Nyheter
Målvakterna som står för dörren till genombrottet
ANNONS

Man ska alltid ta de negativa nyheterna först heter det. Därför har ni fått listan över keeprar som stagnerat en aning. Idag är det istället dags för de positiva nyheterna. Jag ger er sju grymt lovande målvakter att hålla koll på kommande säsong.

Det är inte alltid det blir precis så där som vi alla har tänkt. Ibland kliver det fram utropstecken som inte många hade räknat med inför säsongen. Här är sju målvakter som gjorde riktigt vassa säsongen som gick och som vi kan förvänta oss ta ytterligare kliv under kommande säsong.

Håll ögonen öppna.

1. Ludvig Engsund
Förlorad för Hockeyettan? Det tycks som att så kan vara fallet. Engsund gjorde precis som hela Västervik en riktigt vass säsong och har fått allsvenska ögon på sig. Inte ens en formtoppad Daniel Wälitalo klarade av att förpassa Engsund till bänken under kvalserien. Känns som att vägen ligger öppen för fortsatt utveckling för Engsund som den gångna säsongen var utlånad från Oskarshamn.

2. Robin Andersson
Andersson gjorde några säsonger som båsvaktare i Vimmerby innan han valde att ta klivet vidare till Grästorp och fick sitt ordentliga genombrott. Att spela i ett bottenlag gjorde 23-åringen gott och de många lägena han ställdes inför skyndade på den utveckling som kanske hämmades en aning under åren i Vimmerby. Men i Grästorp visade Andersson verkligen sin potential och han kan mycket väl fortsätta växa kommande säsong. Detta trots att han skrivit på för Skövde, klubben som knappast är känd som den plats där spelare blir bättre och får ut det bästa av sin potential.

3. Johan Nielsen
Jag tillhörde tvivlarna när Troja valde att satsa på Nielsen den gångna säsongen, det medger jag villigt. Men Nielsen motbevisade alla tvivlare och tog ytterligare ett kliv i sin utveckling. Så pass att det hårdsatsande Ljungby-laget inte tvekade det minsta att förlänga med honom. Det kan bli en riktigt intressant säsong för Nielsen den som kommer.

4. Henrik Hjerpe
Det kan tyckas som ett hopplöst uppdrag att vakta kassen i Lindlöven där de bekväma kulturbärarna bara tycks arbeta tillräckligt hårt lite när andan faller på, men den 20-årige burväktaren, fostrad i Leksand, gjorde det grymt bra fram till det att en skada ändade hans säsong alldeles för tidigt. Hjerpe var Lindlövens bästa spelare och kan han bara komma tillbaka ordentligt efter skadebekymren är det en målvakt som vi kommer få se väldigt mycket mer av kommande säsong.

5. Adam Bengtsson
Bengtsson har redan förlängt med HC Dalen och det är en väldigt viktig underskrift för Jönköpingsklubben. 23-åringen klev fram som stabil förstekeeper hos nykomlingen den gångna säsongen och var en av nycklarna till att laget klarade sig kvar i Hockeyettan utan att behöva kvala. Där har både han och föreningen något att bygga vidare på och jag har svårt att se något annat än att han kommer bli ännu bättre.

6. Andreas Hörberg
Som backup till Wictor Ragnewall i Tingsryd fick Hörberg inte särskilt mycket speltid den gångna säsongen, men när tillfället väl uppenbarade sig i kvalserien klev han in och spelade alldeles briljant. Nerverna pallade och han uppträde lugnt och säkert. Tänk då vad en hel säsong med mycket förtroende skulle kunna göra med råpotentialen. Men TAIF har sajnat Johannes Jönsson som förstekeeper och förlängt med Ragnewall så inte ens båsvaktande lär stå på schemat om Hörberg stannar i Småland. Jag förespråkar en flytt till ett satsande ettanlag, då kan ynglingen explodera. Om det inte visar sig att ryktet att hockeykarriären kan vara på väg upp på hyllan till förmån för studier är sant.

7. Marcus Melin
Melin fick förmodligen fler chanser än både han och omgivningen förväntat den gångna säsongen i och med att den tilltänkte ettan Pierre Svensson i Skövde drogs med skadeproblem och var en hel del sjuk. Melin behöver naturligtvis mer skolning och förtroende för att riktigt blomma (och frågan är om han kommer få det vid sidan om Robin Andersson?), men han presterade betydligt bättre än väntat när han fick chansen och här finns potential.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga