Nyheter
Ettans viktigaste kontraktsförlängningar
ANNONS

Det var ett helt gäng spelare som gjorde sig förtjänta av att flytta mot ädlare uppdrag efter sina insatser den gångna säsongen, men vissa av dem har av olika anledningar valt att stanna kvar.

Därför ger jag er här en ranking över de i särklass viktigaste kontraktsförlängningarna i Hockeyettan inför kommande säsong. Då snackar vi om spelarna som baserat på sin skicklighet borde ha flyttat till allsvenskan, eller i alla fall till ett betydligt starkare lag i Hockeyettan, men som har skrivit på för en fortsättning i samma klubbar som de representerade den gångna säsongen.

Mina damer och herrar, Hockeyettans viktigaste kontraktsförlängningar inför säsongen 15/16.

8. Mikael Adamsson/Oskar Lundberg/Andreas Gröndahl, Visby
Sportchefen André Lundholm lyckades inte bara få tre av Visbys förmodligen viktigaste spelare att stanna på ön (nå väl lite med hjälp av yttre faktorer så som exempelvis jobb), han lyckades dessutom låsa fast dem med längre kontrakt. Det är naturligtvis oerhört viktigt för klubben att få behålla två premium-gnuggare och en poängmakare som alla har växt in i respektive roller som kulturbärare. Respekt.

7. Sebastian Kölzow Isaksen, Halmstad
Det var efter fem raka säsonger som kapten och med god poängproduktion dags för något nytt för Kölzow Isaksen. Om inte allsvenskan så i alla fall någon ordentlig topputmanare i Hockeyettan. Sådan var känslan. Men så blev det inte alls. Halmstads kulturbärare skrev på för en ny säsong redan i april och är naturligtvis en av de viktigaste kontraktsförlängningarna som presenterats i hela serien inför kommande säsong. I nya Halmstad blir han guld värd.

6. Markus Nilsson, Troja/Ljungby
I ett Troja där de namnkunniga bitvis underpresterade ifjol var Markus Nilsson en av de spelare som faktiskt axlade manteln att bära laget. Han visade när han blixtrade till definitivt upp skills som räcker för allsvenskan och fick beröm av flera motståndare. Att 24-åringen redan i maj valde att fortsatt bli moderklubben trogen är en riktig bingo för Troja.

5. Johan Skiöld, Östersund
Han spanade mot allsvenskan redan innan han skrev på för Östersund inför säsongen 13/14. Två extremt mål- och poängrika säsonger senare är det klart att han satte näsan i vädret och vädrade ännu mer efter en plats i en ädlare serie, men när han sent omsider, lagom till midsommar, ritade på för en tredje säsong i Östersund kvalificerade han sig omedelbart för den här listan. Spelare med Skiölds snajperegenskaper behövs i alla topplag och jag blir inte förvånad om det i slutändan är han som skjuter ÖIK till allsvenskan och därmed landar sitt allsvenska kontrakt.

4. Viktor Sandberg/Daniel Gustafsson/Marcus Sandström, Kalix
Vi var många som trodde att det fanns en överhängande risk för spelarflykt från succélaget Kalix efter den fina säsongen laget gjorde i vintras. Speciellt som tränaren Robin Lindqvist gett sig ut på nya äventyr inför kommande säsong. Men tji fick vi konspirationsteoretiker. Lajnen med Sandberg, Gustafsson och Sandström tillhörde en av de allra bästa i hela Hockeyettan säsongen som gick och nu lyckas Kalix alltså behålla samtliga tre poängmakare till kommande år. Hur stort är inte det?

3. Emil Jidskog, Tranås
Jidskog hade bestämt sig för att det var allsvenskan som gällde, men så slogs Västerås dörr igen och sen bommades ytterligare dörrar som han trodde var öppna också igen framför näsan på honom. Därför blir det en säsong till i Tranås och det ska publiken i Hockeyettan i allmänhet och tranorna i synnerhet vara lyckliga över. Jidskog är en riktigt vass målvakt med alla verktyg för att faktiskt kunna ta klivet till allsvenskan och att vi nu får se honom ytterligare ett år på Hockeyettan-nivån är en ynnest.

2. Dan Pettersson, Västervik
Det enda som håller Pettersson borta från förstaplatsen på min fabulösa lista är mållavemanget från herrn nedan. För Dan Pettersson gjorde allt och lite till för att bevisa att han hör hemma på en högre nivå den gångna säsongen. Den välväxte centern med de vassa tekningsskillsen var rent av en av de allra bästa spelarna i hela kvalserien och hade om det inte vore för Västerviks extra tusenlappar i spelarbudgeten förmodligen avancerat uppåt redan till nästa säsong. Han är redan allsvensk. Han blir inte långvarig i Hockeyettan. Njut av att se honom lira kraftfull hockey så länge ni har chansen.

1. Oskar Fredriksson, Kiruna
Okej, Fredriksson sköt alltså 37 mål på 31 matcher och svarade sammanlagt för 58 poäng säsongen som gick. Han sköt alltså 37 mål i ett lag där typ ingen tycktes vilja hjälpa till med att bidra i offensiven. Han lyfte upp Kiruna på sina bara axlar och bar fram laget så gott det nu gick med underpresterande lagkompisar. Tror ni att telefonen började ringa? Tro fan att den gjorde det. Men Fredriksson trivs uppenbarligen väldigt bra i Kiruna och tycktes aldrig ens tveka om att skriva på för en fortsättning. I en rimlig värld hade han spelat allsvenskt nästa säsong, men nu är han istället Hockeyettans i särklass viktigaste kontraktsförlängning.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch