Nyheter
Därför är han en briljant värvning
ANNONS

Slutligen börjar Södertälje presentera det riktiga artilleriet.

Tidigare har Hockeyfokus avslöjat att klubben knutit till sig den skicklige målvakten Alexander Sahlin och under tisdagen avslöjade den store MrMadhawk att Henrik Thegel är klar för föreningen. Båda värvningarna bekräftades senare av SSK-bossen Mats Pernhem i LT.

Just fallet Thegel är intressant. För det är en på Hockeyettan-nivå helt briljant värvning.

Och det beror inte enbart på att han har ett direktskott som är få förunnat och har gjort det till vana att banka in kassar i parti och minut i Hockeyettan.

Henrik Thegel är en utpräglad målskytt, visst är det så. Det räcker med att beskåda hans statistik på Hockeyettan-nivå för att göra den kopplingen.

Han är dessutom en man som gör de viktiga målen. Säsongen 12/13 sköt han 30 mål för Skövde. 14 (!) av dessa var direkt matchavgörande, så kallade game winning goals (laget vann 25 matcher den säsongen).

Så well, det är en med Hockeyettan-mått mätt väldigt potent offensiv kraft Södertälje har värvat och det må väl vara förlåtet att hela diskussionen kring honom snabbt kommit att handla om hur många poäng han gör.

Men man ska inte stirra sig blind enbart på de offensiva egenskaperna.

Henrik Thegel har nämligen med åren utvecklat en betydligt större verktygslåda än så. När han sent på säsongen 13/14 värvades till det redan offensivt kompetenta Vita Hästen-lag som sedermera avancerade hela vägen till allsvenskan fick han anta en lite annan roll.

Då blev han plötsligt den uppoffrande spelaren som täckte skott, ständigt var i skottlinjen och blev en ovärderlig tillgång i box play. Egenskaper som ingen förväntade sig av den stora poängkungen, men som han snabbt visade att han bemästrade minst lika bra som att skjuta mål.

Det finns med andra ord en anledning till att klubbar som Vimmerby, Skövde och Västervik varit på jakt efter Thegels tjänster den här silly season. Han är helt enkelt en i (nästan) alla aspekter av spelet extremt bra Hockeyettan-spelare.

Nu får han lämna allsvenskan för att skridskoåkningen inte riktigt räcker till, men blir han inte en publikfavorit i Axa Sports Center är det något fel på publiken.

* * *

En helt annan historia är det med likaledes målskjutande Joakim Axman som idag presenterades som klar för Visby/Roma.

Han sköt ruggigt imponerande 31 mål på 28 matcher för Tierp säsongen som gick.

Innan han lipade ihop och la ner säsongen vill säga. Och det är där Visby borde frukta lite problem.

Axman må ha ett ruggigt cv som poängmakare, men i övrigt imponerar knappast hans framfart.

Säsongen 13/14 gjorde han klart med Kiruna men valde när han tyckte att han inte fick tillräckligt med förtroende på försäsongen att sticka därifrån. Då orerade han om att han knappast hade flyttat så långt norrut för att sitta på bänken.

Att bita ihop, knyta näven ännu hårdare och försöka kämpa och kriga sig till en plats i laget fanns uppenbarligen inte med i tankarna.

Och så har vi den pinsamma historien från i våras när forwarden inget hellre ville än att gå till Vimmerby i samband med att transferfönstret stängde, men stoppades och då rakt upp och ner la ner säsongen.

Kort och gott kan det väl sammanfattas som att han vid sidan av sitt kontrakt hade en muntlig överenskommelse med Tierp om att han skulle få lämna om ”en klubb högre upp i seriesystemet” hörde av sig. Axman tyckte att Vimmerby i Allettan spelade högre upp i seriesystemet än Tierp i vårserien. Tierp tyckte annorlunda, att Hockeyettan är Hockeyettan, och ville därför inte släppa honom.

När transferdeadline passerade och övergången rann ut i sanden blev forwarden så förbittrad att han kort och gott vägrade spela mer för Tierp och lade ner säsongen. Trots att de egentligen rent formellt inte hade gjort något fel och det mest var spelaren själv som tyckte att han ”borde få lämna för ett bättre lag”.

Bilden som framträder är den av en spelare med för stor skalle som måste mogna fort om det ska bli någon succé på ön. Visby är ju som bekant ett lag som sätter värde i att uppträda med karaktär.

31 mål kan se ruggigt bra ut, men där finns väldigt mycket mer att bevisa.

* * *

Det där med kommunikation är inte helt lätt alla gånger. Förra veckan surfade forwarden Patrik Näslund in på eliteprospects bara för att upptäcka att han själv stod listad som pensionerad.

Det var inte riktigt något som fanns med i hans egna planer. Däremot hade det skett ett aningen bisarrt missförstånd mellan honom och den förra klubben Varberg som glatt gått ut med uppgifterna att han tänkte lägga utrustningen på hyllan.

En story om den lustiga episoden hittar ni här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL