Nyheter
Mil från allsvensk klass
ANNONS

Sundsvall är en av de skyhöga favoriterna till att ta sig till allsvenskan, men spelar man som idag är man långt ifrån finrummets glans. Riktigt långt.

Det skulle bli en sprudlande Allettan-eftermiddag. Istället fick jag bevittna den tristaste hockeymatch jag sett den här säsongen.

Sundsvall – Visby 4-1.

Sundsvall ska alltså vara en allvarlig utmanare om de allsvenska platserna. Det var man aldrig i närheten av att visa idag. Snarare har jag svårt att se hur ett lag med så många skickliga spelare kan prestera så genomkass hockey.

Spelkvaliteten de två första perioderna var ungefär lika dålig som tempot var lågt. Att målen så långt kommit efter en målvaktstavla (1-0 till Sundsvall), ett självmål (1-1) och århundradets sämsta markeringsspel (Visby gav i sitt eget power play Jens Nilsson en ocean att åka på och styra in 2-1 till Sundsvall) var ganska symptomatiskt. Att så skickliga spelare inte kan bjuda på mer är förvånande.

Man ska nämligen ha i åtanke att Sundsvall mötte ett grafitgrått Visby, utan vare sig fantasi eller initiativrikedom, som bara kommit till Sundsvall för att försöka gneta och kriga till sig någon bonuspoäng.

Ett Visby som började krokna redan i slutet av andra perioden och sen inte hade tillstymmelse till ork att ens försöka göra match av det i slutperioden.

Det får mig att sluta mig till att det hyggliga spel som Sundsvall visade upp i slutakten hade lika mycket med motståndarnas trötthet och ständiga felbeslut att göra som den egna förmåga.

Sundsvall måste med andra ord visa väldigt mycket mer. Det är förvisso en stor styrka att vinna matcherna även om man inte spelar bra, sådant brukar leda långt, men med det spel man visade upp mot Visby är man mil från allsvensk klass.

* * *

Lite positiv spelarkritik finns dock att dela ut. Magnus Åkerlund var som vanligt synnerligen stabil mellan stolparna. När spelet går i baklås kan det vara han som på egen hand tar laget till allsvenskan. Kring yrvädret Victor Hertzberg händer det dessutom en hel del hela tiden. Han var med sin fart och finess den ende i hemmalaget som faktiskt försökte underhålla. Fler borde ta efter hans exempel.

I det gråa, gråa Visby? Målvakten Robert Hestmann inledde matchen som en studsmatta och var direkt skyldig till Sundsvalls 1-0-mål efter ett taffligt ingripande, men spelade upp sig och svarade som helhet för en väldigt stabil insats. I övrigt utmärkte sig ingen.

* * *

En sprudlande Allettan-eftermiddag blev det dock helt klart på andra håll än i Sundsvall.

* Panterns Åshöjden-aktiga segertåg fortsätter. Solklara 5-1 borta mot Västervik gör att laget nu leder den södra Allettan med tre poängs marginal före Kristianstad. Det är ruggigt häftigt! Det är Skåne som har tagit över på den södertron där Blekinge tidigare härskade.

* Kristianstad fick med sig två poäng från hemmamötet med Tranås och fortsätter skörda framgångar, men jag snackar hellre om Tranås. Laget fortsätter att imponera och är precis som Pantern den riktigt stora positiva överraskningen i år. I nästa omgång möts de två uppstickarlagen.

* Skapligt ångestmöte det blir i Nelson Garden Arena på onsdag! Skövde fortsätter vara oförmögna att lyckas i Allettan (0-3 hemma mot Troja idag) och Tingsryd klarade inte av att betvinga så nederlagstippade Vimmerby på bortaplan (1-2 efter en superinsats av Vimmerby-keepern Calle Brattenberger). Den som förlorar mötet de två emellan på onsdag är riktigt mycket nere i skiten.

* Huddinge går från klarhet till klarhet. 5-2 borta mot svåra (om än formsvaga) Kalix är starkt och talangfabriken plockade fjärde raka segern. Det gör att morgondagens match mot Piteå (som inte hade några större problem med att plocka ner Hudiksvall idag) blir en riktig supermatch.

* Östersund såg ut att gå mot sin fjärde raka oavgjorda match hemma mot Wings, men med mindre än två minuter kvar av matchen avgjorde Pontus Dünesius med sitt andra mål i matchen och nu har det gröna laget riktigt bra häng i toppstriden.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 16 maj
16:20 Kazakstan - Sverige VM
16:20 Finland - Österrike VM
20:20 USA - Frankrike VM
20:20 Kanada - Norge VM
01:00 Carolina Hurricanes - New York Rangers NHL
fredag 17 maj
04:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
16:20 Tyskland - Kazakstan VM
16:20 Storbritannien - Danmark VM
20:20 Polen - USA VM
20:20 Tjeckien - Österrike VM
lördag 18 maj
12:20 Lettland - Sverige VM
12:20 Danmark - Schweiz VM
16:20 Tyskland - Polen VM
16:20 Kanada - Finland VM
20:20 Frankrike - Slovakien VM
20:20 Tjeckien - Storbritannien VM
söndag 19 maj
02:00 Edmonton Oilers - Vancouver Canucks NHL
16:20 USA - Kazakstan VM
16:20 Norge - Österrike VM
20:20 Slovakien - Lettland VM
20:20 Schweiz - Kanada VM
måndag 20 maj
16:20 Sverige - Frankrike VM
16:20 Storbritannien - Norge VM
20:20 Kazakstan - Polen VM
20:20 Finland - Danmark VM
tisdag 21 maj
12:20 Frankrike - Tyskland VM
12:20 Österrike - Storbritannien VM
16:20 Kanada - Tjeckien VM
16:20 Lettland - USA VM
20:20 Sverige - Slovakien VM
20:20 Finland - Schweiz VM
torsdag 23 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL
lördag 25 maj
02:00 New York Rangers - Florida Panthers NHL