trojapublik2

Ikväll smäller det. Efter en transportartad höst och ett evighetslångt uppehåll är det äntligen dags för matcher som gäller något. Som jag har längtat.

I var och varannan intervju som spelare och ledare ger inför vad som komma skall slår de fast att de ”vilat upp sig över julen”, jag funderar på hur det går till. För hur blir man utvilad av att fira jul?

Först stressar man som fan för att få ordning på allt, sen svullar man i ett antal dagar och efter det är man en mänsklig spillra. Kort sammanfattning av min upplevelse. Jag lämnade knappt soffan på två dagar för att andas ut efter julafton, dök djupt i seriemaraton, men känner mig inte det minsta utvilad för det. Snarare tvärtom. Vi kanske har en ny klyscha att lägga till det där klysch-lexikonet som någon gång borde skrivas.

Men nå väl, slut med onödigt filosoferande. Ikväll dundrar det igång. Äntligen! Och intresset för inte minst Allettorna verkar vara ruggigt stort. Alla vill snacka om vad som komma skall och jag älskar det.

Strax efter 15 gästar jag P4 Skaraborg och snackar Allettan Norra för den som är intresserad. Sen rullar jag till Södertälje för den svinheta premiären mellan SSK och Glada Hudik och snackar upp matchen lite med SSK-podden lirarna i Live@Templet, det kommer bli flott.

Men vad ska man egentligen förvänta sig av den här aftonen? Mer än att det blir väldigt spännande att se var lagen står efter att ha ”vilat upp sig” under jul.

Personligen tycker jag det känns som att de tre storfavoriterna i söderserien, som samtliga har förmånen att börja på hemmaplan, har ett ganska tungt tryck på sig ikväll. De måste visa direkt att de är så stora, starka och kompetenta som alla runt omkring och även de själva deklarerat.

Södertälje måste plocka Hudiksvall. Troja måste plocka KRIF och Västervik måste plocka Vimmerby i det så grymt haussade derbyt. Det är nyckelmatcher. Inte för att någonting på något som helst sätt avgörs i den första omgången, men som storfavoriter vill man så klart öppna med att vinna på hemmabana.

I seriens fjärde batalj, den mellan Huddinge och Visby är det på papperet kanske lite mer öppet. Men visst är det så att Huddinge bör vinna den matchen för att få en bra start och leva upp till den jokerroll som bland annat undertecknad lagt på gänget.

I norrserien väntar de riktigt mäktiga kraftmätningarna några omgångar, fram till det att väst- och norrlagen får drabba samman med varandra, men kvällens omgång är minst lika spännande som matcherna i söder.

Lyckas favoriten Tranås skaka av sig sin dåliga form och plocka de tre poängen av alltid lika luriga Mariestad? Är Kumla så pass solida att de klarar att åka och sno poäng borta mot grundseriens succélag Borlänge? Kan Kiruna fortsätta på sin skrällartade väg och vinna hemma mot haussade Piteå i den förmodligen hetaste matchen på Lombia på bra länge?

Dessutom sitter förstås den fjärde stora favoriten i Hockeyettan i samma läge som favoriterna i söder. Östersund måste förstås plocka bottentippade Kalix på hemmaplan ikväll för att inte få en riktigt risig start på den Alletta som de bara ska vinna.

I fortsättningsserierna är det samtidigt viktigt för tokfavoriterna Skövde (Forshaga hemma), Kristianstad (Varberg hemma) och Örnsköldsvik (Teg hemma) att inleda positivt.

Äntligen drar det igång!