Nyheter
Kvalkvällens notiser
ANNONS

En minst sagt dramatisk kvalkväll är över och samtidigt som flera lag tog ett kliv närmare allsvenskan tog Södertälje ett kliv närmare avgrunden.

Utan att på något sätt förringa Andreas Hörberg. Han gjorde enligt rapporterna en utsökt insats i Tingsryd-kassen i Wictor Ragnewalls frånvaro ikväll. Men om Södertälje med kniven mot strupen inte klarar av att slå ett lag från Hockeyettan med två raka förluster i bagaget, som tar mängder av onödiga utvisningar och andremålvakten i kassen, hur ska de då klara av att ta tillräckligt många poäng på de avslutande matcherna för att klara sig kvar i allsvenskan?

Det ser riktigt jävla überilla ut för klassiska SSK. Sex poäng kvar att spela om och laget har fem poäng upp till Sundsvall på fjärdeplatsen. Det innebär att man inte har avgörandet i egna händer längre.

Visst, man kan bortaspöa Sundsvall i nästa omgång och skapa sig en bättre position, men man är fortfarande beroende av att de inte tar fler poäng i slutomgången och att Västervik (som just nu ligger femma) torskar resten.

Det ser minst sagt mörkt ut för Södertälje.

* * *

Själv spanade jag in mötet mellan Västervik och Sundsvall ikväll. En ruggigt jämn och tät historia med två briljanta målvakter i Ludvig Engsund och Magnus Åkerlund (ni börjar bli redigt trötta på allt tjat om honom va?) som slutade med att Sundsvall knep en bonuspinne efter straffläggning.

Fullt logiskt om ni frågar mig.

Sundsvall tog en poäng mer än Västervik främst av två anledningar. Att man är bättre på att försvara och att man gör färre misstag. De två hänger naturligtvis ihop till viss del. Men det var påtagligt i den här matchen.

Sundsvall byggde upp Fort Knox i egen zon och fick stopp på Västerviks bitvis ganska glimrande offensiv. Samtidigt som Västervik gjorde aningen fler misstag och på så vis bjöd sina gäster på lägen.

Att 1-1-målet, formidabelt inbrunkat av Alexander Sundqvist, kom efter att hemmalagets Fredrik Lindström skänkt bort ett power play genom att helt oattackerad skicka pucken långt ut på läktaren är ganska talande. Puckout och två poäng förlorade.

Lindström fick förvisso chansen att revanschera sig under straffläggningen, men slog en riktigt tam straff som förseglade Sundsvall-segern. Det var ingen bra dag på jobbet.

Västervik var bra, men Sundsvall lite bättre och den där bonuspinnen kan visa sig bli den som skiljer de två gängen åt i slutändan. Sundsvall tog ett stort kliv mot allsvenskan ikväll. Blytunga två poäng.

* * *

Om jag vill berömma någon annan i Sundsvall än keepern och målskytten? Ja, det vill jag faktisk.

För all del handlar det till största delen om ett kollektiv där alla i hela laget jobbade stenhårt i defensiven. Men man måste ge lite extra cred till mannen som avgjorde bataljen – Christoffer Kjaergaard.

Den rutinerade dansken var helt osynlig i matchen, men när det vankades straffläggning klev han in och hängde två distinkta straffar med sådan iskyla att det framstod som den självklaraste saken i världen. Väldigt mäktigt.

* * *

I Västervik?

19-årige Jacob Tenemyr tillhörde planens i särklass bästa aktörer. Han var inblandad i Västerviks ledningsmål genom bra arbete framför mål och hängde en kylig straff på Magnus Åkerlund, men framförallt var han irrationell och svarade för lysande prestationer ute på isen. Medan vissa av hans forwards-kollegor blev lite stationära gick Tenemyr i bräschen. Häftigt att en så ung kille kliver fram så starkt i en så viktig i match i en så rafflande kvalserie.

* * *

De tog lite drygt fem perioder, men när Pantern slutligen fick hål på AIK, då gjorde man det med besked.

4-1 i Kirsebergshallen är ett gigantiskt kliv mot allsvensk status för pantrarna. Redan på torsdag kan man försegla avancemanget hemma mot Västervik. Frågan är om man inte gör det?

* * *

Kvalserien är episkt spännande, men den kan vara över redan i den nionde omgången.

Om Pantern spöar Västervik och Sundsvall spöar Södertälje i kommande omgång samtidigt som Tingsryd får med sig en poäng från bortamötet med AIK på Hovet. Då är det klappat och klart redan inför slutomgången.

Men så som den här kvalserien utvecklat sig får man väl anta att det inte alls är så som blir fallet.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch