Nyheter
MJÖRNBERG: Känns som de blir en regelrätt farmarklubb
ANNONS

Hockeyallsvenska Björklöven och Teg i Hockeyettan ska börja samarbeta. I mina öron låter det snarast som att de senare blir en regelrätt farmarklubb till Löven. På gott och på ont.

Björklöven och Teg har presenterat planer på ett framtida samarbete. I grund och botten är det naturligtvis helt naturligt och klubbarna har varit och nosat på varandra förut. De spelar sina matcher i samma arena och allt samarbete mellan föreningar i Hockeyallsvenskan och Hockeyettan bör naturligtvis uppmuntras.

Att unga spelare som hamnar ute på bänken i allsvenskan ska kunna lånas ut till ettan för att matchas i den betydligt tuffare seniormiljön är naturligtvis positivt. Här vill Björklöven dock ta det ett steg betydligt längre än så.

Det talas om stege där spelarna ska gå via Björklövens J20-lag till Teg i Hockeyettan och sedan vidare till Björklövens a-lag. För att förfina den gången ytterligare ska Teg spela samma hockey som Björklöven bestämmer sig för att göra i Hockeyallsvenskan.

Jag frågar mig om inte det här fullständigt suddar ut Tegs egen identitet som förening. Den spontana känslan är att Björklöven från och med nu äger Teg. Att de blir som en regelrätt farmarklubb till storebror.

Men det kanske är så det måste bli. Teg har haft det tufft ekonomiskt och utan något direkt publikintresse på hemmaplan fått kämpa för att hålla näsan över vattenytan. Att spelare som fostrats i Björklövens organisation men sedan inte lyckats ta plats i representationslaget hamnar i Teg är inget nytt och kanske är det värt att ge upp identiteten som egen förening för de fördelar det kan ge att knytas närmare Löven. Det kanske rent av kan göra att ännu bättre Björklöven-spelare hamnar i Teg utan någon som helst betungande kostnad.

För Björklöven är det naturligtvis enbart av godo. De kommer att kunna utvärdera juniorspelare i seniormiljö, de kommer kunna matcha igång spelare i ettan och plocka upp dem som de vill. Spelare som dessutom lätt kommer kunna komma in i liret eftersom de är förberedda på spelidén från första början. En no-brainer för Joakim Fagervall och company.

Framtiden får utvisa om det blir de positiva eller negativa sidorna som blir övervägande för Teg. Om samarbetet stärker klubbens Hockeyettan-verksamhet eller om de i slutändan mest blir ett verktyg i händerna på den betydligt mäktigare storklubben.

* * *

KRIF-ledningen kunde igår alltså meddela att man med hjälp av pengar från okända välgörare lyckats lösa sina leverantörsskulder och att de skulder som nu finns är till så kallade ”KRIF-intressenter”.

Gott så, det akuta läget är löst och laget kommer med en kraftigt bantad spelarbudget kunna genomföra säsongen, som det tycks.

Men är de svar som har levererats godtagbara?

Jag tycker inte det och jag är ganska övertygad om att en kommande licensnämnd inte kommer tycka det. För några konkreta svar har vi ju över huvud taget inte fått.

Styret genom ordförande Janne Mårtensson vill ju inte nämna några som helst summor och tycks svävande kring de ganska relevanta frågorna om huruvida det är pengar som ska betalas tillbaka eller inte. Om det är så att de okända välgörarna tillsammans skänkt miljonbelopp eller om de på något sätt förväntar sig att få tillbaka sina kulor.

Det är en fråga som är i allra högsta grad adekvat om KRIF ska kunna beviljas elitlicens efter den kommande säsongen eller inte.

Klubben har ett fortsatt väldigt stort arbete framför sig för att få den kantrade skutan på rätt köl.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch