Nyheter
MJÖRNBERG: Tror inte de skaffade sig större respekt
ANNONS

Troja/Ljungby spöade Kristianstad i andra raka matchen för säsongen, men känslan är ändå att slagläget är ganska lika mellan laget inför det som väntar efter jul.

När Troja och Kristianstad möttes i Skåne tidigare under säsongen var smålänningarna det betydligt bättre laget och sköt sönder Kristianstad i sitt powerplay. Ikväll var det betydligt jämnare när gängen spelade seriefinal, men det var återigen Troja som avgick med segern.

Men det ska sägas att kvällens seriefinal inte var någon direkt het historia. Det var en klart sevärd hockeymatch med snygga mål och fina aktioner, men det märktes att det inte var mer än äran som stod på spel. Den där riktiga hettan saknades.

Det känns inte riktigt som att Troja och Kristianstad har utvecklat den där riktiga rivaliteten som uppstod mellan Troja och Västervik ifjol. I alla fall inte än.

Ifjol var ju Troja och Västervik söderseriens två bästa lag och stångade sig blodiga mot varandra genom hela säsongen. Det uppstod många matcher i matchen och fighterna glödde. Så är det inte riktigt i mötena med Kristianstad så här långt och därför tror jag inte heller att kvällens Troja-seger betyder särskilt mycket i förlängningen.

Visst kan man argumentera för att de vunnit två raka mot skåningarna i serien och därmed borde ha skaffat sig övertag inför fotsättningen, men den här matchen kunde KIK lika gärna ha vunnit. Så jämnt var det och jag tror ärligt talat inte att Troja satte sig i mer respekt hos motståndarna än vad man hade innan nedsläpp.

Det är två bra lag som om inget oförutsett händer kommer vara med och fightas långt in på våren. Två lag som spelar trevlig hockey och två lag som det fortsatt är helt vidöppet mellan.

* * *

Kristianstad har ju under höstens gång av olika anledningar fyllt på med nytt blod i truppen. En kombination av skador, sjukdomar, spelare som lämnat och en allmän hunger efter att förstärka laget så mycket det bara går har inneburit att Kari Sihvonen och Thom Flodqvist kommit in. Igår presenterades Fredrik Hetta. Johan Molldén har tillkommit på tryout och spetsbacken Eric Backman sägs ansluta så fort han avslutat sina åtaganden i Norge (inom kort alltså).

Hur man än vrider och vänder på det hela, de flesta lagen som kommer att bli Kristianstads motståndare efter jul hade slickat sig lystet om munnen om de lyckats landa en enda av de där förstärkningarna. Lägger man till det att KIKs trupp var namnstark och ordentligt förstärkt sedan fjolåret redan i grunden kan inte sägas annat än att skåningarna går in i resten av säsongen med ett oerhört starkt lag på papperet.

Ett lag som kommer att bli tvunget att bära favoritskap. Precis som Troja.

* * *

Bland alla namnstarka profiler i Kristianstad måste jag ändå säga att unge frejdige Malte Sjögren stack ut i seriefinalen borta mot Troja. Ynglingen som KIK hämtat från Malmös juniorer gjorde livet jobbigt för Troja-backarna och kan mycket väl bli en joker i lagets fortsatta strävan mot toppen.

* * *

Det utspelade sig enligt uppgift obehagliga scener i Katrinhallen i Mariestad ikväll när Åker/Strängnäs målvakt segnade ihop en bit in i tredje perioden och fick hämtas med ambulans.

Har just nu inga uppgifter kring hur det gick med honom, men matchen avbröts vid ställningen 11-0 till hemmalaget och spelet återupptogs naturligtvis inte efter detta.

* * *

Jesper Alasaari som tidigare under säsongen lämnade Kristianstad har gjort klart med Kumla. Det kan vi kalla för en riktigt stark förstärkning inför Allettan (för ja, dit kommer laget ta sig även trots förlusten hemma mot Borlänge den här kvällen) för laget från Hockeyettans förmodligen kallaste hall.

* * *

Grästorp fick med sig en pinne från bortamötet med Lindlöven. Förmodligen surt ikväll då laget hade ledningen fram till slutet av tredje perioden men släppte till kvitteringen och föll i sudden. Men det kan vara den pinnen som i slutänden innebär Allettan för gänget. Man har ju som bekant Åker/Strängnäs och Surahammar i de sista omgångarna medan kombattanterna Skövde (som klarade av Forshaga med ett nödrop ikväll) och Köping har ett betydligt tuffare program.

* * *

Vimmerby hämtade tre poäng borta mot Helsingborg som gör det i stort sett omöjligt för gänget att bomma Allettan, men å andra sidan sätter man ett ordentligt tryck på det Tranås som man möter till helgen.

Det derbyt kan bli något i hästväg.

* * *

Hammarby och Väsby vann sina matcher i den östra serien, om än knappt, och fortsätter fightas om en plats i Allettan. För Sollentunas del ser det däremot tufft ut efter kvällens knappa torsk hemma mot Huddinge.

* * *

Modo tycks ha vaknat till liv, om än tillfälligt, och Vita Hästen fick med sig alla tre poängen från bortamötet med Almtuna. Då var det naturligtvis högst olyckligt för Västerås och Södertälje att broderligt dela på poängen efter full tid (SSK vann efter straffar).

De två jumbogängen gjorde uppenbarligen sitt yttersta för att spela fast varandra i boten av tabellen.

* * *

I måndags kunde Brunflo i samband med en presskonferens berätta att de äntligen lyckats övertala Johan Berge till att göra comeback i moderklubben.

Ni minns ju hur han ratades av Östersund under ganska bistra former i våras och hur han efter det tackade nej till att fortsätta i Brunflo och har gått klubblös sedan dess.

Men nu blir det alltså comeback. Och på fredag möter Brunflo rivalen Östersund på hemmabana.

Snacka om att det hade kunnat bli en häftig match att göra comeback i. Den ultimata revanschmatchen för keepern. Det hade kunnat bli en ruggigt bra historia.

Men tyvärr blir det inte så.

Jag snackade med Berge om saken under eftermiddagen och han utesluter spel i derbyt. Han är varken i form nog eller har fått sina grejer (som är beställda och ska dyka upp på fredag) för att det ska vara genomförbart att göra en sådan blixtcomeback mot sin gamla klubb.

Vi får hoppas på det där brinnande revanschmötet i ett eventuellt playoff istället.

Mer om keeperns syn på comebacken, det som väntar och frågan om spel med Östersund kan ni läsa här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL