Nyheter
Fem säsonger är en väldigt lång tid
ANNONS

Södertälje-bossen Mats Pernhem öppnar för att Södertälje kan ta fem säsonger på sig att avancera sig tillbaka till allsvenskan. Han har många poänger i sitt resonemang, men fem säsonger är för lång tid.

Jag har skrivit de tidigare, men det tål att skrivas igen. För varje artikel eller inslag som publiceras där Södertälje-bossen Mats Pernhem tillåts lägga ut texten ger han intryck av att vara en väldigt klok person.

Antingen är han bara väldigt skicklig på att bygga en förtroendegivande aura omkring sig eller så är han precis rätt man att leda Södertälje SK tillbaka mot eliten. Jag skulle tippa på det sistnämnda.

Igår fortsatte Pernhem att putsa på bilden av sig själv som en högst likeable person i en artikel i LT. Han talar om sin syn på hur föreningen ska få tillbaka sitt anseende och vad som är viktigt nu när år av sportsligt miserabla resultat slutade på det mest miserabla sättet av dem alla. Med degradering till Hockeyettan.

Men en sak måste vi nagelfara lite extra. Jag citerar:

– På fem år ska vi vara tillbaka i hockeyallsvenskan och etablera oss som ett bra lag där, samt börja hota uppåt, mot SHL. För att göra det, ska vi hitta en identitet, hitta vilken riktning vi ska gå, hitta en prioritering och ta varje punkt i rätt ordning.

Bossen öppnar alltså för att Södertälje kan tänka sig att ta fem säsonger på sig att bli så starka att man kan avancera tillbaka till hockeyallsvenskan.

Nu förstår jag förstås precis som ni att det är något som kan sägas för att inte lägga onödig stress och press på laget så som man gjorde ifjol med sin höga svansföring och sitt prat om SHL-attack och i grunden är det sunt av SSK att inte hasta fram. Panik är det sista som hjälper i det läge man nu befinner sig i.

Men fem säsonger i Hockeyettan är väldigt mycket för en storklubb. Det är väldigt, väldigt för mycket.

Det som händer när man hamnar på bakgården och blir kvar där i några säsonger för mycket är nämligen att främst ekonomi, men dessutom intresse och engagemang urholkas. Vilket gör det svårare och svårare att lyckas med ambitionen att ta sig tillbaka uppåt.

Jag älskar passionen och engagemanget hos Södertäljes mest inbitna supportrar som tagit Hockeyettan vid hornen med sann supporterglädje och redan efter några veckor satt och planerade invasioner av Visby, Huddinge och andra upptänkliga sunkhallar i Stockholmsområdet.

De har tagit degraderingen på rätt sätt och ser den stundande Hockeyettan som ett äventyr. Jag tänker inte vara den som sitter här och säger att det där är något som kommer avta till år två, men till år tre kommer det definitivt att ha gjort det och år fyra lär det inte alls vara lika många som tycker att ettan är ett äventyr och att Vallentuna på besök i AXA Sports Center en ruggig november-onsdag är hallelujah.

Ni förstår poängen. Fem säsonger på bakgården är alldeles för lång tid hur rätt Mats Pernhem än har. Att han trycker på att klubben måste hitta sin identitet och riktning är så rätt det bara kan bli. Det kanske tar några säsonger och måste så få göra, men inte fem. Tar det så lång tid är risken överhängande att det man bygger upp strandar längs med vägen.

Poängen är långsiktighet och fem säsonger är bara ett talesätt, jag är rätt övertygad om att ingen skulle vara gladare än Mats Pernhem om SSK firar avancemang redan i vår.

Han skulle minst lika framgångsrikt kunna fila på klubbens identitet och sin egen charmanta aura i allsvenskan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch