Nyheter
De nya kraven gör det svårare att gå upp i allsvenskan
ANNONS

De ekonomiska kraven för spel i Hockeyallsvenskan skärps. På ett sätt är det naturligtvis väldigt bra, men samtidigt stänger det dörren för klubbar som vill ta sig upp från Hockeyettan.

Det har förts diskussioner mellan förbundet och Hockeyallsvenskan ett tag och idag kom alltså beskedet att de ekonomiska kraven skärps för spel i landets näst finaste serie.

Från och med 30 april 2016 ska en förening kunna visa upp ett eget kapital på en miljon svenska riksdaler för att få tillåtelse att spela i allsvenskan påföljande säsong.

I själva verket är det naturligtvis sunt, för att inte säga helt rätt och riktigt att kraven skärps och att klubbarna måste tänka mer på sin ekonomi.

Det funkar inte i längden att fem, sex klubbar i tabellens botten hänger på repen varje säsong. Publiken tröttnar på ett IK Oskarshamn som tar sina kommunpolitiker som gisslan, ett Almtuna som tvingas in i rekonstruktion eller ett Timrå som envist försöker sälja sin brutalt backande arena till alla som råkar ha en plånbok. Det går inte att ha det så. Det urholkar varumärket Hockeyallsvenskan.

Att de ekonomiska kraven skärps känns rimligt även om det i realiteten naturligtvis kommer att bli ett race där klubbarna hittar på den ena kreativa lösningen efter den andra genom att skriva upp meningslösa inventarier etcetera för att nå de där åtråvärda siffrorna.

Men samtidigt innebär de nya kraven också att det blir ännu svårare för klubbarna från Hockeyettan att avancera uppåt i seriesystemet. Som om det inte räckte med den gigantiska sportsliga utmaning som föreligger nu när det återigen bara kommer vara två av sex lag från den väntande kvalserien som säkrar spel i allsvenskan till påföljande säsong.

För allvarligt, vi snackar om Hockeyettan, serienivån där förbundet snudd på i panik var tvungna att skjuta den tilltänkta elitlicensen några år på framtiden när de insåg att si så där hälften av klubbarna inte skulle ha en rimlig chans att klara kraven.

Serienivån där föreningarna redan idag går igenom tuffa sparpaket och vänder på varenda krona för att få verksamheten att gå ihop.

Serienivån där de som verkligen vill tillhöra toppen måste gambla lite och ofta satsar slantar som egentligen inte finns på bordet och som skapar stora kaos och kriser om de sportsliga satsningarna skulle gå i stöpet.

Hur många klubbar i Hockeyettan tror ni kommer kunna presentera ett eget kapital på en miljon efter en säsong där det satsats hårt mot allsvenskan?

Inte en enda skulle jag tippa på.

Med andra ord kommer det i framtiden bli mycket svårare att ta sig upp från Hockeyettan till allsvenskan (precis som många spår att det kommer bli från allsvenskan till SHL) och förbundet kommer nog få finna sig att dela ut en och annan dispens till de lag som trots allt visar sig vara starka nog att klivet.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL