Våren 2018 kommer Karlskrona få jubla över SM-guld.Foto: Bildbyrån

Historien går igen…

Precis som det såg ut när Karlskrona tog klivet upp i allsvenskan, nästan på pricken exakt likadant har det nu sett ut nu när laget gjort sin första säsong i SHL.

Det borde enligt logikens alla lagar innebära att man firar SM-guld i örlogsstaden våren 2018.

För hör här:

Ni minns hur det blev när KHK avancerade upp i allsvenskan inför säsongen 12/13. Laget var totalsämst i serien och blev fullständigt akterseglade. Det skiljde 19 poäng från jumboplatsen upp till säker mark kubbens första säsong i allsvenskan.

Man hade helt enkelt ett lag som inte riktigt var mäktigt uppgiften.

Efter det var man på vippen att åka ur. Kvalet började väldigt stapplande och jag minns hur jag såg bland annat kvalseriematcher mot lag som Vita Hästen och Björklöven där skräckslagna KHK-spelare var långt ifrån att prestera på rimlig nivå och håll stenhårt i klubborna.

Den gången vände allting efter en psykologiskt viktig vändning hemma mot Tingsryd, där 3-5 med mindre än fyra minuter kvar blev till 6-5 efter straffar i den sjätte kvalserieomgången. Där växte laget, ryckte upp sig och kunde tillslut klara sig kvar i allsvenskan. Hade det blivit förlust där hade KHK ganska säkert rasat tillbaka ner i Hockeyettan.

Tittar vi på föreningens första år i SHL är det snudd på identiskt med det där första året i allsvenskan.

Laget var om möjligt ännu mer akterseglat den här gången (30 poäng från jumboplatsen till säker mark) och hade ett lag som var ännu mindre mäktigt den uppgift det skulle ta sig an.

Det blev ett kval där laget inledde darrigt. Sudden-matchen mot AIK i kvalpremiären och de två efterföljande matcherna visade upp ett gäng som ville men vars mentala spärrar gjorde att de inte kunde prestera…och höll lite för hårt i klubborna.

Match tre i ABB Arena blev nyckeln den här gången. Trots att gnagarna från Stockholm sett till helheten var det bättre laget i den matchen, lyckades Karlskrona genom Mattias Guter hitta ett sent matchavgörande mål och vinna den bataljen. Där stärktes laget betänkligt, ryckte upp sig och klarade sig igår kvar i SHL med behagliga 4-1 i matcher. Förlust där däremot och det är lätt att spekulera i att det mycket väl hade kunnat bli respass tillbaka ner i allsvenskan.

Det går inte att blunda för likheterna de här två debutsäsongerna emellan. Usel serie, tveksam start på kvalet, seger i viktig nyckelmatch och sedan ryggar som sträcktes och ett kontrakt som säkrades.

Ska det fortsätta på samma sätt vet vi precis hur det kommer sluta.

Efter den darriga förstasäsongen i allsvenskan tog sig KHK till en femteplats och strandade i playoffserien året därpå för att förra våren ta sig hela vägen till ett avancemang upp i SHL.

Med andra ord kan vi förvänta oss att det orangea laget kommer räcka till en åttondelsfinal kommande säsong för att sedan våren 2018 stå där på isen i sin hemma hall och fira föreningens första SM-guld.

Det är helt logiskt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *