Västerviks IK
Kvalnerver och ruggigt dålig stil
ANNONS

Det blev en minst sagt högdramatisk afton som i slutändan mynnade ut i att tre ytterligare lag blev klara för Hockeyettan inför kommande säsong.

Ikväll säger jag grattis till Mörrum, till Vallentuna och till Surahammar som samtliga mer eller mindre smärtfritt såg till att vinna sina respektive kvalserier och ansluta till SK Lejon som redan kvalat sig kvar i ettan.

Men så hårt åt det satt på sina håll. Mörrum behövde alltså straffar borta mot Alvesta för att säkra seriesegern framför näsan på Tyringe. Straffar! Snacka om nervdaller i den fighten. Och Erik Belin av alla spelare blev den man som fick avgöra.

* * *

Ingenting är spikat och klart än, men vi får väl förvänta oss att även tvåorna från de flesta kvalserierna kommer att lyftas upp. I så fall står Tyringe, Arboga och Sollentuna på tur efter kvällens slutomgång. Men ingenting är som sagt klart ännu.

För att reda ut begreppen kring vad som egentligen gäller har vi bjudit in förbundets tävlingschef Mikael Lundström till Studio Hockeyettan imorgon torsdag. Jag gissar att det kommer bli ett avsnitt som ni kommer att vilja se.

* * *

Arboga och Köping skulle köra ett målskillnadsrace om andraplatsen i kvalserien C. Då valde Valbo att skicka ett väldigt brandskattat lag fyllt med juniorspelare till Arboga.

En snabb jämförelse mellan kvällens laguppställning och vad Valbo valde att ställa på isen när de fortfarande hade chansen att placera sig vettigt i tabellen visar tydligt att det saknas en lång rad namn och att fler av herrarna på isen ikväll var snudd på barn.

Mot Arbogas rutinerade stjärnor.

Följaktligen dundrade Arboga också in 10 mål och vann med 10-3 (då räckte inte Köpings 8-2 hemma mot Hallsberg). Det innebar att man också vann den där målskillnadskampen.

Att med vetskapen om den uppgörelse som stod för dörren mellan Arboga och Köping skicka ett så svagt lag till matchen är inget annat än skamligt av Valbo.

Det är riktigt dålig stil och dålig respekt för sporten. Det där med att alltid ställa upp med bästa lag struntade man uppenbarligen blankt i.

Jag förstår om man är bittra i Köping efter den här kvällen. Nu får framtiden utvisa om det faktum att man är kvalseriernas bästa trea kommer innebära att man lyfts upp i Hockeyettan ändå.

* * *

Skaplig kollaps av Sollentuna i kvalserien.

Laget hade chansen att säkra en plats i ettan redan för några dagar sedan när man spelade mot serietvåan Vallentuna. Då hade man stabila 3-1 med mindre än fem minuter kvar att spela, men föll ihop och förlorade sensationellt matchen med 4-3.

Ikväll hade man en andra chans. I och med en överlägsen målskillnad räckte seger borta mot helt avsågade Tumba för att säkra platsen i Hockeyettan. Men icke. Man hamnade snabbt i underläge med 3-0 och föll tillslut med 3-2. Då räckte det för Vallentuna att vinna sin match för att rädda sig kvar i Hockeyettan.

Snacka om att säcka ihop under trycket i Sollentuna och nu tvingas föreningen hoppas på att andraplatsen ska räcka till spel i Hockeyettan kommande säsong.

* * *

Själv satt jag på Hovet och såg ett IK Pantern som var ruggigt taget av stundens allvar och visade onödig respekt för sin motståndare. Mer än så behövde inte et AIK som hittat tillbaka till spelglädjen för att pardonlöst rycka ifrån och försegla matchen. 4-0 under matchens första halva kunde ha varit mycket mer. Sen ryckte pantrarna upp sig i takt med att gnagarna blev lite nöjda och spelet jämnade ut sig. Men det var aldrig någon fara. Pantern fortsätter att blanda och ge i kvalserien.

En kvalserie som blev högst jämn och intressant i och med att Södertälje (Waltin-effekten!) och Sundsvall vann sina respektive matcher ikväll.

Om vi räknar bort AIK, som ju förmodligen redan är klara om man sätter sig och räknar ordentligt på saken, har vi fem lag inom fyra poäng med fyra omgångar kvar att spela.

Snacka om ett race!

* * *

Vad Pantern-tränaren Stefan Lundh tyckte om kvällens drabbning läser ni här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL