Henrik Evertsson och Kris Versteeg.Foto: Bildbyrån / Imago Sport

De har SHL:s bästa tränare, SHL:s bästa scout (som nu är assisterande GM) och SHL:s bästa sportchef. Henrik Evertsson har gjort det igen. Bevisat att han är bäst.

LÄS ÄVEN: Dubbla Stanley Cup-vinnaren till Växjö

Är det något jag lärt mig under åren som verksam inom ishockey handlar allting om noggrannhet och en ork att jobba liiiite hårdare än alla andra. Man har hört skräckhistorier om sportchefer som värvar baserat på Eliteprospect-statistik, agentfjäsk och Youtube-videos och sen finns det dom som gör jobbet och hela tiden går ett steg längre. Letar i vatten där kanske ingen annan gör det. Där är Växjö bäst. Det är exempelvis Joel Persson-värvningen ett exempel på.

Medan alla andra (okej, inte riktigt alla) går ut och konstaterar att marknaden är iskall (vilket den är) och förklarar sina icke-värvningar med att det inte finns någon spelare tillgänglig gör Växjös högsta höns Henrik Evertsson det motsatta. Han går in och gör sin årliga ”håll käften-värvning”, som kollega Uffe Bodin så snyggt skrev på twitter.

Det finns ingenting som garanterar att dagens värvning, den ytterst meriterade Kris Versteeg, kommer gå in och ha lekstuga i SHL. Han kanske blir en ny Drew Miller (åh, herregud. Minns ni honom?), men oavsett vilket är den här värvningen ett nytt bevis på varför Henrik Evertsson är så bra som han är.

Det är ju ingen slump att alla vi som följer SHL från utsidan bara går och väntar på att Växjö ska slå till med årets supervärvning. Man har liksom bara väntat. ”Jaja, de kanske inte har ett så bra lag nu. Men vänta bara”. Men i år måste jag säga att till och med jag började bli tveksam. Med bara en dryg vecka till deadline kände jag att det nog skulle bli svårt för Henrik Evertsson att skaka fram någon supervärvning. För marknaden kändes verkligen död.

Men icke. I stället slog han idag till med SHL:s tyngsta värvning för säsongen. En kille som gjort 643 matcher i NHL och vunnit två Stanley Cup. En kille som verkligen haft en riktigt bra NHL-karriär. Jag borde förstås aldrig ha tvivlat. Henrik Evertsson visade på nytt varför han är sportchef och inte jag. Och varför Växjö år efter år är ett topplag (även om tabellen visar annorlunda i detta nu. De har dock spelat som ett topplag stora delar av säsongen).

Återigen, det finns inga bevis på att Kris Versteeg kommer vara en klasspelare i SHL. Han har inte spelat sedan slutet av oktober och hans karriär har gått utför de senaste åren, mycket på grund av skador. Men ingen som sett honom i NHL kan förneka att han är en grym hockeyspelare i grunden. Oavsett om han skulle floppa i Växjö säger jag därför att var en bra och en korrekt värvning att göra. En riktigt bra sportchef är en sportchef som kan trolla fram en absolut klasspelare när många andra säger att marknaden är död. Om marknaden är död ser du helt enkelt till att den inte längre är det. De senaste dagarna har Pontus Netterberg och Austin Ortega blivit Nichlas Hardt och Kris Versteeg.

Medan många andra klubbar famlar i mörkret var de vill göra visar Växjö att de är steget före de övriga. Om det räcker till SM-guld i år återstår att se. Man kan kalla dem plast och allting, men i slutändan på dagen tror jag att många fans skulle vilja se Henrik Evertsson i just sitt lag.

Varför? För att han är bäst i klassen. År efter år.