Nyheter
Nykomlingen sparkar nyckelbacken på grund av fotboll
ANNONS

Det är turbulent hos nykomlingen Tyringe så här veckan innan seriestart. Klubben sparkar som ni har kunnat läsa nyckelbacken André Schultz. Till vilken nytta frågar jag mig…

Sent på måndagskvällen berättade MrMadhawk den sanslösa historien om hur backen André Schultz, som var med och spelade upp klubben i Hockeyettan, bestämde sig för att åka till Paris för att se Malmö FF spela mot Zlatans PSG i Champions League och därför fick sparken av klubben.

I Tyringe kunde man uppenbarligen inte acceptera att en spelare valde en once in a lifetime-resa framför en enskild träning och därför ville ha ledigt. Med hänvisning till kontraktsbrott fick Schultz gå när han valde den unika fotbollskampen framför tisdagsträningen.

Jag kan inte riktigt sätta mig in i hur klubben resonerar.

Det hade väl varit en sak om Schultz hade lallat in på tränarkontoret och sagt att han hellre ville gå och bowla, åka på spa eller gå en kurs i vinprovning framför att tisdagsträna. Eller om det varit så att han valt bort en viktig match för att åka iväg på sin magiska fotbollsresa.

Då hade jag förstått fullt ut.

Men nu rör det sig om en träning som kolliderar med en sådan där speciell händelse som bara inträffar en gång under en livstid för de flesta människor (i det här fallet då förutsatt att backen har MFF väldigt nära hjärtat). Då borde det inte vara några konstigheter att bevilja ledigt. Inte ens mot bakgrunden att han faktiskt var ute på en annan resa ganska nyligen.

I mina ögon måste man ha lite mer spelkänsla än den fyrkantiga tolkning som tycks göras. Det är ändå Hockeyettan vi talar om. Landets tredje högsta liga med semiprofessionella spelare. Då kan man inte vara så rigid att en ynka träning fram eller tillbaka kan vara så viktig. Inte ens om det är den sista träningen före den sista träningsmatchen innan seriestart.

Ledarskap handlar ju inte bara om att hålla fast hårt vid regler utan samtidigt om mjuka värden och att hålla sin spelartrupp på gott humör. Jag är rädd att den här typen av aktioner kan sända fel signaler till spelartruppen.

Sen kan det naturligtvis ligga andra saker bakom som bara gjorde fotbollsresan till droppen som fick bägaren att rinna över. Att Tyringe framstår som onödigt fyrkantiga och André Schultz som en skön lirare behöver inte vara den svartvita sanningen. Det kan inte jag sitta här och spekulera i.

Men det står synnerligen klart att det här inte var vad Tyringe behövde inför sin återkomst i Hockeyettan. Den här stormen hade man gott klarat sig utan. Att så tätt inpå seriestart tappa en av sina backar, det hade man också klarat sig utan.

* * *

Apropå att få sparken. Den förre Mörrum-keepern Mattias Pettersson får inte vara kvar i sin danska klubb Herlev och danskarna jobbar uppenbarligen inte med förskönande pressmeddelanden och tillrättaläggande av sanningen utan går rakt på sak.

Jag citerar direkt från klubbens hemsida:

”Holdet har lukket for mange mål ind i forsæsonens kampe. Årsagerne til dette er mange og Mattias er kun en del af forklaringen. Vi har behov for en målmand der tager det han bør… og gerne mere. Mattias har nok taget i underkanten af hvad vi havde forventet og vi har derfor fundet det nødvendigt at skifte ud på den nøgleposition.
Vi takker selvfølgelig Mattias for sine kampe i Herlev-trøjen og ønsker ham held og lykke fremover!”

Kort och gott, klubben har släppt in för mycket mål på försäsongen och Pettersson är en av anledningarna till det. Klubben behöver en målvakt som tar det han bör och lite till och den forne Mörrum-keepern har inte levt upp till förväntningarna.

Surt för honom naturligtvis, men samtidigt kan jag inte annat än önska att vi skulle kunna jobba med sådana här franka rakt på sak framställningar även i Sverige.

* * *

Igår var det upptaktsträffar i Hockeyettan på fyra olika platser runt om i Sverige och det tycks ha varit ganska lyckade tillställningar. Lite sköna kommentarer från tränare och spelare i den östra serien hittar ni här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL