Nyheter
MJÖRNBERG: Den riktigt häftiga rivaliteten kan vara på väg tillbaka
ANNONS

Både Skövde och Mariestad är duktiga på att knyta upp sina lokala killar. Kanske kan rivaliteten klubbarna emellan få sig ett ytterligare uppsving i vinter.

Jag brukar skriva en hel del om derbyna i Skaraborg. Rivaliteten mellan Skövde och Mariestad är en av de, om inte rent av den häftigaste som Hockeyettan har att erbjuda, men på senare år har den mattats av en aning.

Det har blivit lite mindre känslor och matcher som passerar kokpunkten. Mycket givetvis på grund av stor spelaromsättning och färre spelare som matats med avsky gentemot antagonisten från barnsben. Det blir lätt så.

Därför älskar jag det som händer i Skaraborg just nu. Det känns som att den där riktigt intensiva rivaliteten kan komma att återupplivas igen. Båda gängen gör nämligen ett styvt jobb med att knyta upp sina egenfostrade killar på lite längre kontrakt.

Igår gick Mariestad ut med att Johan Frick, Anton Rask och Lucas Larsson skrivit nya tvåårskontrakt med klubben. Samtliga fostrade i Katrinhallen. Kraftfulle Jens Högbom, som gjort två säsonger och säkerligen skaffat sig Bois-hjärta, skrev även han på för två nya år och trotjänarnas trotjänare Filip Törnqvist finns ju redan på plats med ett längre kontrakt.

Ur derbysynpunkt kunde Mariestad knappast ha fått en bättre start på silly season.

Samma sak i Skövde. Jag snackade med sportchefen Hans Ljunggren igår (ett längre snack om hur han tänker kring lagbygget, vilka som blir kvar och vilka som försvinner hittar ni här) och han deklarerade att man har stora förhoppningar på fortsatt utveckling på herrarna Erik Dahné, William Frödelius och inte minst Oscar Forsmark kommande säsong. Tre intensiva herrar med Skövde som moderklubb.

Lägg till det att lokalt anknutna och utvecklingsbara killar som Alexander Henriksson, Johan Wiklund, Oscar Niklasson och Axel Abrahamsson också finns på längre kontrakt och det blir riktigt intressant.

Dessutom påverkar ju givetvis det faktum att båda klubbarna gjorde framsteg rent sportsligt den gångna säsongen hur attraktiva de blir för spelare utifrån. Mariestad vill satsa vidare efter sin succé med avancemang till playoff 3 och Skövde vill spetsa till det offensivt jämfört med säsongen som gick och bli ännu mer att räkna med kommande vinter.

Två riktigt starka lag med en kärna av spelare som inte har ett direkt gott öga till grannen. Jag hoppas att det verkligen triggar rivaliteten tillbaka till de höjder där den en gång befann sig.

* * *

Kvalserien till Hockeyallsvenskan är fyra omgångar gammal och det kan väl konstateras att det är en serie med lag som över huvud taget inte gillar att föra matcherna.

Så här långt har hemmalagen lyckats landa 10 poäng medan bortagängen tagit 26 pinnar. De enda lagen som lyckats ta tre poäng på hemmaplan över huvud taget är Troja/Ljungby (i premiären mot Visby/Roma) och Kristianstad (i sin match mot Visby/Roma).

Det är ganska talande. Inget lag verkar vara bekväma med att ta tag i taktpinnen och styra och ställa med matchbilden.

Efter två imponerande segrar borta mot de allsvenska lagen Västerås och Södertälje där man fått matcherna precis dit man ville blev Troja fullständigt nedstängda av Kristianstad igår. Det var liksom inget snack om saken, Ljungby-gänget kom ingenstans. Skåningarna utförde sin matchplan mycket bättre.

Samtidigt kunde Västerås inte rå på ett vilt kämpande Visby/Roma trots spelövertag och kom ihåg att Södertälje tog sin hittills enda trepoängare i bortamatchen mot Kristianstad där det var hemmalaget som tog tag i taktpinnen och styrde matchen.

Jag måste säga att det är ett lite överraskande faktum, jag trodde nog att det skulle finnas fler lag i kvalserien som skulle vara mer bekväma med att äga spelet. Men så är inte fallet så här långt efter fyra omgångar.

Däremot är det ju så tätt och tight som man kan önska sig. I helgen spelas den femte omgången, efter det har serien kommit halvvägs. Med ”rätt” resultat, det vill säga segrar för Västerås, Södertälje och Huddinge i helgens omgång skulle vi ha fem lag inom en poängs marginal efter halva serien. Hur fränt vore inte det?

* * *

Ikväll riktas alla blickar mot kvalet till Hockeyettan och vi får väl hoppas att alla inblandade vet att en eventuell sudden ska spelas över fem minuter den här gången.

I Sävsjö möts HA74 och Mjölby som tillsammans med Halmstad utkämpar slaget om platserna i Hockeyettan till nästa säsong och känslan är att det lag som lyckas gå vinnande ur den där striden har ett oerhört bra läge att ta klivet upp.

Det finns inget annat än att det blir en väldigt häftig match.

* * *

Se förresten till att inte missa poddsajten mjornberg.se där jag utöver poddarna även samlar ihop korta nyheter om övergångar i Hockeyettan och kastar ut en och annan matnyttig intervju. Värt också att följa dess konto på Twitter @mjornbergpodd för snabba uppdateringar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Lausanne - Zürich National League
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
torsdag 02 maj
19:45 Sverige - Schweiz Czech Hockey Games