Tingsryd är årets lag.Foto: Bildbyrån

Gott nytt år mina vänner.

Så här på årets sista dag är det som traditionen bjuder åter dags att blicka tillbaka och minnas vad som egentligen hände under de 12 månader som passerat. Positivt, negativt, gravallvarligt och lite småvitsigt. Allting ryms i den enda sammanställningen från Hockeyettan och Hockeyallsvenskan som ni behöver.

Jag ger er således, årets…

…bästa lag: Tingsryd
Att utse något annat skulle vara helt uppåt väggarna supergalet. Smålänningarna ägnade våren åt att prestera väl i kvalserien och ta sig till allsvenskan och har under hösten fortsatt med att gå från klarhet till klarhet och bli ett grymt imponerande topplag i den finare serien. 2015 var Tingsryds år, det är inget snack om saken!

…sämsta lag: Tierp
Stackarna tappade i stort sett allt spelarmaterial av klass och fick skrapa ihop spelare på nåder. Det innebar en försäsong där laget åkte runt och fick stordäng av division två- och juniorlag och en grundserie som fortsatte på samma deppiga vis. Tierp har helt enkelt inte varit Hockeyettan-värdiga den här hösten.

…fiasko: Södertälje
Det satsades mot SHL. Det slutade i Hockeyettan. Det kan naturligtvis inte beskrivas som något annat än ett episkt fiasko vars efterspel sedan i stort sett gick ut på att alla skyllde på alla, men ingen tog ansvar för det inträffade.

…pånyttfödelse: Södertälje
Men någonstans var Hockeyettan kanske trots allt det bästa som kunde hända Södertälje. Efter ett gäng år på dekis kunde laget plötsligt börja bjuda sina fans på segrar igen och entusiasmen från så väl publik som spelartrupp har varit fantastisk den här hösten. Som en pånyttfödelse.

…trägen vinner: Sundsvall
Efter några misslyckade försök att ta sig tillbaka upp i allsvenskan lyckades Sundsvall tillslut med sin mission, även om det var på håret. Med ett trött gubbgäng lyckades Sundsvall med liten marginal komma fyra i kvalserien och säkra ett avancemang. Trägen vinner.

…nära ögat: HC Dalen
Som nykomling i Hockeyettan kämpade HC Dalen för sin existens och det var verkligen på mållinjen laget undvek kval. David ”Tuppen” Fredriksson sköt segermålet borta mot Olofström sent i den tredje perioden i den sista omgången av serien. Samtidigt släppte Mörrum in 1-3 ännu senare borta mot Helsingborg. HC Dalen klarade sig undan kval med ett målskillnadsmåls marginal. Det är vad man kan kalla nära ögat.

…flopplag: Björklöven
Var och varannan expert (inte undertecknad) stod och hajpade Björklöven som en toppkandidat inför den här höstens allsvenska serie. Istället har Löven bjudit på extremt blandade insatser och ligger trots att man har en av seriens bästa målvakter och ett på papperet bra lag i bottenskiktet. Är inte det en flopp så säg?

…flopplag 2: Kristianstad
Siktet var ställt betydligt högre än att komma femma i söderserien den här hösten, men sin vana trogen hade Skåne-gänget svårt att omsätta bitvis bra spel och ett starkt material i tillräckligt många poäng. Lägg till det att laget tokdarrade i vårens Alletta och klarade sig vidare till playoff (där man snabbt rök i PO2) precis på håret och hela 2016 är ganska floppartat för ständigt storsatsande KIK.

…överraskningslag: IK Pantern
Vem hade på förhand kunnat förutse att IK Pantern skulle vinna den södra Allettan? Vem hade på förhand kunnat förutse att IK Pantern ganska lätt skulle ta sig till allsvenskan? Vem hade kunnat förutse att laget utan resurserna skulle fortsätta göra goda resultat i den fina serien? Ja, det skulle väl vara Stephan Lundh då.

…vårlag: Tingsryd
Höstserien var inte jätteimponerande, sen blev det bara bättre och bättre för Tingsryd. Från en fjärdeplats i grundserien, till en tredjeplats i Allettan, till ett lyckat playoff och ett avancemang till allsvenskan. Wow!

…höstlag: Borlänge
Laget avslutade grundserien med åtta raka segrar och seglade som skjutna ur en raket hela vägen upp till positionen som seriesegrare i Hockeyettan Västra. Grymt imponerande av ett lag som på papperet egentligen inte ser så där värst mycket starkare ut än manskapet som slutade sjua ifjol.

…steg tillbaka: Leksand
Från SHL till en position på den undre halvan av den allsvenska tabellen. Från ett epitet om ”vita eleganter” till ett grågäng som måste jobba stenhårt för att ta ens de enklaste av segrar. Det kan man verkligen kalla ett ordentligt steg tillbaka på kort tid.

…steg framåt: Kiruna
Ifjol hade man ganska höga tankar om sitt lag som spetsades med stjärnor, det blev fiasko. I år satsade man ungt, hemvävt och orutinerat utan några större förväntningar och landade i toppen av norrserien med ett lag som gick från klarhet till klarhet. Det kallar vi ett stooooooort kliv framåt.

…publiklag: Södertälje
Ett hemmasnitt på 2422 personer per match i en serie som inneburit föreningens lägsta nivå någonsin, där laget varit fullständigt överlägset och där spänningen dog tämligen omgående. Wow! Och då har jag inte ens nämnt de tunga bortaföljena.

…ekonomer: Wings
Det skedde någon form av styrelsemyteri, bokföring försvann, det blev polisärende, fjolåret avslutades minst sagt tumultartat i Wings. Men det fortsatte i år. Den nya styrelsen försökte få tränaren att säga upp sig själv, drog in samtliga löner och deklarerade att kassan var tömd. Det var en enda röra i Wings under våren. Det gjorde knappast saken bättre att representationslaget dessutom befann sig i Allettan mot norrlag, vilket gjorde det ekonomiska dränaget än större och spelarna flydde skeppet i klasar.

…minuspsyken: Skövde
Laget missade Allettan för första gången sedan serieformen så som den ser ut idag infördes och man gjorde det för att man rent psykologiskt inte klarade av pressen i grundserien. Gångerna när det röda laget tappade matcher och ledningar i sista perioden och matchernas slutskeden var många till antalet. Definitionen av minuspsyke.

…skandalförening: Vimmerby
Som om det inte räckte med att de bästa spelarna tog sitt pick och pack och drog till allsvenskan, delar av dem som var kvar började fokusera mer på fest än på hockey. Det blev ett enda stort gigantiskt kaos i Vimmerby under våren och egentligen är det väl kanske inte så konstigt att en av mina texter om eländet kvalade in på listan över mest lästa på Hockeysverige året som gick. Ni läser den här: http://www.hockeysverige.se/mikael-mjornberg/2015/01/20/fylleskandalerna-haller-pa-att-slita-sonder-laget/

…artilleri: Malte Strömwall
Strömwalls säsongsinledning var något alldeles extra. Han stormade ut ur portarna och sköt mål på i stort sett allt. Hajpen visste naturligtvis inga gränser och han svalnade av ganska betänkligt därefter.

…boxplay: Troja/Ljungby
Att över 22 matcher och 77 tillfällen i numerärt underläge bara släppa till två mål och landa på en procent av 97,4 är helt fenomenalt. Det ska liksom inte gå att genomföra i landets bästa Hockeyettan-serie. Lägg därtill att man själva lyckades producera fem kassar framåt under dessa boxplay och det blir, ja, remarkabelt!

…(själv)mål: Forshagas Oscar Odd i premiären mot Tranås
Kommentar överflödig efter att ha sett videon nedan (7,55 in i klippet). Jag sökte Odd för kommentar om det inträffade dagen efter…han verkade inte så pigg på att lägga ut texten.

Elias Bjuhr.

Elias Bjuhr.

…hårfager: Elias Bjuhr

Skönaste stilen i Hockeyettan har utan någon som helst tvekan Östersunds hårfagre anfallare Elias Bjuhr. Ni kan inte annat än hålla med!

…nolla: Robin Johansson, Troja/Ljungby
Fem gånger i rad spikade han igen kassen och förvägrade motståndarna att göra mål. Fem! Det är minst lika osannolikt och fantastiskt som Trojas överlägsna boxplay. Och då var Johansson dessutom tilltänkt som andrekeeper i Ljungby-klubben.

…podcast: Mjörnbergs Trashtalk
En podcast med fokus på profilerna i Hockeyettan? Givetvis! Mjörnbergs Trashtalk såg dagens ljus i slutet av augusti och hann komma ut med 18 avsnitt innan juluppehållet. Djuplodande och intressanta samtal som alla finns att avnjuta på Acast, iTunes, i andra poddappar eller här: http://www.mjornberg.se/

…comeback: Mikael Fahlander på Twitter
Julens mest oväntade, att hockeysvängens badboy, den omsusade finansiären och grymt sköne liraren Mikael Fahlander återvände till Twitter och langade iväg sina första matnyttiga tweets sedan reträtten i april 2012. Nu lovar han dock att hålla sig borta från twitterbråk…to be continued. Men väldigt välkommen tillbaka!

…förvandling: Västervik
Från lipigt loosergäng till überstabilt topplag. Visst såg vi stora delar av förvandlingen redan förra hösten. Men hela 2015 har laget ägnat åt att gå från klarhet till klarhet och visa att man faktiskt är att räkna med som ett topplag. På riktigt. Det är en förvandling som heter duga.

…försäsongsmys: Upptaktsträffarna
För första gången i Hockeyettans historia anordnades upptaktsträffar i samtliga serier. Visst fanns det barnsjukdomar och sviktade på ett och annat ställe, men som helhet var det väldigt uppskattat och ett gott steg på vägen mot att göra Hockeyettan aningen mer proffsigt.

…mest snopna: Det tidiga avgörandet
Samma snopenhet som ifjol. 22 omgångar och kortare serier borde borga för spänning som lever hela vägen in i slutomgången. Men så blev det tyvärr inte i år heller. Snopet nog avgjordes allt betydligt tidigare än så.

…förflyttning: Västervik och Vimmerby
Det skulle bli så tufft för Västervik och Vimmerby. Lagen flyttades från den ”sämre” västserien till den ”bättre” söderserien och det spekulerades spaltmeter kring vad det skulle komma att innebära. I slutändan att söderserien blev lite bättre och faktiskt att spänningen blev större i en västserie där lägstanivån dessutom blev betydligt högre. Både Västervik och Vimmerby gick till Allettan, det blev en förflyttning som var bra för alla parter…ja, utom för Tranås förstås.

…mest konsekventa: Väsby
Ingen säsong har satt sig förrän Väsby har sparkat minst en tränare. Det dröjde till efter avslutad grundserie innan man gjorde det i år, då fick den assisterande tränaren kliva av för att man ”behövde en ny röst”. Väsby fortsätter därmed att vara Hockeyettan-föreningen som ger kortsiktigheten ett ansikte.

…#pråffsigtmedå: Tyringes hantering av André Schultz-affären
Turerna var så många att det skulle kräva ett helt eget inlägg för att reda ut dem, men när Tyringe valde att sparka André Schultz istället för att ge honom ledigt när han ville göra en once in the lifetime-grej och åka till Paris för att se Malmö FF spela i Champions League visade man dåligt spelsinne. När backen sedan lade korten på bordet med sin historia kring hur föreningens representanter dribblat och larvat bakom kulisserna blev amatörstämpeln än tydligare.

…ramaskri: Cmores haveri
Tvjätten skulle samla SHL och allsvenskan under samma tak och dundrade hårt på stora trumman. När allt väl drog igång havererade webbtjänsten med ett smärre uppror som följd. Man fick hjälpligt ordning på det tillslut, men hösten har präglats av en svajigt system och usla sändningar från allsvenskan. Cmore jobbar lite i motvind…men det är då draken lyfter som man säger.

…bästa årsbästalista: Årets 100 bästa låtar enligt Drefvet
I vanlig ordning valde redaktionen på den eminenta musiksajten Drefvet att lista de 100 bästa låtarna från året som gick, den slutade med en grym lista med tillhörande playlist som ni tar del av här: http://www.drefvet.se/arets-100-basta-latar-2015-enligt-drefvet/

…mest omdiskuterade: Fredrik Emsjös domarpååkning
Det undgick ingen hur Hammarby-forwarden kolliderade med eller åkte på domaren (beroende på vem man frågar) tidigt under säsongen och fick en gigantisk avstängning om 30 matcher. Ett straff som efter överklagan kortades med två tredjedelar och gav upphov till ännu mer diskussion. Så årets mest omdiskuterade? Ja, jag skulle tro det.

…värvningskarusell: Alla värvningar som aldrig blev av
Lagen som deklarerade att de skulle förstärka inför vad som nu komma skall var många, men de som gått från ord till handling är ytterst få. Några marginallån och en eller annan halvdan förstärkning, mer än så har det inte varit och anledningen är enkel. Det finns inget att plocka in. Marknaden är helt enkelt supertunn.

…buse: Robert Thellberg, Forshaga.
Nej, han är ingen ful spelare, men i serieepilogen mot Borlänge brast det helt för Thellberg. Han lyckades med konststycket att dra på sig 39 utvisningsminuter i en och samma sekvens. Mer än vad han lyckats samla ihop på samtliga matcher tidigare under säsongen. Bara det rättfärdigar till epitetet årets buse.

…tunnaste: Sundsvalls allsvenska trupp
Det är tufft att hävda sig i allsvenskan, om man dessutom försöker göra det med en trupp som till stora delar består av trötta herrar på fel sida av karriärens topp och utan någon som helst backup om det skulle börja regna skador, då blir det mission impossible. När till och med tvillingarna Ahlström framstod som frälsare, då säger det ganska mycket om statusen.

…resa: Två kvalserier på två dagar
Mest minnesvärt från våren var förmodligen när jag lyckades bocka av kvalet till så väl ettan som allsvenskan under några hektiska dagar i söder. Först Mörrum-Tyringe och sedan Tingsryd-AIK i dramatiska matcher som betydde väldigt mycket för utgången i kvalet. Att dessutom paparazzi-spana på KRIF-sportchefen Mikael Johansson när han tvättade bilen satte kronan på verket.

…mustasch: Mathias Mauritzon

…mest överskattade: Björklöven
Jag har varit inne på det tidigare under sammanställningen, men det var många som trodde på Björklöven inför den här hösten. Det har visat sig vara fel. Löven har under Tommy Jonssons ledning egentligen aldrig varit nära att få ut max av sin potential och är utan tvekan höstens mest överskattade lag i hockeyallsvenskan. Finns det någon räddning efter jul?

…premiär: Södertälje-fansen invaderade Björkängshallen
Lapp på luckan i Björkängshallen. När Huddinge spelar. Nej, det händer i stort sett aldrig, men i höstas gjorde det, det. Södertälje-fansen mobiliserade inför debuten i Hockeyettan och ramade in premiärmatchen på ett väldigt fint sätt. Det var startpunkten för den triumffärd som SSKs resa genom Hockeyettan Östra sedan kom att bli.

…bloggproffs: Mjörnberg
Hockeyettans främsta pennviftare kan lägga ännu ett år till handlingarna, den här gången dessutom med lite allsvensk finess. Ödmjukhetens främste förkämpe med den slipade analytiska förmågan och synnerligen goda smaken gjorde återigen ett synnerligen gediget jobb och förtjänar alla de hyllningar ni nu kommer bifalla med.