Nyheter
Överflödets förbannelse
ANNONS

Namnkunniga, offensivt potenta och stjärnmeriterade värvningar i all ära. Men det kan bli alldeles för mycket av det goda och då är risken för bakslag stor.

När Södertälje gav sig ut på värvarstråt för någon månad sedan och dunkade ut nya kontrakt i parti och minut var vi både en och två som muttrade om överflödets förbannelse och konstaterade att det är svårt att hitta en riktigt tydlig linje i lagets struktur.

Kort och gott, det såg (och ser fortfarande) ut som att klubben värvat alldeles för många spelare av samma typ som kommer att aspirera på samma platser och samma speltid i de två främsta kedjorna och att det i slutändan kan bli ett problem snarare än en välsignelse.

Men vi släpper SSK där, för klubben är inte längre en rimlig symbol för att kunna diskutera överflödets förbannelse i Hockeyettan.

Den flaggan har Väsby tagit över.

För i den här kategorin defilerar klubben i särklass.

Tittar man på värvning för värvning är den spontana känslan naturligtvis wow, wow och wow när Väsby håvar in meriterad poängspelare efter meriterad poängspelare, men helt ärligt, hur ska klubben och gröne tränaren Andreas Paulsson kunna få ihop den gigantiska sörja av spelare som man knutit till sig till ett riktigt samtrimmat lag utan att det uppstår problem?

Väsby har alltså värvat (för att nämna några) på nivån etablerade och rutinerade herrar som Fredric Korduner, Fredrik Strand, Mattias Forsberg, Magnus Kullerback, Sebastian Arvidsson, Johan Viktorsson och nu senast Tim Öqvist. Det är sju poängspelare som givetvis inte tänker sig något annat än att spela en viktig roll i någon av de mest framskjutna lajnerna. Dessutom har man kvar en samling killar från fjolårstruppen som naturligtvis också har samma ambitioner och förväntar sig att få göra samma jobb.

För många av samma sort blir sällan bra.

Sammanlagt har Väsby (enligt eliteprospects) 19 forwards klara. Alldeles för många av dem dessutom som sagt av samma typ. Det innebär att minst sju (!) kommer att bli överflödiga till varje match. Det innebär att många spelare som ska ha en stor roll i en producerande kedja för att komma till sin rätt kommer att förpassas till betydligt mer undanskymda roller och förväntas göra annat jobb än det de är bäst på.

Visst jag tycker också att det är häftigt med ett lag som hyser så många namnstarka profiler (med Hockeyettan-mått mätt), men hur mycket jag än vrider och vänder på truppen har jag förtvivlat svårt att hitta det där som kallas röd tråd.

Det ser inte ut som att Väsby haft en tanke när de byggt sitt lag.

Känslan är snarare att klubben fastnat med fingrarna i kakburken och inte kunnat låta bli att roffa åt sig när läckerheterna paraderat förbi. Man har med dräglande mun värvat för att man kan snarare än eftertänksamt knyta till sig vad man behöver och jag blir inte alls förvånad om just det överflöd som man nu skaffat sig leder till att man havererar redan i grundserien till hösten.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch