SHL
Hela drömkedjan är degraderad
ANNONS

När Nicklas Heinerö lämnar Djurgården och kontroversiellt gör klart med AIK innebär det att samtliga komponenter ur Huddinges drömkedja från 12/13 tvingats ta ett kliv tillbaka i karriären.

Det var säsongen 12/13 som trion som utgjordes av Nicklas Heinerö, Måns Krüger och Matthias Sundberg tog Hockeyettan med storm.

De utgjorde Huddinges fruktade förstakedja och gjorde inget annat än att skotta in poäng den säsongen. Samtliga producerade mer än en poäng i snitt per match i så väl serie- som kvalspel.

Som ett brev på posten kom naturligtvis intresset från högre divisioner och framfusigast av alla var Djurgården, som under ledning av Charles Berglund, värvade hela trion till sin allsvenska trupp.

Helt logiskt. Att samtliga tre ynglingar spåddes en lysande framtid med spel på betydligt högre nivåer var helt i sin ordning efter den monumentala succé de gjorde i det Huddinge-lag som faktiskt inte var mer än några ynka poäng i kvalserien från att själva ta sig upp i allsvenskan.

Men framgångssagan tog slut där.

Trion fick aldrig något ordentligt fäste i Djurgården. I alla fall inte tillsammans.

25 matcher med noll producerade poäng tog det för Matthias Sundberg innan han skickades tillbaka till Huddinge. Måns Krüger hann med 28 fighter och svarade för två assist innan han lånades ut till KRIF.

Sedan dess har ingen av de två spelat högre än Hockeyettan. Krüger har svalnat men utgör idag en viktig del av Huddinges offensiv. Sundberg förde en ganska anonym tillvaro i Sundsvall ifjol och försöker i år få ordning på karriären i Vimmerby.

Det var bara Nicklas Heinerö av de tre som klarade att hanka sig kvar i Djurgården den allsvenska säsongen och sedan även fick följa med på SHL-resan. Men nu tvingas även han ta ett kliv tillbaka i karriären. Till allsvenskan och till AIK.

Tränare för trion den där magiska säsongen i Huddinge var Fredrik Mälberg. När han gästade min podcast ”Mjörnbergs Trashtalk” pratade vi en hel del om herrarna och hur skickliga de var. Han var inte särskilt överraskad över att det var Heinerö som klarade av att anpassa sig till den tuffare omgivningen på bäst sätt.

Men frågan är nu, när Heinerö degraderas till allsvenskan och Måns Krüger och Matthias Sundberg är tillbaka i Hockeyettan utan att vara i närheten av att producera samma siffror som den magiska säsongen 12/13, om det bara var en enstaka briljant säsong som haussat killarnas aktier?

Jag tror inte det. Däremot tror jag att de kanske hade lite för bråttom upp. En säsong till i Huddinge hade kanske varit bra innan de tog klivet uppåt. De var trots allt fortfarande väldigt unga då och frågan är om det var så himla övertänkt att gå allihop till samma klubb.

Det råder ju inga tveksamheter kring att det är väldigt skickliga hockeyspelare, men karriärerna kunde ha varit vassare än vad de är idag.

Tiden får utvisa om det vänder uppåt igen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 07 maj
01:00 Vancouver Canucks - Edmonton Oilers NHL
fredag 10 maj
16:20 Schweiz - Norge VM
16:20 Slovakien - Tyskland VM
20:20 Tjeckien - Finland VM
20:20 Sverige - USA VM
lördag 11 maj
12:20 Frankrike - Kazakstan VM
12:20 Storbritannien - Kanada VM
16:20 Polen - Lettland VM
16:20 Österrike - Danmark VM
20:20 USA - Tyskland VM
20:20 Norge - Tjeckien VM
söndag 12 maj
12:20 Finland - Storbritannien VM
20:20 Sverige - Polen VM
måndag 13 maj
16:20 USA - Slovakien VM
tisdag 14 maj
20:20 Kanada - Österrike VM