Nyheter
KARLSSON: Ett gigantisk misslyckande för NHL
ANNONS

I natt kom beskedet att det inte blir något World Cup 2020. Eller, ska jag vara ärlig tror jag inte det är helt kört än. Skulle turneringen ställas in är det dock inget annat än ett praktfiasko.

När NHL lanserade att World Cup skulle återvända hösten 2016 var det ett glädjebesked – men samtidigt ett besked som åtminstone gjorde mig ledsen. För där och då kändes det bestämt att det inte skulle bli något NHL-deltagande vid OS i Sydkorea vintern 2018. Mycket riktigt blev det också så. Den smällen blev ännu större när World Cup-turneringen dessutom inte blev sådär häftig som vi hade trott. Turneringen levde så länge som U23-laget var kvar, men när de åkte ut försvann det sexiga i turneringen. Turneringen hade förstås kunnat räddas av att Sverige hade slagit ut Europalaget och gått en trematchersfinal mot Kanada. Men så blev det som bekant inte.

Men när OS nu sket sig har räddningen ändå varit att vi ändå skulle få se de bästa i World Cup 2020. Så blir det alltså inte heller. I natt meddelade NHL och NHLPA att det inte är realistiskt att turneringen hålls 2020. Anledningen är att de inte vill att scenariot från 2004 ska upprepas, då turneringen följdes av en ett år lång lockout. Risken finns nämligen att samma sak skulle kunna hända 2020. Men oavsett anledning är det inget annat än ett gigantiskt fiasko.

World Cup var ju nämligen deras lilla kelgris. Turneringen som skulle få oss att för ett ögonblick glömma bort OS. Nu skulle de dessutom ta bort de löst sammansatta lagen från senast och göra det till en ren landslagsturnering, vilket såklart skulle öka statusen ytterligare. Att den nu inte blir av gör att vi i nuläget inte har en enda schemalagd ishockeyturnering med de bästa spelarna. Det KAN bli World Cup 2021. Det KAN bli NHL-deltagande vid OS 2022. Men det kan också bli den totala motsatsen. OS-deltagandet är en viktig fråga för spelarfacket när nästa kollektivavtal ska förhandlas fram, och för dem är det nog taktiskt sett ganska bra att World Cup 2020 nu ställs in. För NHL är det inte alls bra. Deras chans att öka turneringens status minskade nu än mer.

World Cup var en tilltänkt kassa-ko för NHL. Det var deras chans att få skina och ge oss hockeyfans vad de ville ha. Men det var också ett bra förhandlingsbete. Så länge de hade World Cup skulle de kunna använda det mot spelarna, som så desperat vill spela OS. ”Hallå, ni får nu en mycket bättre turnering här i Kanada på liten rink!”. Men nu har det inte heller det att gå på. Spelarna var med i beslutet att ställa in turneringen 2020, och kanske kan det öka deras chanser att få OS 2022. Så länge NHL hade World Cup kunde det, alltså, vara ett sätt att få sina spelare någorlunda nöjda.

BLIR DET ENS WORLD CUP INNAN 2024?

Nu får vi se om de kan ro ihop World Cup 2021. Men då blir det garanterat inget OS-spel 2022. Och blir det OS-spel 2022 blir det garanterat ingen World Cup-turneringen förrän 2024. Och blir det World Cup 2024 blir det kanske inget OS-deltagande 2026, då turneringen antingen spelas i Stockholm eller i Milano. Samtidigt vill ju NHL hemskt gärna  vara med vid OS 2026 eftersom de ser Kina som en viktig marknad. De har ju till och med lagt några träningsmatcher inför NHL-säsongen där, de senaste åren. Som det känns nu är det något de verkligen vill satsa på. Och då kan vi kyssa World Cup goodbye till hösten 2023, i alla fall. Förmodligen längre.

En turnering var det NHL klarade av att ro iland i sin egen regi. En enda turnering, när de skulle visa musklerna och överträffa OS. Och den turneringen blev dessutom, sett till de enorma förväntningarna, ett fiasko. Det de lyckades med var att bygga upp en enorm hajp. Trupputtagningarna blev dock roligare än själva turneringen. Inramingen i Toronto var ljummen, delvis tack vare att klubbens baseball-lag gick bra i slutspelet och lockade ett större intresse. Snacka om maktdemonstration av baseballens liga MLB.

Även om både NHL och spelarfacket var med på att ställa in World Cup 2020, eller åtminstone lägga planerna på is, kan jag inte se det på något annat sätt än att beskedet är ett misslyckande för NHL:s del. Med tanke på det lockouthot som kommer ligga runt ligan ungefär vart sjunde, vart åttonde år så kanske det är det perfekta beviset på att det helt enkelt inte är en klok idé att låta dem arrangera en turnering även om de skriver att World Cup kan bli en del av ”något större och en mer långsiktig planering”. Det kommer inte hålla. Då kanske det helt enkelt är läge för ligan att lämna över de planerna till de som kan, som det internationella ishockeyförbundet (IIHF) och den internationella olympiska kommittéen (IOC).

Själv känner jag mig sviken. NHL gav oss en kaka och den visade sig vara möglig.

@manskarlssonyao

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch