Nyheter
MJÖRNBERG: Han blir stjärna i svärfars bygge
ANNONS

Sommarstiltje? Knappast. Det signas intressanta kontrakt till höger och vänster.

Således, efter bröllop, födelsedagspartaj och allt vad det nu har handlat om för undertecknad, läge för ett litet uppsamlingsheat från de senaste dagarna.

Så sent som vid lunchtid idag briserade den senaste bomben.

Carl-Johan Sjögren (bror till forne Södertälje- och Malmö-målvakten Pontus Sjögren) lämnar allsvenskan och IK Pantern för spel i västserien med Skövde. Det är naturligtvis en värvning som rent meritmässigt smäller väldigt högt.

Den minnesgode drar sig till minnes hur han producerade stort under sina tidigare två säsonger i Skaraborg (sammantaget blev det 76 poäng fördelat på 36 mål och 40 assist på 80 tävlingsmatcher under två säsonger mellan 2012 och 2014), men jag tyckte att han då hade lite svårt att verkligen få till det och spela en avgörande roll i de allra viktigaste matcherna.

Det är något den storväxte anfallaren sedan utvecklat under Stephan Lundhs ledning i IK Pantern. Säsongen då Skåne-gänget avancerade till allsvenskan var han lysande och han visade goda takter även säsongen som gick i allsvenskan. Inte bara offensivt utan minst lika mycket som en duktig arbetare som klarade av att ta defensivt ansvar.

När Sjögren nu väljer att återvända till Skövde är jag övertygad om att han gör det som en bättre spelare än vad han var när han lämnade klubben. I skaraborgarnas unga oprövade lag blir han en stjärna med stort ansvar på sina axlar.

Frågan är hur stor påverkan det faktum att Tomas Kempe tränar Skövde kommande säsong har i valet av klubb? Det är väl inte helt korrekt att omnämna den erkänt skicklige tränaren som ”svärfar” (jag tror inte det föreligger något giftermål), men Sjögren sällskapar med hans dotter.

På den vägen var det kanske enklare att göra en så stark värvning till ett på papperet ganska anonymt lag.

* * *

Andreas Nordfeldt har väntat och så har han väntat och väntat lite till. Men när en och annan så sakteliga började tro att han skulle skriva på någon annanstans kunde KRIF slutligen offentliggöra att lagkaptenen kritat på för en sjätte säsong i Soft Center Arena, tidigare Kockumhallen.

Men att 30-åringen väntar länge innan han skriver på (eller i alla fall att det dröjer lång tid innan hans namnteckning offentliggörs) är inga konstigheter. Det är så det brukar se ut. Två av de tre senaste säsongerna har han väntat långt in i juli innan något blivit klart, rent av längre än vad som blev fallet den här gången.

För Kallinge/Ronneby är det naturligtvis odelat positivt att lagkaptenen stannar. Han skadade käken i en träningsmatch inför säsongen som gick och missade en hel del tid. En frånvaro som naturligtvis märktes.

Poängproduktionen sjunker förvisso från år till år, men med sin rutin och sitt hjärta för klubben blir anfallaren ovärderlig i det unga lag som sportchefen snygg-Micke Johansson lyckats skrapa ihop så här långt.

Ett lag som dessutom i vanlig ordning blivit några transatlanter rikare sedan Joe McNamara och Castan Sommer ritat på.

Två fullständigt oskrivna kort för mig.

* * *

Sedan viktiga pjäser som Anton Barsk, Daniel Gustafsson och inte minst Marcus Sandström valt att lämna Kalix kunde klubben i alla fall glädja sig åt att Christian Nyman väljer att stanna ytterligare en säsong.

Att tappa även den skicklige anfallaren hade varit riktigt tungt för norrgänget som gjort bra ansatser för att haka sig kvar i toppen de senaste säsongerna.

* * *

Östersunds tränarjakt fick tillsist ett slut. Frågan på vem som skulle ta över stafettpinnen efter Charles Franzén (som fick silkessnöret och kommande säsong basar över Tranås) fick ett svar.

Det blev Lars Molin.

En meriterad 60-åring med så väl en gedigen spelarkarriär som lång tränarkarriär bakom sig. Inget ont om honom alls.

Men det känns verkligen som att det inte direkt var Östersunds förstaval.

Klubben med den högt ställda målsättning förespråkar något modernt, det är i alla fall det intrycket jag får. Det ska vara drag och fräschör och en positiv hockey och de namn som man tidigare satt sikte på har varit förhållandevis unga, nytänkande och på sitt sätt ganska speciella tränare.

Lars Molin, som coachade några säsonger i SHL kring millennieskiftet, känns inte som den typen av tränare. Snarare som lugnet och tryggheten själv.

Det behöver inte alls vara dåligt, rent av kanske det är just vad fjolårsfloppen Östersund behöver, men Molin och den profil som klubben tidigare (sett utifrån) tycks ha jobbat med passar inte riktigt ihop. Bra eller dåligt? Det kommer vi att bli varse.

Östersund blir Molins fjärde klubb i Hockeyettan efter Lycksele, Kiruna och Teg.

* * *

Frölunda väljer att låna ut målvakten Fredrik Bergvik till nykomlingen Hanhals. Det är en story som blir väldigt intressant att följa i vinter.

21-åringen vaktade båsdörr i Mora mest hela säsongen som gick, men gjorde det riktigt bra när han fick chansen att hoppa in i målvaktskaosets Tranås under några matcher i våras. Han kan garanterat komma att växa med ansvaret i Hanhals.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL