Nyheter
Triss i tränare, serieindelning och annat smått och gott
ANNONS

Ledighet avslutad, här är uppsamlingsheatet.

Som alltid är det skönt att ta ledigt några dagar (Budapest, vilken fantastisk stad, omedelbar tripp rekommenderas!), men det tycks finnas någon form av oskriven regel som säger att det måste hända massa saker så fort man lämnar sin briljanta blogg obevakad en liten stund.

Således samlar jag ihop min syn på vad som hänt de senaste dagarna här.

* * *

Både Brunflo och Härnösand väljer alltså att tacka ja till de erbjudna platserna i Hockeyettan och det bör innebära att lagen till kommande säsong är klara för den här gången (Värmdö och Olofström som är näst respektive tredje bästa trea från kvalet får hoppas på ekonomisk kraschlandning från ett eller flera lag för att lyckas studsa upp i ettan igen).

Det är naturligtvis väldigt positivt. Viktigt för serien att ingen väljer att säga ”tack men nej tack” efter att ha kvalat sig till en plats i Hockeyettan. Kul också att även norrserien kommer att kunna spelas på 12 lag den kommande säsong.

Beskeden från Brunflo och Härnösand är med andra ord positiva på alla fronter.

Nu väntar vi bara på serieindelningen. Jag tror den kan ge upphov till en hel del diskussion.

* * *

Jag unnar verkligen Johan Lindbom att ta nästa steg i karriären och återvända till det HV71 som han sköt till föreningens första SM-guld 1995. Men vilket tungt tapp det är för HC Dalen att guldmakaren tar steget vidare i karriären.

Lindbom har varit ett viktigt nav, både som tränare och sportsligt ansvarig, i den resa som klubben företagit sig och som lett från division två och upp i Hockeyettan. Lindbom formade sin fjolårstrupp med en tydlig idé och prägel på hemvävt och genomtänkt. Att han lämnar nu när målsättningen är att verkligen ta nästa steg och etablera sig i Hockeyettan blir tufft för den lilla föreningen att hantera.

Jag tror det är livsviktigt att HC Dalen fortsätter hålla fast vid Lindboms linje och inte lockas in i någon form av värvningscirkus för att nå målsättningen. Då tror jag nämligen att det kan vända åt precis motsatta hållet.

* * *

När vi ändå är inne på spåret tränare. Att den gamle Frölunda-kaptenen Jonas Johnson efter ett års frånvaro från tränarbänken tar över huvudansvaret i Varberg känns intressant. 45-åringen har gått i en fin skola som assisterande vid sidan av IK Panterns succécoach Stefan Lundh för några år sedan och det ska bli väldigt intressant att se hur han kan sätta sin prägel på Varberg kommande säsong.

* * *

När vi ändå talar om IK Pantern. Man har börjat bygga ett riktigt intressant lag inför sin debutsäsong i hockeyallsvenskan. Har man inte en stor plånbok att tillgå måste man ha fingertoppskänsla när man plockar sina spelare och Pantern kommer av allt att döma att satsa hårt på killar som har karriären framför sig.

Jag tror stenhårt på att plocka in herrar som Pontus Netterberg och Tommi Juntunen, som tillhört ettantoppen och är redo för en ny utmaning på högre nivå i en miljö där de erbjuds stort ansvar. Och att ge en av två platser som huvudcenter till Jakob Karlsson kan visa sig bli ett genidrag. Han borde kunna explodera.

Det är en vågad väg att gå för Pantern och snacket kommer naturligtvis gå om att laget är för oerfaret och kommer åka ur. Men har Lillis Lundh gjort ett mirakel kan han mycket väl ordna fram ett till.

* * *

LT.se sysselsätter sig för tillfället med att granska Södertäljes dunderfiasko som ledde till att föreningen rasade hela vägen ner i Hockeyettan. Det är riktigt bra läsning, även om det samtidigt är hemskt när bilden av den ack så vanskötta klassikern klarnar mer och mer.

Vi skulle kunna kalla det..

Södertälje SK: Manualen till hur man eliteprospectsvärvar sig ner i Hockeyettan.

http://lt.se/sport/ishockey/1.2929903-laget-byggdes-pa-fel-satt-jag-trodde-pa-att-nygge-hade-koll-

* * *

Köpings Jimmy Hellström pangade in 13 mål på 10 kvalmatcher när han var med och lyfte upp Köping i Hockeyettan. Det låter definitivt som skäl nog för att telefonen borde ha ringt både en och tre gånger. Men Hellström har valt att krita på nytt med nykomlingen. Han kommer naturligtvis bli en nyckelspelare i höst.

* * *

Tony Zabel som ny huvudtränare i KRIF känns rent spontant väldigt spännande. Det borde kunna innebära lite av ett nytt avstamp efter den eländiga kraschlandningen under den gångna säsongens ledning av Kari Eloranta.

* * *

Adam Rundqvist blev den första ”etablerade” spelaren att förlänga med Skövde IK. I övrigt har man, just likt sin derbyantagonist i Mariestad, så här långt gjort vad man sagt att man skulle göra och förlängt och valt att satsa på det hemvävda. Det är så de båda föreningarna kommer att behöva jobba den kommande säsongen. Jag applåderar det. Hemvävt är väldigt mycket mer intressant än eliteprospect-värvat.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
söndag 12 maj
12:20 Finland - Storbritannien VM
20:20 Sverige - Polen VM
måndag 13 maj
16:20 USA - Slovakien VM
tisdag 14 maj
20:20 Kanada - Österrike VM