Nyheter
Helt rätt att dumpa priserna – produkten är övervärderad
ANNONS

Vita Hästen rabatterar alla biljetter till halva priset inför mötet med Västerås. Det borde fler göra. Inte bara i en enstaka match, utan permanent.

Grundserieishockeyn i Sverige så här hösten 2015 är ingen publikmagnet. Publiken sviker SHL, publiksnittet i allsvenskan pekar neråt, i Hockeyettan har flera lag som borde vara publikmagneter rätt dassigt med folk på läktarna.

Det har naturligtvis flera orsaker (att SHL tappar publik är ju om sanningen ska fram inte särskilt konstigt med tanke på hur den ligan bara går mot tristare och tristare och tristare och mer profillöst spel), men en av dem är givetvis att klubbarna övervärderar sin produkt.

I Norrköping skrev Pälle på Blat nyligen om att Vita Hästen tappat i snitt tusen pers den här säsongen jämfört med fjolårets serieinledning. Vad orsakerna är gräver naturligtvis Fredrik Jensen och company djupt i därnere. Men Vita Hästen är knappast ensamma.

Publiksnitten är ganska trist läsning på många håll i allsvenskan.

Däremot tycks Vita Hästen än så länge vara ganska ensamma om att göra någonting åt det när man väljer att dumpa sina priser till hälften inför mötet med Västerås.

Jag tycker det är grymt, men anser samtidigt att en prissänkning borde vara motiverad rent generellt och inte bara i en enstaka match.

För helt ärligt, i takt med att det ska värvas dyra spelare måste klubbarna runt om i divisionerna ta mer betalt av sin publik och det gör att produkten blir övervärderad. Klubbarna försöker helt enkelt ta för mycket betalt för något som publiken inte tycker är värt mer.

Jag köper inte riktigt argument som att ”utbudet är så stort” och ”publiken har för mycket att välja mellan”. Visst är det så i de prisklasser som gäller, men dumpas priserna öppnar man kanske dörren för ett helt nytt publiksegment som just idag tycker att det är för dyrt för att kanske gå dit och bekanta sig med och falla pladask för hockeyn.

Jag resonerar som så att folk drar folk. Skapar man ett jäkla drag i hallen sprider sig ordet och folk vill komma dit. Det är häftigt att gå på idrott när det är festligt runtomkring, när det är tryck på matcherna och snackas stämning på stan.

Hellre en fullsatt hall med publik som betalar halva priset än en halvfull hall med fullt betalande åskådare. Ni hajar grejen.

Och helt ärligt, jag tror faktiskt att publiken skiter ganska ordentligt i om det är några extra dyra stjärnspelare eller svinbilliga no-name Göte Bengtsson som spelar i laget så länge det är drag i arrangemanget och en kul hockeyfest i hallen.

Folk drar folk. Punkt slut.

Det här resonemanget är nästan ännu mer anpassat för att applicera på Hockeyettan än på allsvenskan.

Jag får ofta höra resonemang som att ”vi tycker faktiskt att den hockey vi spelar är värd si och så mycket”. Det ger jag inte mycket för.

Är det någonstans biljettpriserna, rent generellt, borde dumpas så är det i Hockeyettan.

Varför ska klubbar på orter där det finns ett gott publikunderlag att plocka ifrån ta en hundring i entré när de kan ta hälften och locka fler åskådare?

Jag har svårt att förstå det. För med höga biljettpriser exkluderar man den där publiken som inte har för vana att gå, men som kanske skulle bli helt hooked om de väl började göra det.

Det är ingen slump att publiksnitten är ungefär desamma för de flesta klubbar med ambitioner och potential år efter år. Det spelas tillräckligt bra hockey i ettan för att de skulle kunna locka så väldigt många fler. Men år efter år når de bara ut till samma gamla vanliga publik.

Samma gamla vanliga publik som skapar samma gamla vanliga halvdana stämning och inte piskar upp intresset.

Som sagt, produkten är övervärderad.

Vita Hästens steg att sänka priset till Västerås-matchen är ett steg i rätt riktning.

Men fler borde dumpa priserna.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch