan ge utrymme till Ryan Lasch i en annan kedja. Men jag tror inte den lösningen kommer bestå säsongen ut. Lasch och Lundqvist lär spela ihop igen säsongen ut. Och jag är tveksam till om det finns så mycket mer att få ut av det, ganska oimponerande, spel vi sett från dem den här säsongen.

BLIR FÖRVÅNAD OM DE GÅR LÅNGT

I dagens match mot Brynäs var Frölunda helt överlägsna i 40 minuter. I min mening en effekt av att Brynäs var ruskig dåliga, snarare än något annat. Det Frölunda gjorde bra var att de checkade fast en orutinerad och långsam backsida hos Brynäs, men väl med pucken hade de kunnat göra ännu mer. Chanserna skapades i massor och där kan man kräva mer av Frölunda. De måste kunna vinna en sådan här match. I hockey finns slumpen och den här förlusten handlar en del om slump, men jag blev ärligt talat inte speciellt imponerad av Frölunda heller idag. Trots att de var så mycket bättre under stora delar av matchen.

Frölunda är ett bra hockeylag. Men jag skulle, som det ser ut nu, bli förvånad om de går långt i slutspelet. Det är liksom något som fattas. Har de kvalité nog att växla upp när det verkligen gäller?

Nej, jag tror faktiskt de får svårt att komma topp-sex. Så stenhård är verkligheten. Så stenhård är SHL den här säsongen.