Nyheter
MJÖRNBERG: Så slutar playoff 1
ANNONS

Ikväll inleds playoff 1 med Vännäs-Östersund, på torsdag går sedan resten av lagen i klinch. Här har ni mitt ultimata facit till hur det kommer att sluta:

Skövde – Tranås
Två lag som har haft svårt att få ut sin fulla potential den här säsongen. Skövde bommade Allettan och hade trots mediokert motstånd problem att bemästra fortsättningsserien. Tranås gick som tåget i grundserien och kom tvåa i Allettan utan att hitta någon riktigt hög nivå i spelet. Båda gängen svajar alldeles för mycket i sina prestationer. Men med det sagt, Tranås är naturligtvis ett bättre lag – på alla positioner. Tranås har både bättre målvakter och en vassare offensiv. Jag tror Skövde kan störa hemma i Billingehov men räknar med att Tranås klarar att vinna knappt borta för att sedan defilera i mål hemma.
Tips: 0-2 i matcher.

Vännäs – Östersund
Vännäs har gjort en utmärkt säsong som över huvud taget avancerat hela vägen till playoff, men jag kan inte tänka mig att det räcker längre än så här. Östersund må ha hackat, men tog sig ändå ganska behändigt genom Allettan och är ett både bredare och spetsigare lag än sin motståndare. Östersund vann båda mötena de två lagen emellan i grundserien med 7-1. Nu borde det naturligtvis inte bli i närheten av sådana siffror i ett playoff, Vännäs är ett betydligt bättre lag idag än vad de var då, men det är ändå en fingervisning om var det bör ta vägen. Östersund bör gå vidare ganska komfortabelt.
Tips: 0-2 i matcher.

Lindlöven – Piteå
Den här matchserien är lite lurig. Visst laget från Allettan måste nästan alltid gälla som favorit, så även i det här fallet, men Lindlöven är inte ett lag som Piteå bara kan gå in och städa av. Det baserar jag mycket på målvakten Mattias Pettersson som har en fantastisk säsong och om han är på det humöret kan spika igen kassen fullständigt och göra Piteå frustrerade. Dessutom har Lindlöven fått ihop ett lag med betoning på LAG för första gången på länge och har en hel del finurliga spelare. Men med det sagt, de är direkt ovana vid långa resor efter att ha huserat i den västra serien och alla vet ju vilken kapacitet Piteå besitter när de får ut max av sitt lag. Det är nu griniga gubbar som Tomas Wallgren och Magnus Isaksson ska kliva fram. Det blir jämnare än många tror, men i slutändan tror jag ändå att Piteå avgår med segern. Lindlöven kan knipa en match hemma, men sen vänder Piteå tillbaka serien.
Tips: 1-2 i matcher.

Örnsköldsvik – Kiruna
Det här kommer bli en alldeles utomordentligt intressant matchserie. Två lag med mycket ungdomlig entusiasm och duktiga spelare, två lag som gjort säsonger som är att beskriva som framgångsrika. Örnsköldsvik har växt sedan ifjol och Kiruna har överträffat alla förväntningar den här säsongen. Att det dessutom är två gäng som spelar sevärd hockey gör det hela än mer intressant. Förmodligen kommer gruvarbetarna från Kiruna ha fördel av att ha spelat fler tuffa och utmanande matcher under våren, men Ö-viks målvaktssida är stark och kan sätta troll i huvudet på sina motståndare. Det blir tätt, men Kiruna avgår med segern.
Tips: 1-2 i matcher.

Halmstad – Södertälje
Jag älskar hur man i Halmstad är totalt orädda för det motstånd som väntar och hur tränaren Magnus Rahm lägger bensin på brasan genom att berätta det (skön artikel här). Men lägger man alla kort på bordet är Södertälje överlägsna Halmstad i alla lagdelar, från målvakter, via backar och fram till forwards. Halmstad måste komma upp med en enorm laginsats där alla spelare jobbar kopiöst hårt för varandra för att de över huvud taget ska vara nära. Annars kommer Södertälje att rycka hammaren ur handen på dem och mosa dem. Matchen i Halmstads fina arena kan bli en jämn historia till en början, men när den väl är avgjord tror jag att SSK rinner iväg ganska enkelt.
Tips: 0-2 i matcher.

Hammarby – Troja/Ljungby
Hammarby i playoff, bara det är en seger. Klubben med de obefintliga resurserna och den tunna truppen har pusslat och kämpat och verkligen fått ihop det. Laget har överträffat alla förväntningar. Troja är lite motsatsen. Trots att man skickligt följt sin spelidé och långa stunder spelat riktigt bra har man haft förtvivlat svårt att plocka trepoängare av starkt motstånd. Det är dags för maskinen Troja som vi såg i grundserien att hosta igång igen. Oavsett vilket har smålänningarna en solid defensiv nog att kunna stänga ner Bajens anfallsförsök och tillräckligt med spets för att skjuta hål på ett försvar som inte mött så här bra motstånd på bra länge. Hammarby kommer garanterat att försöka bita ifrån, men något annat än att Troja tar det här i två raka har jag svårt att se, om inte hjärnspökena verkligen tar överhanden…
Vad Hammarby-coachen Benny Rönnelöw tänker om matchserien kan ni läsa här.
Tips: 0-2 i matcher.

Kristianstad – Huddinge
Här har vi det på förhand allra mest ovissa mötet i playoff 1-spelet. Kristianstad är ju nämligen inget typiskt fortsättningsserie-lag på papperet utan snarare ett topplag för Allettan som snubblade på hösten och fick ta en lite mindre glamourös väg till playoff. Det återstår att se hur mycket det gynnat eller missgynnat skåningarna. Jag snackade med tränaren Fredrik Berglind under förmiddagen (artikel här) och han tyckte det kändes som ett ”fifty-fifty”-läge inför den här bataljen. Jag är beredd att hålla med. Men håller om jag måste välja en favorit ändå Huddinge som lite mer av en favorit. Gänget har krigat bra i Allettan och har det bättre beställt än KIK på målvakts- och försvarssidan. Offensivt är det jämnt skägg. Jag skulle kunna tänka mig att Kristianstad vinner sin hemmamatch men att Huddinge sedan är starka nog att vinna två raka hemma i Björkängshallen.
Tips: 1-2 i matcher.

Åker/Strängnäs – Visby
Offensiven mot kollektivet. I grundserien vann Visby båda mötena lagen emellan. 6-2 hemma och 4-3 borta och det speglar styrkeförhållandena mellan lagen ganska väl. Åker/Strängnäs har en gudabenådad offensiv som när nyckelspelarna är på rätt humör öser in tillräckligt med mål för att ge laget en chans att vinna i alla matcher medan Visbys grisiga raggarhockey där de spelar så nära den berömda gränsen det bara går är mer vägvinnande i längden. Så tror jag att det kommer bli i den här playoffserien också. Åker kommer köra för allt vad tygen håller på sin hemmabana, men Visby reder ut stormen och vinner med uddamålet. Sen har man inga större problem att slå in matchpucken hemma på ön.
Tips: 0-2 i matcher.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 27 mars
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
17:30 Ilves - KalPa Liiga
18:30 HV71 - Oskarshamn SHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
16:00 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL
måndag 01 april
18:30 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 New York Rangers - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Detroit Red Wings NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Colorado Avalanche NHL
01:00 Philadelphia Flyers - New York Islanders NHL
tisdag 02 april
03:00 St Louis Blues - Edmonton Oilers NHL
03:00 Winnipeg Jets - Los Angeles Kings NHL
04:30 San Jose Sharks - Seattle Kraken NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Buffalo Sabres - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Chicago Blackhawks NHL
onsdag 03 april
02:00 Minnesota Wild - Ottawa Senators NHL
02:00 Nashville Predators - Boston Bruins NHL
03:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks NHL
17:00 Danmark - Sverige VM, damer
19:00 Brynäs - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
01:00 Toronto Maple Leafs - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 New York Rangers - New Jersey Devils NHL
torsdag 04 april
03:30 Los Angeles Kings - Seattle Kraken NHL
03:30 Dallas Stars - Edmonton Oilers NHL
04:00 Arizona Coyotes - Vancouver Canucks NHL
19:00 Djurgården - Mora Hockeyallsvenskan