Timrå IK
MJÖRNBERG: Drömläge att gå upp i allsvenskan
ANNONS

Ni vet hur det brukar låta: de allsvenska lagen är för bra, det finns ingen chans för Hockeyettan-lagen att gå upp. Det där gäller inte alls i år.

Om det nu någonsin har gällt.

Det är ju ett mantra som mässats varje år, ändå har varje säsong i stort sett slutat med att ett lag tagit klivet från Hockeyettan till allsvenskan. Björklöven, Karlskrona, Asplöven, Vita Hästen, exemplen är många till och med om vi bortser från fjolårssäsongen där det öppnades friplatser och Tingsryd, IK Pantern och Sundsvall samtliga tog klivet upp i finrummet.

Det är en klyscha som visat sig vara osann så låt oss se vad som händer om vi vänder på den.

För det är precis vad jag vill göra i år. Jag skulle vilja påstå att de allsvenska lagen är svagare än på länge och att det skulle vara väldigt förvånande om något av det starka Hockeyettan-lagen inte tar klivet upp. Det kanske rent av blir två som avancerar.

För lagen i botten på den allsvenska tabellen ser inte ut som gäng som överlever ett kval.

Sundsvall har jag redan ägnat spaltmeter åt. De var illa ute i redan i fjolårets kvalserie och är inte bättre i år. Deras enda räddning är att Leif Strömberg är en kvalcoach personifierad. Han kan rädda laget, även om det inte alls är säkert. Sundsvall skulle kunna gneta sig kvar i allsvenskan. Kanske. Eventuellt.

Däremot tror jag att det andra laget, vilket det nu än blir, som ramlar ner i det negativa kvalet kommer att åka ur.

Asplöven tätade visserligen till kampen i botten en aning ikväll genom att vinna en nervig match borta mot Timrå. Laget skulle kunna lyckas manövrera sig undan en kvalserie och säkra allsvensk status till 16/17 på Timrås bekostnad, men det ska mycket till för att det ska hända.

Och hamnar Asplöven i kvalserien, ja då är det som jag varit inne på tidigare, inte mycket som talar för att Haparanda-krigarna klarar sig kvar i den ädlare serien.

Laget spelar helt enkelt inte en hockey som lämpar sig för kvalspel. Gängets kreativa, stundtals riktigt ögonfängnande ishockey är trevlig att se på när den fungerar, men den vinner garanterat inga kvalmatcher. Alldeles för mycket går lite för mycket på chans och den obändiga dedikationen i försvarsarbetet över hela banan saknas. Det liras, men det sliras dessutom ganska rejält med disciplinen. Ikväll väldigt tydligt manifesterat av Alex Aleardi som är en grymt sevärd spelare som hela tiden skapar målmöjligheter framåt, men som i matchens absoluta slutskede med en skör 2-1-ledning höll på att sätta sitt lag i 3 mot 5-läge efter en lika vårdslös som huvudlös slashing som renderat i ett helt annat straff om domaren sett situationen helt klart. Det ramar in krigarna från norr ganska väl.

Asplöven är ett kul lag, men det är inget framgångsrikt lag. Jag har väldigt svårt att se dem åka till ett fullknökat Ljungby Arena eller Scaniarinken och plocka poäng.

Jag har svårt att se hur laget ska kunna uppbåda tålamod nog för att stå ut med Troja/Ljungbys starka defensiv eller stå emot Södertäljes anfallsvågor när de egentligen hellre vill tjuva och sticka på kontring innan spelet är färdigt i försvarszon. Så well, Asplöven är väldigt illa ute om det blir kval. Vilket det troligtvis blir.

Och skulle det bli Timrå. Ja, jag tror de skulle få svårt även de. Jag har hyllat de unga uppstickarna i laget flera gånger den här vintern och tycker det är fantastiskt roligt att se dem spela, men i en kvalserie. Nej, högt blandas med lågt i alldeles för hög utsträckning och det blir riktigt tufft att rent mentalt stå emot väl rustade gäng som Troja eller Östersund eller vad det nu blir för motstånd i det kommande kvalet. Om det nu blir på det sättet.

Samtidigt ser jag det som att de främsta lagen i Hockeyettan i år är väl rustade för att klara av ett kval. De är konsekventa i vad de gör och har lagt sig vinn om att bygga ett stabilt försvarsspel.

I år vänder vi på resonemanget, det är helt enkelt ett drömläge för lagen från Hockeyettan att ta sig upp i allsvenskan.

Det kanske rent av blir två gäng som gör det.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch