Nyheter
MJÖRNBERG: Så slutar playoff 2
ANNONS

Den första Hockeyettan-finalen är lagd till handlingarna. Nu är det fullt fokus på playoff 2.

De riktigt utförliga analyserna och spekulationerna kring playoff 2 har ni förstås redan fått i vårt senaste podcast-avsnitt (#60 Playoff och Hockeyettan-finalen). Men lite kortfattat så här innan det äntligen är dags för nedsläpp, så här tror jag att det kommer sluta.

Kristianstad-Nybro
Det börjar nästan bli lite komiskt. Jag tippade att Nybro skulle missa Allettan, de gick till Allettan. Jag tippade att Nybro skulle missa playoff, de gick till playoff. Jag tippade att Nybro skulle åka ut mot Kalix, de slog ut Kalix. Jag förstår om de sitter och jublar över mig som en super-jinx i omklädningsrummet nere i Småland för nu tänker jag göra det igen. Tippa att de ska åka ut alltså.

Nybro har sett till sina förutsättningar verkligen fått ihop det och gjort en formidabel säsong, men slår de ut Kristianstad är det en skräll av stora mått. Det var liksom aldrig någon tvekan om att skåningarna skulle välja vikingarna inför playoff 2. Man har 4-0 i matcher under säsongen, förvisso gick båda matcherna till förlängning i Allettan, men det var Kristianstad som kvitterade sent och vände tillbaka de fighterna till seger. Det ger naturligtvis en mental trygghet att kunna kliva in i matchserien med vetskapen att motståndarna haft svårt att stå distansen ut i tidigare fighter.

Men det som framförallt talar för Kristianstad är naturligtvis att de har en spets som Nybro saknar. Vikingarna har ett starkt kollektiv och krigar för varandra, men de kan inte matcha Kristianstad som i stort sett har fyra spetsiga kedjor. De har fler hot som kan avgöra det här än vad Nybro har. Smålänningarna kommer aldrig få vila mot en ”enklare” kedja.

Det som skulle kunna tala emot hela det här resonemanget skulle väl i så fall vara att Kristianstad släppte en av sina spetsar till just Nybro. Kim Runermark var stekhet i playoff-serien mot Kalix och ska någon sänka KIK är det väl han, men…näe.
Tips: Kristianstad vinner med 2-0 i matcher

Visby/Roma-KRIF
Förutsättningarna för en ganska häftig matchserie finns definitivt här. Det handlar om två lag som definitivt inte kommer att kliva undan och som så sent som förra säsongen spelade två väldigt jämna och målsnåla matcher mot varandra (varsin uddamålsseger på respektive hemmaplan i Allettan).

Sedan dess har KRIF förvisso tvingats bygga ett helt nytt lag medan Visby den här säsongen utvecklat sitt offensiva spel och bitvis rent av briljerat. Men förutsättningarna känns ändå ganska lika, det är två lag som kommer gå ut till ett krig där skönspelet kommer att finnas med men trots allt komma i andra hand.

Målvaktsmatchen mellan playoff-hjälten Robin Jensen och rutinerade Sammy Gustafsson i Visby kommer bli häftig och känns på förhand ungefär lika jämn som matchserien, men i slutändan lutar det ändå åt att det blir öborna som tar hem det här. De har lite fler spelare som verkligen klivit fram och bidragit i offensiven under säsongen än vad KRIF har och är samtidigt det lag i hela ettan som är bäst på att praktisera fysisk hockey. Det blir hårt, men Visby/Roma svarar upp till favoritskapet och avancerar vidare.
Tips: Visby/Roma vinner med 2-1 i matcher

Sundsvall-Vimmerby
Sundsvall svarade ut någon som helst tvekan för det modigaste valet i playoff 2. Man hade kunnat gå på ett ”säkert” kort och välja Piteå som man ju faktiskt har 4-0 i matcher mot den här säsongen, men valde istället att rikta bussen söderut och välja Vimmerby.

Ett vanskligt val då Vimmerby under andra halvan av Allettan och playoff 1 verkligen hittat formen och har många spelare som kommit igång och kan vara med och hota framåt. Men Sundsvall kanske räknar med att försvarsspelet ska stå pall så som det gjorde i många matcher i Allettan och att seriens bästa målvakt Magnus Åkerlund ska fortsätta ordna biffen åt dem.

Sundsvall är ett svårt lag att bedöma. Försvarsmässigt är de förstås starka, men offensivt har jag sett dem vara så väl genomgrå som briljant sprudlande under Allettan. Vilket ansikte de tänker visa i playoff känns högst osäkert. Tråka ut motståndaren eller våga gå för att själva styra och ställa i spelet? Det kommer bli i allra högsta grad avgörande, för går Sundsvall in för att försöka försvara hem den här serien, då tror jag Vimmerby tar den. Det lag som vågar mest offensivt kommer ta det och för Vimmerby, med det spelarmaterial man har till förfogande, finns ju ingen annan väg än den offensiva.
Tips: Vimmerby vinner med 2-1 i matcher

Mariestad-Asplöven
Det var en riktig nitlott för Mariestad att Sundsvall snodde åt sig Vimmerby och att det bara blev norrlag kvar att välja på till playoff 2. Skaraborgarna är nämligen inget vidare på att hantera motstånd från den norra serien. Minns bara förra året när laget hade hopplöst svårt att ta poäng av norrgängen i Allettan. Det var säkerligen av den anledningen Bois i slutändan valde oförutsägbara Asplöven framför Piteå. Man hade nämligen inte mycket att hämta alls mot Piteå ifjol och den känslan hänger säkerligen kvar. Stora delar av trupperna är ju densamma.

Men Asplöven blir inte heller någon enkel nöt att knäcka för Mariestad. De rutinerade finnarna tycktes vakna till liv i playoffet mot Hudiksvall och får Haparanda-gänget ut mer av den slumrande potential som finns i laget än vad man gjorde under Allettan då är man en gigantisk joker i playoff-spelet. Mariestad har många skickliga offensiva spelare men kommer inte att kunna manövrera ut Asplöven med skönspel. Ska skaraborgarna bli framgångsrika här är det grisspel som gäller. Man måste spela hårt och kanske rent av fult på de bekväma finska stjärnorna så att de tappar humöret och tycker det är jobbigt. Spelare som Filip Törnqvist, Lucas Larsson och bröderna Engqvist kommer bli oerhört viktiga.

Till Mariestads fördel talar naturligtvis också att man har en mycket bättre målvakt än vad Asplöven har. Arvid Ljung trumfar i den kampen vem Asplöven än väljer att ställa mellan stolparna. Men trots detta anar jag att Mariestad kanske tror lite för mycket på sin förmåga att offensivt spela sig förbi sin motståndare och det talar för att ett pånyttfött Asplöven faktiskt fortsätter sin färd genom playoff-systemet och blir laget ingen vill välja även i playoff 3.
Tips: Asplöven vinner med 2-1 i matcher

Väsby-Piteå
Från att ha valt först i playoff 1 till att vara det lag som fick ”välja” sist och ta det som blev över i playoff 2. Visst är känslan att Tranås var ett motstånd som passade Väsby bättre än vad Piteå är.

Det här blir mötet mellan rutinerade, kvalvana Piteå och uppstickaren från norrort. Unga entusiastiska Väsby som gått från klarhet till klarhet den här säsongen och charmat hela Hockeyettan. I Allettan slutade det med varsin seger, Väsby vann hemma med 6-4 och Piteå tog sin hemmamatch efter sudden death. Talar det för Väsby?

Nja, jag har lite känslan av att det är hit men inte längre som gäller för succélaget. Det unga gardet anledda av målkanonen Fredrik Forsberg kommer säkerligen fortsätta ösa på med positiv och energirik anfallshockey, men det känns som att Piteå trots allt har en nivå till. Att vara bra i en Alletta är en sak, att vara bra nu är en helt annan. Piteå har varit i den här situationen förr, laget har ett par riktigt rutinerade pjäser som bör kvickna till och en aningen bredare spets än vad Väsby har. Det är sådant som borde ge utslag till norrlagets fördel. Även om det naturligtvis inte blir någon walk in the park.
Tips: Piteå vinner med 2-1 i matcher

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL