Nyheter
MJÖRNBERG: Att snacka sitt lag ur allsvenskan?
ANNONS

Västervik fortsatte på sitt imponerande vinnarspår när Sundsvall besegrades med 3-1 på söndagen. Men den stora snackisen är naturligtvis psykbrytet av gästernas stjärna Mathias Månsson.

Joakim Mattsson hade precis dragit på sig en 5+20 för en huvudtackling mot Västerviks spelgeni Joacim Hedblad som ett bra tag blev liggande på isen efter smällen.

När den senare reste sig for Mathias Månsson vilt framåt och hade uppenbarligen något att säga, han hade en linjeman i släptåg och på vägen fick rättsskiparna sig också en skrapa. Någonstans i tumultet fanns även en skärmytsling med Västerviks Victor Öhman (”det som händer på isen stannar på isen” kommenterade denne situationen när han intervjuades efteråt) med i skeendet.

Den vredgade Månsson lyckades i den situationen själv dra på sig 5+20. Match penalty dessutom.

De två viktiga Sundsvalls-anfallarna fick alltså inte bara lämna banan redan i den första perioden, utan försatte dessutom sitt lag i ett 3 mot 5-läge i fem minuter. Vilket Västervik givetvis, trots uselt powerplay-spel, utnyttjade och skaffade sig ett ordentligt kommando i matchen.

Vad Månsson exakt sa och till vem kommer ingen förmodligen att tala högt om, men med tanke på att det rent av blev ett match penalty måste det ha varit riktigt grova saker.

Bägaren får över huvud taget inte rinna över så mycket på en så rutinerad spelare som dessutom tillhör sitt lags viktigaste. Det är helt oförsvarbart att på ett så onödigt sätt sätta sitt lag i skiten och jag förutsätter att Månsson fick be om ursäkt till laget efteråt (även om Leif Strömberg utåt i stort sett försvarade sin stjärna med att ”det bara var vanligt trashtalk”).

I det läget Sundsvall befinner sig, med ett eget spel som är betydligt mycket sämre än flera av de andra lagen i kvalserien och med en stjärnmålvakt på skadelistan, har man inte råd att bjuda på sådana korkade fördelar. Man måste agera disciplinerat och klokt. Inte riskera att snacka sig ur allsvenskan.

Över huvud taget känns Sundsvall som ett ganska tjurigt lag i den här kvalserien. Mer än några andra lag i serien eldar gänget upp känslorna framför den egna kassen i matcherna. Det var så hemma mot Troja och det var definitivt så borta mot Västervik idag.

Det behöver inte vara något negativt, så länge man håller sig på rätt sida gränsen och inte drar på sig korkade utvisningar. Men jag är tveksam till att Sundsvall faktiskt vet var de har den där gränsen.

Det bevisar väl om inte annat Månssons klumpiga övertramp och på presskonferensen (se den här) efteråt satt tränaren Leif Strömberg, som vanligtvis är en ganska festlig filur, och var riktigt syrlig. Butter och ointresserad.

Summa summarum sänder det inga bra signaler kring Sundsvall. Man måste kunna hantera sin frustration över en usel säsong mycket bättre om det hela inte ska sluta med en degradering tillbaka till den Hockeyetta som man äntligen fick lämna efter förra säsongen.

* * *

Troja/Ljungby var riktigt illa ute idag. Det var välförtjänt att Borlänge hade både 2-0 och 3-1 i matchen. Smålänningarna gjorde helt enkelt ingen bra match och hemmalaget lyckades skapa imponerande stora ytor i det annars så försvarsstarka Troja-lagets zon. Men en riktigt tung forcering i tredje perioden räddade Pelle Svenssons mannar och nu lever de alltjämt i kvalserien.

Det är uppenbarligen kulturbäraren Daniel ”Trucken” Karlsson och skott från mittzon som är grejen för Troja.

Den minnesgode kan givetvis visualisera hur han dundrade iväg en puck som slank in bakom Ludvig Engsund i ett av säsongens hemmamöten med Västervik. En riktig målvaktstavla. Idag var det dags igen. Från samma position, men den här gången ett visset höstlöv som på något underligt sätt letade sig in bakom Borlänge-keepern Viktor Kokman. En ännu större målvaktstavla.

Det dråpliga målet betydde 3-3 och var oerhört viktigt för matchens utgång.

Viktor Kokman såg ut som en sargad hängbjörk efter den händelsen och när 3-4-pucken sedan också skyfflats in under honom låg han länge kvar på isen, uppgiven. Det sista målet var inte alls på hans konto, men jag gissar att det blir ganska svårt att sova inatt.

* * *

Mörrum åkte på däng hemma mot Varberg idag, 3-4. Det kan ha varit det sista tåget som gick för laxarna. Tränarbytet har inte gett någon som helst effekt och med fyra omgångar (det vill säga 12 poäng) kvar att spela har man åtta poäng upp till förstaplatsen och fem upp till den andraplats som mycket troligt kommer innebära spel i Hockeyettan.

Det ser mörkt ut och mycket talar för att Hockeyettan-statusen ryker för Mörrum.

* * *

Modo körde över Leksand ikväll. Inget snack om den saken. Modo var större, tuffare, skickligare och mer potenta. Men jag fick ändå känslan av att det här är en matchserie som Leksand mycket väl kan växa in i. Kanske inte gå segrande ur i slutändan, men i alla fall bjuda upp till ordentligt motstånd i och nypa ett par matcher.

Kvällens drabbning var se och lära för det allsvenska gänget och drar man bara rätt lärdomar av sina billiga misstag fanns det ganska mycket i spelet som skvallrar om att det kan bli en riktigt tuff matchserie.

I Leksand i nästa runda kommer det bli en helt annan sak. Modo har kört över sitt motstånd för sista gången.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch