Nyheter
Statusen på Hockeyettans profilvärvningar
ANNONS

Varje år värvas några riktiga profiler till Hockeyettan. Så även i år. Så här tror jag att de kommer lyckas.

Ni vet vilka de är, de så kallade profilvärvningarna. De där spelarna som gjort sig en betydande karriär på högre nivå men plötsligt gör klart med spel i Hockeyettan. Ibland visar det sig vara mätta herrar som bara vill spela av några år till innan karriären är över. Ibland är det riktiga stjärnor som lyfter upp sina lag på axlarna och verkligen gör skillnad.

Oavsett vilket plaskar det alltid lite högre när sådana gossar presenteras som klara för sina nya klubbar och så har det givetvis varit i år också. Men vilka kommer att göra skillnad?

Enligt mina parametrar ä det elva spelare som (än så länge) kvalificerar sig i kategorin ”profilvärvningar” till kommande säsong och nedan delar jag in dem under de tre rubrikerna Succégaranti, Lovande och Tveksamt utifrån hur jag tror att de kan komma att lyckas i Hockeyettan kommande säsong.

Succégaranti
Jonas Westerling, Södertälje
Mer no-brainer än så här blir det så klart inte. Jag har redan utsett Westerling till den bästa värvningen i Hockeyettan inför kommande säsong och i östserien är det egentligen bara hans egen motivation som sätter gränserna. Det är fortfarande en toppspelare på allsvensk nivå som kommer ha stuga i Hockeyettan.

Nils Bergström, Östersund
Samma sak här. Nisse Bergström kommer hem några år för tidigt. Han borde utan större problem ha kunnat fortsätta på allsvensk nivå, men nu pockar hembygden och Östersund på uppmärksamheten och Hockeyettan är att gratulera. 30-åringen kommer att leverera, han kommer att bli en attraktion.

Henrik Thegel, Södertälje
På Hockeyettan-nivå hittar man inget bättre än Henrik Thegel. Inte som han utvecklats på senare år i spelets alla aspekter, inte med den bössan och det målsinnet han besitter. Att det inte riktigt har funkat tillräckligt tillfredsställande i allsvenskan är bara att beklaga…eller well, det tror jag knappast att SSK gör. Den anrika klubben har värvat en riktig guldklimp.

Rickard Palmberg, Halmstad
Okej, Palmberg är kanske lite på gränsen till vad man kan kalla att ha haft en betydande karriär på högre nivå, men faktum är att han gjorde allt annat än bort sig när han värvades till allsvenskan och Södertälje under innevarande säsong. Det var snarare en förening i brutalt sammanfall och en obefintlig spelidé som stod ivägen för en bättre leverans. På Hockeyettan-nivå är Palmberg, precis som Thegel, bland det allra bästa man kan hitta. Det har han bevisat flera gånger om.

Tim Sandberg, Huddinge
Visst, säsongen som gick i Södertälje var ingen höjdare för 25-åringen, men vi snackar om en målvakt i bra ålder som uppenbarligen varit skicklig nog att få chansen flera gånger om i allsvenskan och SHL, som har lysande statistik från allehanda kvalserier och som är överkvalificerad för att spela i Hockeyettan. Att förvänta sig något annat än en storartad revansch efter fjolåret vore orimligt.

Lovande
Dallas Jackson, Hudiksvall
Det är klart att det är svårsiat när en kille kommer till Europa för första gången, men det är inte vilken oscoutad nordamerikan som helst från någon obskyr collegeliga vi pratar om i det här fallet. Jackson har dokumenterad AHL-erfarenhet och kommer garanterat att ta med sig en viss nivå av tuffhet till Glada Hudik. Kanske är det för att jag vill att det här ska bli en attraktion som jag är överdrivet entusiastisk, men magkänslan kring Dallas Jackson är riktigt bra.

Martin Sandgren, Vimmerby
Om Martin Sandgren blir en succé eller en flopp är helt och hållet upp till hur Vimmerby kommer att använda honom och vad klubben förväntar sig att han ska göra på isen. Det är knappast tal om någon bländande poängkung. Det är Ingen Westerling, det är ingen Bergström, det är inte ens en Thegel. Det är en arbetande grythund som inte ska belastas med förväntningarna att leverera. Får han en arbetarroll kan det bli lysande, läggs mer på hans axlar kan det gå åt pipan.

Jonas Karlsson, Lindlöven
29-åringen blir en potentiell lagpappa i det unga bygge som Lindlöven ställer på benen till kommande säsong. Den gångna säsongen spenderades i norska Sparta Sarspsborg, men dessförinnan var han med på Örebros sagolika resa från Hockeyettan till SHL. Med stor framgång. Han är arbetaren som dödar tid i boxplay och bidrar med inställning snarare än poäng. Är flytten till Lindlöven ett tydligt tecken på att det är dags att varva ner kan det bli problem, det är ju tal om en organisation som haft problem att ställa krav på sina spelare tidigare, men är inställningen med kommer det bli succé.

Fredrik Sonntag, Åker/Strängnäs
Vibben är att det kanske är lite nedtrappning på gång. Fjolåret i Almtuna var skadedrabbat (Sonntag gjorde bara sju matcher) och han har uppenbarligen börjat satsa mer på det civila arbetet. Men ändå, en back av Sonntags typ och med hans rutin är precis vad det offensivt lagda Åker/Strängnäs behöver. En defensiv rese som kan ta ansvar. Sonntag har mycket kvar i sig och kan säkert få en liten nytändning i ettan efter det tunga fjolåret. Det ser bra ut för Åkers.

Tveksamt
Martin Hellgren, Hudiksvall
En dålig spelare? Absolut inte. Martin Hellgren har utan tvekan sina fördelar som hockeyspelare, men snacket om hans roll i Glada Hudik ger mig dåliga vibbar. Så väl 24-åringen själv som klubben tycks ha förväntningarna att han ska komma till Hockeyettan för att producera. Jag känner spontant bara nej, nej, nej. Hellgren är en arbetare och det är som sådan han gjort ett bra jobb under tre säsonger (varav två som lagkapten) med Asplöven i allsvenskan. Likaså när han lirade med Asplöven i ettan dessförinnan. Att börja lägga offensiva förväntningar på spelare som har sina stora förtjänster i andra delar av spelet blir sällan bra, därför känner jag stor tvekan inför hur det ska gå i Hudiksvall.

Matt Waddell, Troja/Ljungby
Jag har varit inne på det förut, Waddell är en hoppjerka. Att han skaffat svensk fru och hus i landet är ingen garanti för att han kommer spela med hjärtat utanpå Troja/Ljungby-tröjan. Min känsla är att Troja-fansen tror alldeles för mycket om den 31-årige kanadensaren. Speciellt som Hockeyettan Södra förmodligen är en betydligt bättre serie än vad han förväntar sig.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL