Sundsvall lever farligt och måste höja sig om de inte ska åka ur.Foto: Bildbyrån

Asplöven spöade Sundsvall i det allsvenska jumbomötet och de senare måste börja ställa in sig på kval.

Jag ägnade eftermiddagen åt jumbomötet mellan Sundsvall och Asplöven. En match som gästerna fullt logiskt kunde vinna med 5-2. Siffror som hade kunnat vara större.

En sak kan slås fast redan nu, trots att det återstår 18 omgångar att spela. Sundsvall måste ställa in sig på att det blir kvalspel för att klara sig kvar i allsvenskan till våren och börja förbereda sig för det redan nu.

Och jag är inte alls säker på att laget klarar av en kvalserie mot hungriga Hockeyettan-lag.

Det Sundsvall som visar upp sig i Hockeyallsvenskan idag är på intet sätt bättre än de lag som med nöd och näppe lyckades knipa en fjärdeplats i kvalserien i våras. På sin höjd är det ungefär lika bra.

Truppen är tunn, spetsen är svag och det är problematiskt att det sett i stort sett likadant ut hela säsongen. Sundsvall började svagt och gör inga framsteg. Det lag som idag förlorade jumbomötet i omgång 34 mot Asplöven presterar samma hockey som man gjorde när det blev spö i premiären mot IK Pantern.

Ett lag som för det mesta är sämre än sin motståndare i matcherna måste vara extremt noggrant och verkligen kittas ihop som ett lag. Men istället tog Sundsvall idag i den ack så viktiga hemmamatchen mot Asplöven en mängd korkade utvisningar och satte sig i dåliga situationer.

Det bör vara oroande för alla som har sympatier i Sundsvall.

Det lag som kom fyra i vårens kvalserie hade vunnit hela säsongen, det lag som med största sannolikhet kommer tvingas kvala för sin allsvenska existens har åkt på däng hela säsongen. Det är ingen bra utgångspunkt.

Ingenting i Sundsvalls agerande tyder på uppryckning spelmässigt och med tanke på att topplagen i Hockeyettan är bättre än ifjol i år bör man vara väldigt oroade.

Hungriga Västervik, Troja, Östersund, Södertälje, vilka det nu än blir som landar i kvalserien kommer vara livsfarliga motståndare för ett stukat Sundsvall.

Det är förstås för tidigt att säga det, men Sundsvall riskerar i allra högsta grad att åka ur.

I fallet Asplöven är läget inte fullt lika prekärt.

Som jag varit inne på tidigare är jag inte övertygad om att Haparanda-gänget heller klarar av en kvalserie, men man har lirare och ett spel som blixtrar till på ett annat sätt än vad Sundsvall har. Det var vad som avgjorde jumbomötet i eftermiddags. Rögle-förvärvet Alex Aleardi gjorde dessutom en bländande debut och visade direkt att han kommer bli en tillgång i jakten på att undvika kval.

Asplöven har betydligt bättre förutsättningar än Sundsvall att spela sig uppåt i tabellen, men måste förmodligen förlita sig på att någon annan också faller igenom. Men vilka skulle det i så fall vara?

Björklöven lär knappast göra det, Mora och Leksand har för bra lag.

Det skulle i så fall vara IK Pantern som befunnit sig i något av ett fall på sistone.

Och hamnar Pantern i kvalserien. Ja då tror jag att den allsvenska drömmen bara blir ettårig även för dem.