Mikael Mjörnberg
TAIF utklassade TAIF
ANNONS

Vilken enorm scenförändring. Från paralyserat panikslaget, uselt till ponduspumpat överlägset. Man skulle minst sagt kunna säga att Tingsryds AIF hade ryckt upp sig till idag.

Tidigare i Allettan har Tingsryds spel lämnat betydligt mer att önska. Idag körde man över Tranås fullständigt på bortaplan. Det var aldrig något snack om saken. Det hade kunnat bli mer än de 6-0 det stannade vid. Hemmalagets målvakt Emil Jidskog hade gjort ett par tokräddningar redan innan Tingsryd fick in 2-0. Ja ni hajar, total överlägsenhet.

Det tveksamma lag som knappt klarade av att genomföra ett ordnat uppspel hemma mot Skövde tidigare i veckan var idag finessrikt och vasst i sitt anfallsspel på ett sätt som jag inte såg komma. Att Tingsryd skulle få en liten boost av segern senast var väntat, men på det här sättet, inte alls.

Samtidigt ska man ha i åtanke att Tranås gav blanka fan i att genomföra ett skarpt försvarsspel i egen zon. Tingsryd tilläts gång efter annan skapa klara chanser i slottet och var naturligtvis inte sämre än att man tog tillvara på dessa.

Samtidigt som man själva spelade stabilt och skickligt i egen zon. Tranås tilläts inte alls få samma ytor i sitt anfallsspel och kom följaktligen inte heller till några vassa chanser. Tingsryd var bäst i precis allt på banan den här söndagen.

* * *

Tranås å sin sida har som det verkar gått in i en riktig formsvacka.

Laget har 0-10 i målskillnad på de fyra senaste perioderna.

Allt började med den där situationen med klubban som inträffade i Kristianstad och som indirekt ledde till att tranorna tappade en 3-2-ledning till 3-4 förlust i sudden. Det följde man upp med att återigen tappa ett överläge och bli överkörda borta mot succégänget IK Pantern i slutperioden, för att idag inte ha minsta lilla uns av en chans mot Tingsryd.

Tre raka torsk och hastigt och mindre lustigt (för tranorna) ligger Tranås plötsligt utanför playoff-plats. Man skulle nog minst sagt kunna säga att det en knapp vecka långa uppehållet nu kommer lämpligt.

* * *

På min andra skärm den här aftonen serverades det vårserie. Mariestad hade premiär för sina webbsändningar (en kvalitativ sådan) i och med toppmötet hemma mot Borlänge och fick fira detta med en 4-2-seger i en match som, well, höll vårserie-tempo.

Det blir ganska påtagligt när man har Allettan södra på ena skärmen och vårserien västra på den andra att det är en viss skillnad i intensitet.

Men jag tycker ändå Mariestad börjar visa mer och mer att man är ett lag som bör vara med och nämnas i toppdiskussionen av ettan. Samtidigt som Borlänge mest flaxar fram och lever på ett vasst power play visar Bois upp mer linjer i spelet och bjuckar faktiskt på ganska småtrevligt spel.

Det är ett gäng för playoff, inget snack om den saken, men och det är ett stort MEN, man är alldeles för snälla och tama i sina attacker. Den här matchen borde ha avgjorts långt innan Linus Engqvist skickade 4-2 i tom kasse.

* * *

I övrigt?

* Ettan mot superjumbon i östserien, i serieledarens hemmahall, det borde väl bara kunna gå på ett sätt? Uppenbarligen inte, Vallentuna spöade faktiskt Haninge Anchors med 5-4 på bortaplan idag.

* Örnsköldsvik fixade segern hemma mot Kiruna i norrseriens toppmöte och ser mer och mer ut som ett playoff-lag.

* Grästorp spelade sig in i playoff-diskussionen i västserien igen genom att 2-0-besegra Arboga idag. Det kan bli ett ganska häftigt race i väst trots allt.

* HC Dalen lyckades tillslut med konststycket att vinna när Olofström kom på besök. Steelers får nog finna sig i att kriga för sin existens i ettan i vår, HC Dalen däremot kan ta upp jakten på Mörrum i kampen om att slippa.

* Med målvakten Robert Hestmann satt ur spel hade Visby ingenting att komma med hemma mot Piteå. 0-6 är ganska talande siffror. Hemmaspöket fortsätter att vara konstant för öborna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch