Västerviks IK
MJÖRNBERG: Hockeyallsvenskans fräsigaste gubbar
ANNONS

Som traditionen bjuder, det är dags för en ålderstigen lista. Idag ger jag er de nio fräsigaste gubbarna i Hockeyallsvenskan.

Sommar efter sommar har jag ägnat mig åt att dra åldersgränsen vid 34 och med gott mod påtat ihop rankingar över de fräsigaste gubbarna i Hockeyettan och Hockeyallsvenskan. Men i år känns det inte i närheten av lika rimligt.

Eftersom jag själv uppnådde den magiska siffran under det gångna veckoslutet och snarare känner mig som en vital tonåring än en mossig farbror är det så klart fullkomligt orimligt att göra det, men det kanske säger mer om mig än om farbröderna på listan.

Man kan inte ändra ett vinnande koncept bara för att verkligheten kommer ikapp och även i år väljer jag därför att dra gubbgränsen vid 34 när de fräsigaste gubbarna från Hockeyallsvenskan ska koras.

Efter att Martin Thelander valt att lägga av (förmodligen för att slippa komma med på listan) och Oscar Steén klarar sig på det berömda håret eftersom han fyller år först om en vecka, här har ni de nio fräsigaste gubbarna i Hockeyallsvenskan.

9. Stefan Öhman, Björklöven (40)
Åldern börjar ta ut sin rätt för den ack så rutinerade kaptenen. Att poängskörden sjönk drastiskt den gångna säsongen var inte enbart ett resultat av att Björklöven gick kräftgång mest hela säsongen. Men som ledare och kulturbärare är Öhman fortfarande oerhört viktig för Umeå-gänget. Men det här blir sista säsongen va?

8. Stefan Gråhns, Västerås (34)
Klubbarna börjar bli så många att det nästan inte är någon idé att räkna dem för den intensive anfallaren, men still going strong är en klyscha som knappast ens borde behöva yttras. Det lipas kanske lite väl mycket på domarna ibland, men Gråhns levererar ett solitt arbete som gynnar laget och som han garanterat kommer kunna ståta med ytterligare ett par säsonger.

7. Daniel Josefsson, Vita Hästen (34)
Den hårfagre backen värvades till Norrköping som frontfigur inför säsongen som gick och skrev då ett treårskontrakt med Vita Hästen. Det om något signalerar väl att karriären är lite på upphällning efter ett stort antal år i ett stort antal prominenta klubbar både i SHL och Hockeyallsvenskan. Men just likt Gråhns kan man fortfarande vänta sig gedigna insatser av Josefsson även om de där offensiva blixtarna slår ner mer och mer sällan. Har fortfarande en hel del att ge i allsvenskan.

6. Jonas Westerling, Södertälje (34)
För att vara frank, säsongen i Hockeyettan var ingen höjdare för Westerling. De flesta trodde nog att han skulle kunna kliva ner och dominera, men så blev inte fallet. Passningar satt på skridskorna och poängleveransen hade kunnat vara betydligt större. Låt oss kalla det en kombination av motivation, en tuta och kör-serie och aningen oskickligare medspelare än vad 34-åringen vant sig vid under lång och trogen tjänst i allsvenskan. Därför ska det bli kul att se om det tänder till igen nu när Westerling är tillbaka på den nivå han hör hemma.

5. Byron Ritchie, Modo (39)
Det är lite vackert på något sätt att den ärrade NHL-veteranen väljer att stanna kvar i Modo och göra rätt för sig även om det blev degradering till Hockeyallsvenskan. En kapten lämnar inte ett sjunkande skepp och så vidare. Oavsett hur mycket han har kvar att ge blir han ofrånkomligt en oerhört viktig ledare i det Modo-lag som står inför utmaningar de själva inte ens kan föreställa sig i höst.

4. Emil Lundberg, AIK (34)
Ni minns det mustiga skägget från finalserien mot Tingsryd i våras, men Lundberg är naturligtvis värd att uppmärksammas för mer än detta. Han är den lojale arbetaren som alltid gör det han blir ombedd att göra och krigar hela vägen genom sargen om så behövs. Ett föredöme och en grymt viktig spelare att ha i ett lag.

3. Jonas Fransson, Västervik (36)
Var det någon som förstod vad Västerås höll på med när Jonas Fransson sattes i frysboxen säsongen som gick? Den åldrande keepern tillhör fortfarande toppskiktet i Hockeyallsvenskan och får han nu en liten nytändning i nykomlingen Västervik efter det fasansfulla strulet i VIK kan det bli riktigt vasst. Jag förstår att Västervik väljer att satsa sina kulor på 36-åringen.

2. Daniel Wessner, BIK Karlskoga (34)
Jag var besviken på Wessners uppenbarelse säsongen som gick. Han var för snäll. För vän. För mesig om ni så vill. Ändå kom han trea i den allsvenska utvisningsligan. Till den kommande säsongen hoppas jag således att Wessner ilsknar till och blir sitt gamla goda ärkegrisiga jag igen. Då är han nämligen en attraktion alla älskar att se (så länge inte det egna favoritlaget står på andra sidan).

1. Conny Strömberg, Västervik (40)
Visst, han är inte fullt lika bra som han var i sin allsvenska prime längre, men Conny Strömberg är ändå den största profil en dränerad Hockeyallsvenska kan ståta med till kommande säsong. Han är en karaktär som för med sig mer än bara den flärdfulla hockey han spelar. Ett mervärde som hajpar ligan och Västervik. Men skillsen finns naturligtvis kvar. Strömberg kommer matchas flitigt i powerplay och är, 40 år gammal, alltjämt god för en hel del poäng och show ute på isen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL