Foto: Bildbyrån

I kväll kan Sveriges U18-landslag i hockey skriva historia och vinna VM-guld för första gången. Tidigare har det blivit fem silver och fyra brons. Hockeysverige.se blickar tillbaka på de fem silverlagen.

Sedan U18-VM startade för 20 år sedan har Sverige varit i fyra finaler och förlorat alla. De tog dessutom silver i debutturneringen 1999 men då spelades det ett gruppspel som avgjorde kampen om medaljerna. Då vann Finland. Det har de sedan gjort ytterligare tre gånger. Senast i fjol, då Sverige tog brons.

SILVER 2016

Finlands förmodligen bästa lag i historien kom till spel 2016, då Sverige också skickade sitt förmodligen starkaste lag till ett U18-VM någonsin. De båda lagen möttes följaktligen i final men det blev ingen rolig svensk historia.

Finland, med stjärnor som Miro Heiskanen, Juuso Välimäki, Kristian Vesalainen, Eeli Tolvanen och Jesse Puljujärvi i laget, vann enkelt med 6-1. Småkronorna fick för femte gången åka hem med ett silver. För fjärde gången på sju år hade de dessutom förlorat en final. Det var senast Sverige var i final.

U18-landslaget var som sagt urstarkt och innehöll stjärnor i massor. På målvaktssidan fanns Filip Gustavsson och Filip Larsson, på backsidan Erik Brännström, Timothy Liljegren och Luleåsuccén Jesper Sellgren. Framåt ställde Sverige upp med en på pappret enorm forwardssida. Eller vad sägs om Alexander Nylander, Elias Pettersson, Lias Andersson, Jesper Boqvist, Jesper Bratt, Axel Jonsson-Fjällby, Marcus Davidsson, Isac Lundeström, för att nämna några.

Alexander Nylander ledde, som så ofta på juniornivå, Sveriges offensiv och vann den interna poängligan. Men något guld blev det alltså inte den här gången. Heller. Det var också det här gänget som mötte Kanada i final i J20-VM förra året och förlorade efter ett sent insläppt mål. Det var ju finalförlusten 2016, tillsammans med den i J20-VM, som föranledde Lias Anderssons medaljkastning upp på läktaren.
– Jag har ju en likadan hemma, sade vinnarskallen.

SILVER 2012

Välkomna in i Sverige mot USA-eran. 2012 spelades nämligen den tredje finalen i rad mellan lagen. USA vann, som ni förstår. De hade en backsida där alla utom en idag är ordinarie, eller rentav stjärnor, i NHL. Framåt ledde Nic Kerdiles styrkorna, men det största namnet idag är nog Ryan Hartman.

Sverige då? Ja, det här var ju ett lag med många tunga juniornamn (som sen kom att förlora JVM-finalen på hemmaplan 2014). Vi hittade Oscar Dansk i kassen, Hampus Lindholm och Christian Djoos på backplats och framåt var det den stora juniorstjärnan Sebastian Collberg som vann poängligan. Utöver honom hittade vi hyfsade spelare som Alexander Wennberg, Filip Forsberg, Elias LindholmAndré Burakovsky och Jacob de la Rose. Även Gustav Possler hade en framskjuten roll och slutade trea i poängligan med sina åtta poäng.

Som head coach hade Sverige också ett hyfsat meriterat namn: Rikard Grönborg.

SILVER 2011

Tampa Bays J.T. Miller var USA:s stora namn vid den här tiden. Han gjorde tolv poäng för världsmästarna. Rikard Grönborgs Sverige lastade på med stjärnspelare som Jonas Brodin, Oscar Klefbom, Mikael WikstrandWIlliam Karlsson, Viktor Arvidsson, Filip Forsberg och Mika ZIbanejad – men det räckte inte till guld den här gången heller.

Det finns dock två roliga stories från det här laget, att kolla tillbaka på i efterhand. Exempelvis fanns SHL:s stora målvaktsstjärna Joel Lassinantti i laget – men det var Niklas Lundström som stod alla matcher.

Och nu kanske undrar vem av Sveriges alla forwardsstjärnor som vann poängligan? Det var…Gustav Björklund. Vem? Säger ni då. Jo, Gustav Björklund som idag spelar för Segeltorp i Hockeyettan. Han gjorde 5+3 på sex matcher och vann poängligan före Filip Forsberg och Mika Zibanejad.

Gustav Björklund-jubel. Foto: Bildbyrån

SILVER 2010

Det här var Sveriges första U18-VM-final någonsin. Stephan ”Lillis” Lundh var head coach och hade Robert Ohlsson vid sin sida. Det här var alltså 1992-generationen, som på pappret ansågs relativt svag, men som ju vann hela J20-VM två år senare och tog Sveriges första juniorguld på 31 år.

Johan Gustafsson vaktade Sveriges mål men det var framför allt via en ruskigt stark backsida Sverige gick till final. Den bestod i princip enbart av spelare som idag är bra NHL-spelare eller toppspelare i SHL. Patrik Nemeth, Adam Larsson, Jonas Brodin, Fredrik Claesson, Petter Granberg, och Johan Alm är inga dåliga namn. Men det var faktiskt Victor Berglind som var den mest framstående backen offensivt. Han gjorde sju poäng på sex matcher. Näst bäst var Adam Larsson på tre.

På tal om Larsson så var det hans namne Johan Larsson som var turneringens kung. Eller vad sägs om 14 poäng på sju matcher? Bara William Nylanders 16 poäng från 2014 är bättre i den svenska historien.

Victor Rask, Erik Thorell och Max Friberg var några av de övriga svenska stjärnorna i ett lag som verkligen var just ett lag. Men det blev alltså förlust i finalen mot USA, precis som det skulle bli 2011 och 2012. Ett amerikanskt lag där Adam Clendenning, Nick Shore och Rocco Grimaldi ledde offensiven med tio poäng vardera.

Kollar vi på det laget idag är de flesta NHL-spelare, men ingen har egentligen fått någon stjärnstatus utöver backen Justin Faulk. Brandon Saad är det största offensiva namnet idag.

SILVER 1999

Finland vann alltså den första turneringen som spelades 1999 och Sveriges silverfest inleddes. Turneringen spelades i Tyskland och Sverige skickade ett lag som idag får ses som extremt anonymt.

Niklas Kronwall (jo, han har varit ung en gång i tiden) är egentligen det enda namnet som sticker ut om vi ser till idag. Målet vaktades av Kjell Bennemark och offensiven leddes av Tim Ericsson, Mattias Wennerberg och Mikael Berg. Den sistnämnde vann poängligan på tio poäng och han nådde i Sverige inte högre än allsvensk nivå utan gjorde i stället karriär i Norge och division 1, främst.  Berg lade av 2011 efter fem år i IK Pantern.

Nu skriver vi 2019 och Sverige har plockat nio medaljer men inget guld på U18-nivå. Nu ska Alexander Holtz, Lucas Raymond, Karl Henriksson, Philip Broberg, Tobias Björnfot, Hugo Alnefelt och de övriga skriva historia och plocka hem Småkronornas första VM-guld.

Det är dags nu.