Nyheter
De allsvenska lagen – dit är de på väg
ANNONS

Nio inledande omgångar i hockeyallsvenskan har gett åtminstone några svar.

Nio omgångar är spelade, för alla utom Björklöven och Tingsryd som har en match släpande, och kanske är det så att vi börjar skönja lite tendenser i den serie som initialt varit väldigt jämn.

Med utgångspunkt från nuvarande tabellplaceringar siar jag i vart jag tror respektive gäng är på väg i tabellen utifrån de intryck jag fått av de nio första allsvenska omgångarna.

1. Västerås (20p)
I topp för att stanna. Västerås är det lag som i inledningen spelat den solklart bästa hockeyn i allsvenskan. Sylvasst framåt och synnerligen tätt bakåt där en pånyttfödd Jonas Fransson gått från klarhet till klarhet mellan stolparna. Det faktum att det fortfarande finns mycket mer att hämta ur många spelare i ett lag som dessutom är skadeskjutet lovar väldigt gott.

2. AIK (18p)
Definitivt topplag. Mycket fokus har hamnat på Malte Strömwall och hans fenomenala målform, men faktum är att Roger Melin fått ihop det här riktigt bra från start. Gnaget vinner även täta matcher och är organiserade nog för att inte behöva åka på många onödiga plumpar.

3. Björklöven (15p)
Visst är Löven ett lag för den övre halvan av tabellen, men riktigt så högt upp som en tredjeplats, njae, jag tror nog ändå att laget kommer falla tillbaka. Vassa hemma, inte fullt lika briljanta borta känns som en rimlig utveckling, trots att Kevin Lindskoug gått från klarhet till klarhet i kassen.

4. Vita Hästen (15p)
Att Vita Hästen så här långt parkerar på en fjärdeplats är snudd på surrealistiskt med tanke på att bortaspelet varit rent uselt och att ack så viktiga Axel Brage gått sönder. Hemmaspelet däremot, det är riktigt vasst (vad annat kan man säga om ett gäng som tagit full pott på hemmaplan?) och i Himmelstalundshallen finns inga enkla poäng att hämta för någon motståndare. Jag tror Hästen kommer falla tillbaka, men det är fortfarande ett lag för kriget kring nästa streck.

5. Asplöven (15p)
Jag är inte alls förvånad att Asplöven tagit sina poäng, att de flesta av dem kommer hemma i Ica Arena är helt enligt ritningen och så kommer det fortsätta. Den så kallade ”Mardrömsresan” kommer fortsätta spela Asplöven rakt i händerna. Det är inte kul att åka till Haparanda och lira och Asplöven kommer ha fortsatt häng på toppen. Hemmastyrka räcker långt i den jämna allsvenskan.

6. Tingsryd (15p)
Smålänningarnas säsongsinledning är briljant och glädjande, men alla förstår naturligtvis att det här inte kommer hålla i sig under hela säsongen. Truppen är för tunn för att den entusiastiska hockey som laget spelat ska kunna skörda frukt över en hel serie. Men TAIF är ruggigt hemmastarka och säsongsinledningen visar med all önskvärd tydlighet att man är bra nog att inte behöva riskera att dras in i någon bottenstrid fram i vår.

7. Almtuna (13p)
Almtuna har krigat till sig sina poäng, men känns tunna. Hit men inte längre? Jag tror knappast att laget kommer räcka längre upp i tabellen, sannolikheten att man faller tillbaka är betydligt större.

8. Pantern (13p)
Nykomlingen måste få igång fler än Pontus Netterberg som målproducenter framåt. Det hårda, intensiva arbetet som gänget lägger när är grymt imponerande, men man klarar sig inte en hel säsong på bara arbetssegrar. Svackor kommer att komma och då behövs spetsar som kan avgöra matcher även när spelet inte stämmer. Det saknar IK Pantern. Jag är full av beundran över insatsen hittills, men anar att laget kommer att falla neråt ju längre säsongen lider.

9. Mora (12p)
Sett till spelet är det naturligtvis lite oväntat att dalkarlarna parkerar på en niondeplats, men tabellen är så pass jämn att en seger ytterligare kan lyfta laget till den absoluta toppen. Mora har varit lite ojämna i sin prestation, men i sina bästa stunder spelat så pass bra att det inte finns några tvivel om att de kommer klättra i tabellen.

10. Oskarshamn (12p)
Jag tror inte vi kan vänta oss så mycket mer än så här av Oskarshamn. De har hittat sin nivå. Avgrundsdjupa bottennapp varvas med riktigt starka prestationer. Ungefär så som vi vant oss att IKO ser ut. Laget presterar inte tillräckligt konsekvent för att mer än en 10e plats ska vara rimligt.

11. BIK Karlskoga (11p)
Det har läckt oroväckande mycket bakåt för BIK Karlskoga inledningsvis och lägger man ett gäng synnerligen onödiga utvisningar ovanpå det blir inte tabellplaceringen bättre. Men man får inte glömma att laget bitvis också spelat bländande vackert framåt och sett till hur spelet sett ut är utdelningen poängmässigt faktiskt lite i underkant. BIK kommer utan några som helst tvivel börja röra på sig uppåt i tabellen inom kort.

12. Timrå (11p)
Initialt såg det ändå ut som att Timrå skulle kunna överraska, men laget är som jag påpekat tidigare både ungt och ojämnt och saknar utöver det en riktigt pålitlig förstekeeper. Jag tror visst att Timrå kommer kunna imponera och vinna matcher, men det är nog i den här delen av tabellen man får finna sig i att husera.

13. Leksand (10p)
Inledningen är episkt usel. Ett grått gäng dalkarlar har varit för trubbiga framåt och släppt till för mycket bakåt. Inte tagit en enda poäng på bortaplan och två gånger tvingats se sig besegrade i hemmaborgen trots att säsongen fortfarande är ung. Men det vänder förstås. Leksand kanske är ett grågäng, men det är inget bottenlag. Med Tobias Forsberg och Alen Bibic in i truppen får man dessutom in lite själ och hjärta som saknats initialt. Snart börjar klättringen, men hur långt den räcker återstår att se.

14. Sundsvall (6p)
Cementerade i botten från start och så lär det förbli. Att man har gjort minst mål och släppt in flest är ganska talande. Sundsvalls ålderstigna lag räcker inte till i allsvenskan och just nu har jag väldigt svårt att se hur det skulle kunna ske en dramatisk förändring framgent.

* * *

”Nu kommer hockeyvärldens Zlatan i division ett och ska möta puckot Mälberg, det kommer aldrig att gå”

Tisdagar betyder precis som vanligt ny podcast. I dagens avsnitt av ”Mjörnbergs Trashtalk” har jag mött tränaren Fredrik Mälberg som fått rykte om sig att vara hård och kompromisslös.

Om detta samt om att få sparken, om Nyköpings konkurs, om de bästa spelarna han tränat, om att vara frispråkig och mycket, mycket annat snackar vi i podden.

Ni hittar den via Acast, iTunes, Podcaster, Podkicker (sök ”Mjörnbergs Trashtalk”) eller kort och gott här: http://www.mjornberg.se/2015/10/06/7-fredrik-malberg/

* * *

KRIF har öppnat säsongen ineffektivt. Men en som ändå hittat nätet är Jimmie Jansson som svarat för tre kassar på de tre senaste segermatcherna. Vad han säger inför mötet med likaledes ineffektiva Nybro kan ni ta del av här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch